21 °C Budapest
In the early morning twilight, several commuter trains are approaching a busy railway station.

Itt az új MÁV-megállapodás: hatalmas fennakadások lehetnek a vasúti felújítások miatt?

2024. augusztus 2. 14:58

Nehéz feladat elé állítják a következő években kezdődő közúti és vasúti fejlesztések, felújítások a logisztikai szakmát, mert a most is gyakran túlterhelt szállítási vonalakon jelentős korlátozások lesznek. A fuvarozóknak, szállítmányozóknak ilyen körülmények között kell kiszolgálniuk a gazdaság egyre növekvő szállítási igényét. A MÁV és a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) ezért rendszeres egyeztetésről állapodott meg, hogy a fuvarozók és megbízóik időben értesüljenek a várható korlátozásokról, és fel tudjanak készülni azokra, akár nagyobb árukészlet felhalmozásával, kerülőútvonalak megtervezésével, vagy számolni tudjanak a hosszabb menetidővel.

A következő hat évben, a tervek szerint, mintegy ezeregyszáz kilométernyi gyorsforgalmi utat és csaknem ezerhatszáz kilométernyi vasútvonalat fejlesztenek, több esetben egymással párhuzamosan. A lezárások, terelések nehézséget jelentenek a logisztikában, amely a bruttó hazai termék (GDP) öt százalékát teszi ki, ráadásul a jelentős ipari fejlesztési hullám – például autó- és akkumulátorgyárak – miatt megugrik az igény a fuvarozásra. A felújítások levezénylése minden eddiginél nagyobb szervezési és koordinációs feladatokat igényel a részvevőktől.

Felkészülnek a fennakadásokra a logisztika szereplői

A MÁV és az MLSZKSZ előremutató együttműködésbe kezdett azért, hogy ezek a közlekedési fejlesztések a vasúti és közúti fuvarozásban érdekelt cégeknél és megbízóiknál minél kisebb fennakadásokat és akadályoztatásokat jelentsenek. Rendszeresen egyeztetnek majd és folyamatosan tájékoztatják egymást már a fejlesztésekre való felkészülés során is. Így a vasúti pályahálózatott üzemeltető társaságok, illetve a fejlesztések lebonyolítói is tisztában lesznek a fuvarozók, árutulajdonosok igényeivel, míg a logisztikai szakmának időben tudomására jut, hogy hol és milyen akadályokkal kell számolnia. Így lesz idejük felkészülni, átszervezni a logisztikai folyamataikat, például kerülőutakat keresni, átmenetileg nagyobb készleteket felhalmozni vagy hosszabb szállítási időkkel tervezni. Ezzel csökkenthető a bizonytalanság és megelőzhető egy váratlan készlethiány miatti leállás.

„A vasúti infrastruktúra következő évekre tervezett fejlesztése nagyon sokat fog javítani a magyar vasúti fuvarozás kiszámíthatóságán. Mivel a vasúti fejlesztésekkel párhuzamosan a közúti gyorsforgalmi hálózaton is jelentős munkálatok lesznek, ezért a közúti és vasúti személyszállítási, árufuvarozási igények összehangolását kiemelt fontossággal kell kezelni” – mondja Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. vezérigazgatója.

„A hazai ipari fejlesztési hullám a közlekedési infrastruktúra jelentős fejlesztését igényli. A már megkezdett és a várható beruházások nagy előrelépést jelentenek a logisztika szakma számára, azonban a kivitelezés időszakában még nehezebb helyzetbe hozzák a fuvarozókat. A MÁV-val kezdett együttműködéssel előre tudjuk tervezni gazdasági partnereink zökkenőmentes logisztikai kiszolgálását, ezzel pedig hozzájárulunk a vállalatok folyamatos és hatékony működéséhez” – mondja Fülöp Zsolt, a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének elnöke.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Kivitelezések több ezer kilométeren

Az MLSZKSZ összesítése szerint 2030-ig csaknem ezerhatszáz kilométernyi vasúti szakaszon lehetnek majd fejlesztések, felújítások, és mintegy ezeregyszáz kilométernyi gyorsforgalmi úton. Az érintett vasútvonalak közé tartozik az ország legforgalmasabb pályaszakasza, a budapesti déli körvasút, a miskolci vonal, Debrecen térségében több pályaszakasz, illetve a Csepeli Szabadkikötő elérése szempontjából kulcsfontosságú Gubacsi-híd is. Emellett épül a Budapest–Belgrád vasútvonal, és elkezdődhet a fővárost elkerülő V0 építése.

A gyorsforgalmi utakon folytatódnak az elmúlt években kezdett „szintre hozó” felújítások, valamint az M1-es, az M7-es és az M3-as autópálya bővítése is több más beruházás mellett. A fontosabb hazai és a környező országokat érintő közlekedésfejlesztési projektekről és hatásukról szól a Kelet-Európai Intermodális Konferencia is, amelyet október 18-án, Budapesten tart az MLSZKSZ.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. szeptember 9. 08:47
A napokban nagyon sok Youtube hirdetést kaptam, amiben egy humanitárius katasztrófa nevében kérték a...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 8. 15:51
Rossz hetet zártak a tőzsdék, az egyik kiváltó ok az Nvidia esetleges trösztellenes feldarabolásáról...
Buxelliott  |  2024. szeptember 8. 11:08
Letört a 72800-as szint, ami értelmezésemben azt jelenti, hogy immár sokkal nagyobb az esélye a déli...
MEDIA1  |  2024. szeptember 7. 21:12
Az ATV bejelentette, mikortól lesz látható régi-új munkatársa, Somos András a Fórum műsorvezetőjekén...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 9. hétfő
Ádám
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 9. 07:41