19 °C Budapest
Üzleti logisztikai koncepció, globális üzleti kapcsolat technológia interfész globális partnerkapcsolat a konténerekhez. Logisztikai import export háttér.

Csökkenést szenvedett áprilisban a magyar export: vajon ez már egy komoly süllyedés kezdete?

2024. július 1. 08:45

Áprilisban 1,7 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, márciushoz képest az export kiigazított volumene 1,2, míg az importé 1,8%-kal csökkent.

2024. áprilisban a kivitel volumene 13, a behozatalé 2,5%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit. Az aktívum 1,7 milliárd eurót tett ki, az egyenleg 1,4 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest. Márciushoz viszonyítva az export kiigazított volumene 1,2, míg az importé 1,8%-kal csökkent - írja legújabb adatsorában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Áprilisban a kivitel értéke 12,5 milliárd euró (4926 milliárd forint), a behozatalé 10,8 milliárd euró (4239 milliárd forint) volt. Az egy évvel korábbihoz képest euróban kifejezve az export értéke 9,2%-kal nőtt, míg az importé 2,9%-kal csökkent. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 1,4%-kal bővült, a behozatalé 6,6%-kal visszaesett.

A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,4 milliárd euróval javult. (Az egyenleg 17 millió euróval kisebb többletet mutatott az első becslésben közöltnél). A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 0,6%-kal emelkedett, míg a behozatalban 1,1%-kal elmaradt az előző év azonos havitól. A cserearány 1,7%-kal javult. A forint árfolyama az euróhoz mérten 4,4, a dollárral szemben 6,8%-kal gyengült.

A gépek és szállítóeszközök exportvolumene 9,2%-kal magasabb, behozatala 3,5%-kal kisebb lett. A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene a kivitelben minimálisan nőtt, míg a behozatalban kismértékben csökkent. A közúti jármű árucsoport exportvolumene közel ötödével, míg importvolumene néhány százalékkal haladta meg a bázisidőszakit.

A híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék exportvolumene mintegy tizedével emelkedett, míg importvolumene néhány százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az energiafejlesztő gép és berendezés árucsoport forgalma a kivitelben közel tizedével növekedett, míg a behozatalban ugyanennyivel csökkent a 2023. áprilisitól. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kiviteli oldalon 5,3 százalékponttal fokozta a volumennövekedést, míg a behozatalban 1,6 százalékponttal mérsékelte a teljes forgalom volumennövekedését.

A feldolgozott termékek exportvolumene 15, míg importvolumene 10%-kal nagyobb lett. Az export- és az importoldali volumennövekedést egyaránt a gyógyszer, gyógyszerészeti termék forgalomalakulása befolyásolta. A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 4,5 százalékponttal, míg az importban 3,7 százalékponttal járult hozzá a volumennövekedéshez.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az energiahordozók exportvolumene 16%-kal magasabb, importvolumene 6,9%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. Az exportoldali forgalomnövekedés a villamos energia volumenének jelentős emelkedésével magyarázható. Az import csökkenéséhez a kőolaj és kőolajtermék volumencsökkenése járult hozzá jelentősen. Az energiahordozók forgalombővülése a teljes export volumennövekedésének ütemét 0,6 százalékponttal fokozta, az import volumennövekedését 0,6 százalékponttal visszafogta.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 35%-kal, míg a behozatalé 10%-kal lett nagyobb. Az exportban bekövetkezett volumennövekedést a gabona és gabonakészítmény forgalomalakulása, míg az importban a zöldségféle és gyümölcs forgalomalakulása befolyásolta. Az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes exportforgalom növekedését 2,4 százalékponttal, míg az importnövekedés ütemét 0,6 százalékponttal erősítette.

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 11, az onnan érkező behozatalé 12%-kal magasabb lett. A termék-külkereskedelmi mérleg 16 millió euróval javult, 1,4 milliárd eurós többlet keletkezett. Az export 76, az import 75%-át bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

ŸAz EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 21%-kal nőtt, a behozatalé 17%-kal csökkent. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 1,4 milliárd euróval javult, 347 millió eurós aktívumot mutatott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 2. 15:41
Több nap alatt sem felelt a Tisza Párt sajtóirodája a Media1 kérdésére, hogy kaptak-e segítséget a J...
MNB Intézet  |  2024. július 2. 08:56
A zöld átállás folyamatának alapja a mérés: a visszamérhető és ellenőrizhető adatok elengedhetetlene...
Holdblog  |  2024. július 2. 07:52
Tech-papírok nélkül, évtizedek munkájával már rég felért a csúcsra, és azóta ott is maradt Európa le...
Bankmonitor  |  2024. július 1. 16:51
Július 1-jével elindult az otthonfelújítási program, aminek segítségével mintegy 20 ezer magyarorszá...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 3. szerda
Kornél, Soma
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm