23 °C Budapest
Oil and gas processing plant in the Groningen Gas Field area with pipe line valves. This is one of the few natural gas fields in Europe.

Elképesztő, ami az olajárakkal történik: ez komoly bajt okozhat a magyar benzinkutakon is?

2024. június 21. 15:44

A nyersolaj határidős jegyzései pénteken stabilak maradtak, de a kereslet javulásának és az Egyesült Államok csökkenő olaj- és üzemanyagkészleteinek köszönhetően második hete emelkedésre számíthatunk.

A nyersolaj határidős jegyzései pénteken kis mértékben változtak, azonban a következő hetekben várhatóan emelkedni fognak – tudósított a Reuters

Az olajárak iránti kereslet növekedése hazánkban is létező tendencia, erről pont néhány napja számoltunk be. Az Egyesült Államokban persze ez sokszorosan igaz. Az augusztusi elszámolású Brent határidős jegyzések hordónként 85,53 dollárra csökkentek, míg az amerikai West Texas Intermediate (WTI) nyersolaj határidős jegyzése 81,15 dollár/hordóra esett. Mindkét típus ára az elmúlt hónapban körülbelül 5%-kal nőtt.

A Citi elemzői szerint több tényező is támogatja az árak erősödését a nyár folyamán, beleértve a szezonális keresletnövekedést, a geopolitikai feszültségeket és a hurrikánszezont. Az Amerikai Energia Információs Hivatal (EIA) szerint június közepén egy héten belül az ország olajkereslete napi 21,1 millió hordóra nőtt. Az EIA adatok alapján az amerikai nyersolajkészletek 2,5 millió hordóval csökkentek, ami meghaladta az elemzők várakozásait.

Az ázsiai piacokon is pozitív jelek mutatkoznak. Az ANZ Research elemzői kiemelték az ázsiai kereslet erősödését, amelyet a régió olajfinomítóinak kapacitás-visszaállítása támogat. Japánban a magfogyasztói árak emelkedése jelzi a gazdasági aktivitás növekedését, ami tovább erősítheti a keresletet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Egyesült Államokból érkező gazdasági adatok vegyes hatást gyakoroltak az olajpiacra. A csökkenő új munkanélküliségi kérelmek arra utalnak, hogy a Federal Reserve lehet, hogy nem változtatja meg jelenlegi kamatláb-politikáját. Magasabb kamatlábak esetén korlátozódhatna a gazdasági növekedés és ezzel együtt az olaj iránti kereslet is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. június 27. 16:32
A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz váll...
MEDIA1  |  2024. június 27. 16:11
A WikiLeaks-alapító ellen azért zajlott hajtóvadászat, mert titkosított katonai dokumentumokat tett...
Bankmonitor  |  2024. június 27. 13:02
Szakértőink megvizsgálták az év első felében eddig a Bankmonitoron keresztül Babaváró hitelt igénylő...
Számvető  |  2024. június 27. 11:06
„Vettem OTP-t, de el kellett volna adnom 18 400-on, amikor még a csúcson volt, és visszavennem...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 27. csütörtök
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem