16 °C Budapest
Újfajta dohánytermék tarolhat Magyarországon is: tényleg kevésbé káros, mint a cigi, IQOS?

Újfajta dohánytermék tarolhat Magyarországon is: tényleg kevésbé káros, mint a cigi, IQOS?

2024. október 17. 10:15

A British American Tobacco (BAT) 2025-ben tervezi bevezetni az Egyesült Államokban a szintetikus nikotint tartalmazó Velo Plus nikotinpárnákat, amelyek többféle nikotinerősséget kínálnak. A szintetikus nikotin a dohányipar új trendje, amely kémiailag azonos a dohányból származó nikotinnal, és az FDA szabályozása alól korábban mentesült. A BAT arra számít, hogy a vape- és nikotinpárna-piac jelentősen növekedni fog a következő években, több milliárd font bevételt generálva.

A British American Tobacco (BAT) 2025-ben tervezi elindítani az Egyesült Államokban a Velo nikotinpárnák egy új verzióját, amely szintetikus nikotint fog használni – mondta David Waterfield, a vállalat amerikai leányvállalata, a Reynolds American elnöke a Reuters szerint. A nagy dohányipari cégek, köztük a BAT dohányzás alternatívái, például az e-cigaretták, általában a dohánynövényből származó természetes nikotint tartalmaznak, míg a szintetikus nikotint laboratóriumban, vegyszerekből állítják elő.

Waterfield elmondta, hogy a BAT új Velo terméke, a Velo Plus, amely 2025-ben kerül forgalomba, többféle nikotinerősséget kínál majd, és szintetikus nikotint tartalmaz – ez az egyik első egyértelmű példa arra, hogy egy nagy dohányipari cég szintetikus nikotint használ. „A dohányból származó nikotin és a szintetikus nikotin kémiai szempontból ugyanaz” – mondta Waterfield a befektetőknek egy tőkepiaci rendezvényen. Hozzátette, hogy a BAT a jövőben más lehetőségeket is keres a szintetikus nikotin területén.

Az utóbbi években az Egyesült Államokban egyre elterjedtebbé vált a szintetikus nikotin használata, hogy elkerüljék az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelete (FDA) által előírt hosszadalmas engedélyezési folyamatot, amelyet az új nikotintermékek forgalomba hozatalához kell lefolytatni. Eddig főként kisebb gyártók használták szintetikus nikotint, például az e-cigarettákban vagy a nikotinpárnákban, amelyeket a felhasználók az ajkuk alá helyeznek, hogy nikotinos hatást érjenek el.

Kezdetben az FDA csak a természetes nikotinra vonatkozóan rendelkezett hatáskörrel, így a szintetikus nikotint gyártó cégek nem voltak kötelesek követni az FDA engedélyezési eljárását. A törvényt azonban 2022 áprilisában megváltoztatták. Waterfield elmondta, hogy a Velo Plus egy olyan termék, amelyet a vállalat felvásárolt. Az FDA engedélyezési kérelmét a termék előző tulajdonosa nyújtotta be a 2022. májusi határidő előtt, így az a piacon maradhat, amíg az engedélyezési eljárás folyamatban van.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A BAT becslései szerint az amerikai vapekből származó iparági bevételek nagysága a jelenlegi körülbelül 9 milliárd fontból (kb. 4 048 milliárd forint) 14 milliárd fontra (kb. 6 300 milliárd forint) nőhet 2030-ig – mondta Waterfield. Az amerikai nikotinpárnák iparági bevételei pedig a jelenlegi 1,7 milliárd fontról (kb. 765 milliárd forint) akár 7 milliárd fontra (kb. 3 150 milliárd forint) nőhetnek ugyanezen időszak alatt. A BAT szerint az amerikai hagyományos dohánytermékek jelenlegi, mintegy 9%-os bevételcsökkenése „rendellenes”, és a BAT arra számít, hogy az amerikai iparági bevételek növekedése az évtized hátralévő részében körülbelül 1%-on fog stabilizálódni.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 17. csütörtök
Hedvig
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?