28 °C Budapest
Young man enjoying sunset at a beach bar

Lehullt a lepel az egyik legnagyobb sörmítoszról: súlyos következménye lehet, ha így fogyasztod a nyáron

2024. július 14. 18:03

A nyári időszakban előtérbe kerülhetnek a veseproblémák, hiszen sokkal nagyobb a szervezet folyadékigénye. A nem megfelelő folyadékbevitel pedig az egyik leggyakoribb oka a nagyobb vesekő kialakulásának, mely nem tud anélkül távozni, hogy görcsös fájdalmakat okozna. Ha valakinek veseköve van, gyakori tanács, hogy igyon sok sört, mert az kihajtja a követ. Az igazság azonban az, hogy még árthat is, ha veseköves beteg ezt a népi "gyógymódot" alkalmazza.

Nyáron, főleg ilyen hőségben, mint a mostani, különösen figyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre. Ugyanis ha a folyadékbevitel huzamosabb ideig nem kielégítő, akkor az akár komoly egészügyi problémákhoz is vezethet. Például vesekő alakulhat ki. Éppen nyáron különösen kínzóak lehetnek a tünetek, amelyet a vesekő okozhat, hiszen ki akar éppen a nyaralás alatt fájdalmas görcsöktől szenvedni.

A vesekövek akkor alakulnak ki, ha a vizelet több kristályképző anyagot (pl. kalciumot, oxalátot, húgysavat) tartalmaz, mint amennyit a folyadék oldott állapotban tud tartani - írja az Egészségvonal. A vesekövek kialakulásának gyakran nem lehet meghatározni egyetlen konkrét okát, inkább több tényező együttállása vezethet azok kialakulásához. Ilyen hajlamosító tényező lehet:

  • személyes vagy családi kórelőzményben előforduló vesekő,
  • elhízás,
  • magas vérnyomás,
  • köszvény,
  • kiszáradás,
  • fehérjében vagy sóban gazdag diéta,
  • bizonyos gyógyszerek szedése.

A vesekő főbb tünetei

A vesekövek önmagukban nem okoznak panaszokat. Tünetek akkor jelentkeznek, ha a kő elmozdul a helyéről, és a húgyvezetékbe (a vesét a húgyhólyaggal összekötő csőbe) kerül. Itt elzáródást okozhat, akadályozva a vizelet útját - írják. Ilyenkor az alábbi tünetek jellemzők:

  • erős, éles fájdalom a háton vagy oldalt, a bordák alatt;
  • a fájdalom az alhasba vagy az ágyék felé sugárzik;
  • a fájdalom többnyire hullámokban jelentkezik;
  • fájdalom, égő érzés társulhat a vizeletürítéshez.

Egyéb tünetek lehetnek:

  • vér a vizeletben,
  • zavaros vizelet,
  • gyakori vizelési inger,
  • hányás,
  • hidegrázás,
  • láz,
  • rossz közérzet,
  • forróságérzet,
  • verejtékezés,
  • a vizelettel távozó homokszerű vagy apró kavicsszerű képződmény(ek). 

Rendkívül erős, a hát, oldal, alhas vagy ágyéki tájékon érzett fájdalom és láz esetén, valamint véres vizelet megjelenésekor keresse fel a területileg illetékes sürgősségi betegellátó osztályt, vagy hívja a 112-t, és kérjen mentőt! - javasolják.

Enyhe fájdalom esetén a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók is segíthetnek, az erős fájdalom kezelése azonban orvosi feladat. A vesekövek többsége apró, és a vizelettel távozik, ám előfordulhat, hogy a kialakult követ ultrahangos zúzással kell kisebb darabokra törni ahhoz, hogy a vizelettel kiüríthető legyen. Amennyiben a kő mérete indokolja, szükségessé válhat akár a sebészeti úton való eltávolítása is.

Valóban "kihajtja" a sör a vesekövet?

Gyakran lehet hallani tanácsként, ha valaki vesekőre gyanakszik - azon túl hogy "rázassuk ki" azzal a módszerrel, hogy "rázós" távolsági vagy helyi buszra szállunk -, hogy igyon sört. Mivel a sör vízhajtó hatású, sokan gondolhatják, hogy a vesét ezáltal megtisztítja, illetve az alkohol hígítja a vizeletet, ami segít megelőzni a vesekövek kialakulását. Az igazság viszont az, a Budai Egézségközpont cikke szerint, hogy a sör vagy más alkohol nagy mennyiségű fogyasztása kiszárítja a szervezetet, így ellentétes hatást érhetünk el. Ráadásul a sör ugyan vízhajtó hatású, magas purintartalma miatt a túlzott fogyasztása a vér és a vizelet húgysavszintjének emelkedéséhez vezethet, ami bizonyos típusú vesekövek kialakulásának éppenhogy kedvez.

A vesekő megelőzése

A vesekő kialakulásának kockázata csökkenthető az Egészségvonal szerint:

  • megfelelő mennyiségű folyadék (elsősorban víz) fogyasztásával;
  • foszforsavat tartalmazó italok fogyasztásának korlátozásával (sör, kóla);
  • a húgyúti fertőzések elkerülésével, illetve mielőbbi gyógykezelésével;
  • az állati fehérjék korlátozott fogyasztásával;
  • csökkentett sóbevitellel. 

A vesekőképződésre hajlamos személyek szakorvosi (gyógyszeres) segítséget is kaphatnak a rendszeres, illetve további kőképződés megelőzésére.

A hőségben különösen fontos a vesék védelme

Ahogy arról korábban a Pénzcentrum beszámolt, egy 2022-ben közzétett kutatás jelentős kapcsolatot mutatott a vesebetegséghez kapcsolódó sürgősségi osztály-látogatások és az extrém hőhullámok között. Mivel a vesék segítenek szervezetünknek a folyadék szabályozásában, és a túlmelegedés következtében kialakult a túlzott izzadás miatt a test többi terhelése mellett a vese problémák súlyosbodhatnak a szakértők szerint. Továbbá a veséknek folyadékra van szükségük a működéshez, és a kiszáradás kockázata magasabb a hőségben.

Még mindig nem beszélünk eleget a vesebetegségről!

A magas vérnyomáshoz hasonlóan az idült vesebetegség, vagyis a CKD "néma" népbetegség hazánkban, mintegy 1,5 millió embert érint - írtunk a témáról korábban. Mégis kevesebb szó esik róla, mint a szív- és érrendszeri betegségekről vagy cukorbetegségről. Pedig a hatékony kezeléssel, korai felismeréssel még a tünetmentes időszakban elkerülhetők a súlyos szövődmények, mint a szív- és érrendszeri betegségek, szívinfartus, stroke. A 2-es típusú cukorbetegség 1,5-szer magasabb krónikus vesebetegek körében. Hansúlyozták:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

a 65 év felettiek körében minden harmadik ember él együtt a CKD valamilyen formájával.

A becslések szerint 10 vesebeteg közül 9 nincs tisztában azzal, hogy beteg. A krónikus vesebetegség bármely életkorban bárkit érinthet, azonban a kor előrehaladtával nő az esélye a kialakulásának. A CKD időben felismerve jól kezelhető, korai felismerése lehetőséget ad rá, hogy elkerülhető legyen az életminőséget rontó dialízis, vagy veseátültetés. Az elmúlt három évtizedben jelentősen nőtt a CKD előfordulása és a halálozásban játszott szerepe drámaian megnőtt. 

Minden 10. embernek van valamilyen vesebetegsége, legtöbben nem tudnak, vagy nem vesznek tudomást róla. Pedig milliók halnak meg a krónikus vesebetegség következtében kialakult szív-és érrendszeri betegségekben. Károsító szerepe lehet az életmódnak, túlzott alkoholfogyasztásnak, dohányzásnak, egyéb betegségeknek, túlzott gyógyszerfogyasztásnak - mondta el Dr. Ladányi Erzsébet, a B.-A.-Z. Vármegyei Központi Kórházban a TritonLife Miskolci Nefrológiai Központ osztályvezető főorvosa, a Magyar Nephrologiai Társaság elnöke. Kiemelte: hogy az idült vesebetegség jelentősen aluldiagnosztizált megbetegedésnek számít.

A vesebetegség megelőzhető az egészséges életmóddal, mozgással, rendszeres szűrővizsgálatokkal. A CKD a vér- és vizeletvizsgálatokkal egyszerűen kiszűrhető. Ha pedig időben felismerésre kerül, akkor jól kezelhető. Erre az értékre érdemes nagyon figyelni a laboreredményben:

A tartósan alacsony bGFR érték a vizeletben vesebetegséget jelez, mégsincs úgy előtérben, mint más értékek. Ahogy arról ugyancsak beszámoltunk korábban, a rendszeres szűrővizsgálatnak kiemelt szerepe van, különösen a magas kockázatú csoportokban, például cukorbetegeknél vagy magas vérnyomásban szenvedőknél. A krónikus vesebetegség korai felismerése meghatározó a betegség hosszú távú kimenetele szempontjából, a diagnózis felállításához elegendő lehet egy egyszerű vérvétel, valamint egy vizeletvizsgálat.  Ezeket a házorvosnál elérhető nagylabor vizsgálat keretében lehet kérni és mindenki számára javasolt évente megismételni.

A korai krónikus vesebetegségnek nincsenek jelei vagy tünetei, ezért nagyon fontos a laborvizsgálat eredményeit figyelni.

Mivel a korai krónikus vesebetegség legtöbbször tünetmentes egészen a későbbi stádiumokig, illetve komolyabb szövődményekig, így ha megjelennek az alábbi tünetek érdemes mielőbb orvoshoz fordulni: viszkető, száraz bőr, étvágytalanság, hányinger, indokolatlan fogyás, fáradtság, illetve a vizelet mennyiségének eltérése a megszokottól.

A későbbi szakaszokban a tünetek között jelentkezik még a folyadékvisszatartás következtében kialakuló ödéma a lábban és lábszáron, a légszomj, az izomgörcsök, az alvási problémák, illetve a kellemetlen szájszag.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. augusztus 16. péntek
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?