Már érik a magyar erdők kincse: durva áron mérik a piacokon, pedig bárki ingyen szedheti
Az őzlábgomba, a magyar erdők és erdőszélek egyik legismertebb gombafaja, nemcsak hatalmas méretével, de egyedi ízvilágával is felhívja magára a figyelmet.
Az őzlábgomba, a magyar erdők és erdőszélek egyik legismertebb gombafaja, nemcsak hatalmas méretével, de egyedi ízvilágával is felhívja magára a figyelmet.
A koronavírus-járvány után megnőtt az érdeklődés a gombagyűjtés iránt, ami egyre szigorúbb szabályozást vonhat a maga után Svájcban.
A gombamérgezési események száma a tízszeresére emelkedett az átlaghoz képest! Nemcsak a mérgező fajok okoznak problémát, hanem a helytelenül elkészített és tárolt ételek is.
Óvatosságra inti a gombaszedőket a Budakeszi Vadaspark. A száraz nyár után a csapadékosabb ősz és az átlag feletti hőmérséklet kedvezett a gombáknak, hogy termőtesteket képezzenek.
A legtöbb gombász rókagombát, vargányát hajt, amiknek ha megnézzük a piaci árát, sokat lehet spórolni.
Kezdenek már előbújni a természetben az ízletes tavaszi gombák, ám olyan is van köztük, amit a mérgezőkkel is könnyű összekeverni.
Az őszi erdőket járva számtalan gombafajjal találkozhatunk, ám ezek összegyűjtése és elfogyasztása korántsem veszélytelen, hiszen köztük mérgező fajták is előfordulhatnak.
Zacher Gábor toxikológus a megélhetési gombászás veszélyeire figyelmeztetett.
Az őszi hónapok során bőségesen rendelkezésünkre állnak az erdőben és a piacokon a Bakony szezonális kincsei: kedvenc erdei gombáinkból kiváló ételeket készíthetünk bakonyi módra.
A júliusban tapasztalt heves esőzéseknek köszönhetően szinte megfeleződött a magyarok egyik kedvenc élelmiszerének az ára.