Csökken a hazai borfogyasztás, de van terv a trend megfordítására
A klímaváltozás sem könnyíti meg a borászatok dolgát.
A klímaváltozás sem könnyíti meg a borászatok dolgát.
A Pénzcentrum többek között arról beszélgetett Bock József legendás villányi borásszal, hogyan látja a magyar borászat jelenét és jövőjét.
Az időjárásnak köszönhetően idén bizonyos fajtáknál akár három héttel korábbi szüret is előfordulhat Pécs környékén.
A magyar bortermelés világszinten sem elhanyagolható, a felvevőpiaca nagyrészt Európára korlátozódik, de Kanada, az USA és Kína is nagy értékben vásárol.
Günzer Tamás lett az Év bortermelője Magyarországon 2023-ban, ami a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb kitüntetés. Tamással beszélgettünk a hazai borágazat helyzetéről.
A romániai Cramele Recas, a „Fetească Regală” bor termelőjének képviselői által küldött helyesbítés.
Hasznos tudnivalók és tanácsok következnek most borról, szőlőről a szüreti időszak alkalmából.
A tavalyi aszály után idén a gombák és a kártevők nehezítik a borászok életét. A jónak ígérkező termést nagy költséggel kellett védeni.
A világ egyik legkülönlegesebb természetes édes borának, a tokaji aszúnak közel 500 éves története van, a szocializmus során mégis eltűnt a világ borpiacáról.
Negyedévben éves összevetésben 4 százalékos emelkedést mérteka belföldön értékesített borok feldolgozói értékesítési áraiban.
lead
Bár tavaly jó volt a forgalma a borászatoknak, több pincészet mégis veszteséges lett.
Elképesztő izgalmak az évad utolsó epizódjában!
Koch Csabával, a Koch Borászat tulajdonosával nagyapja szerettette meg a szakmát, tőle tanulta a szőlőtermesztés és a borkészítés alapjait. A Hajós-bajai és villányi borvidéken termelő borászt 2018-ban a francia Auguste Escoffier Tanítványai Lovagrend választotta tagjai közé, ezzel pedig első magyarként került fel a szakma nemzetközi térképére.
Beállt a nyugalmi állapot a Villányi Borvidéken, így a nagyobb pincészetek már el is kezdték a metszést a szőlőtőkéken.
Ez a helyzet Villányban.