Durván jó lesz idén az évjárat Villányban: mutatjuk, miből érdemes betárazni

2018. december 4. 07:02

Beállt a nyugalmi állapot a Villányi Borvidéken, így a nagyobb pincészetek már el is kezdték a metszést a szőlőtőkéken. A gazdák elégedetten álltak neki az újabb munkálatoknak: a napokban járt le az adatszolgáltatási határidő, amely szerint az átlagosnál jobb termésátlaggal és abszolút jó minőséggel zárhatták az idei esztendőt.

Elégedettek a villányi pincészetek: az év végéhez közeledve összesítették az idei esztendő eredményeit. Október közepére befejeződött a szüret szinte a teljes borvidéken, ezután már csak a jégbornak való szőlő fürtjei maradtak, amit a tőkéken hagytak. A fagy ugyanis olykor nem kárára, hanem épp előnyére válik a bort adó szőlőnek. A fagyottan szüretelt és feldolgozott szőlő mézédes mustjából készült jégbor előállításához legalább -7 fok szükségeltetik.

A HelloVidék értesülése szerint az idei borok minősége abszolút jónak ígérkezik, a szőlősgazdák nem véletlenül voltak bizakodók már a szüret kezdetétől fogva.

November 30-án zárult le a termésekre vonatkozó adatszolgáltatási határidő, és az eddig jelentéseket látva a termés mennyisége biztosan az átlag felett alakul. A termés mennyisége általában hektáronként 57-77 mázsa per hektár között alakul, idén egészen biztosan valahol a felső határa körül lesz" - mondta a HelloVidéknek Nagy Gergely, a 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára.

Nem csak a termés átlaga, hanem a szőlő mustfoka is nagyon jól alakult. Nagy Gergely itt elsősorban az illatos fehér borokat és rozéborokat emelte ki. A borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösborfajtáját adó kékoportó minőségét is abszolút jóra értékelte. A Villányban 377 hektáron termesztett kékszőlőfajta mintái jellemzően literenként 170-180 gramm cukrot és 5-6 gramm savat tartalmaznak. A kékoportó villányi termésátlaga évek óta hektáronként 60-92 mázsa között változik.

Kicsit rázósan indult, pár helyen volt tavaszi fagy, de a borvidék összességét nézve nem számottevő. Évközben azonban szerencsére kedvezően alakult az időjárás, így a korábbi, estleges károkat az ültetvények teljes egészében ki tudták heverni

- tette hozzá Nagy Gergely.

Kiemelte, hogy növényvédelmi szempontból kifejezetten könnyű évet tudhatnak maguk mögött a gazdák, hiszen „viszonylag biztosra lehetett menni”. Az pedig, hogy nem kellett sok vegyszert kijuttatni a tőkékre jó mind a termelőnek, mind a fogyasztónak. „Ritkán látott és tapasztalt, meleg és száraz őszünk volt, amely kedvezett a közép- és késő érésű fajtáknak” – hangsúlyozta a szakember, aki azt is hozzátette, hogy a meleg időjárás miatt a szokásosnál öt-hat nappal korábban indult a szüret.

Az illatos fehér fajtákat már június második felében elkezdtük szüretelni, majd pár hetes szünet után, augusztusban már az oportó is bekerült a dézsákba. Villány kedvelt testes, karakteres vörösborait adó bordeaux-i fajtáit szeptember közepén kezdtük szüretelni: a 293 hektáron termesztett Merlot-t, 330 hektárról a Cabernet Franc-t, és 437 hektárról a Sauvignont

JÓL JÖNNE 2,9 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 899 096 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 55 762 forintos törlesztővel a K&H Bank nyújtja (THM 12,82%), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 56 914 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

- fogalmazott a HelloVidék megkeresésére Nagy Gergely.

Akadnak azonban késői érésű fajták is, ezeknél a gazdáknak minden korábbinál figyelmesebben kellett megválasztaniuk a szüret időpontját. Ennek hiányában ugyanis könnyen magasabb lehet az idén készült borok alkoholfoka. Jó hír azonban, hogy megfelelő szakértelemmel és technológiával még ez is kordában tartható.

Ideje volt, hogy beálljon a hideg, már nagyon vártunk. Most jó lenne néhány hét tartós mínusz, ami kitarthatna december, január, februárban, hogy meg tudja tizedelni a különböző kórokozókat, hiszen ennyivel kevesebb kemikáliát kell majd alkalmazni a borvidéken" – válaszolta a HelloVidék kérdésére Nagy Gergely. A titkár elárulta azt is, hogy a szőlősgazdák életében több dolog is az időjárás függvénye. Egy jó téli időszakkal (amit a tartós, nem túl erős fagy képviselhet) kitűnő feltételekkel indulhatnak egy zökkentőmentes 2019-es szezon felé.

Közben már csattognak az ollók a Villányi Borvidéken: elkezdődtek a márciusig tartó téli metszési munkálatok. Ilyenkor a gazdák jellemzően az oldalirányú hajtásokat vágják vissza, rövidítik meg. A téli metszés pedig elősegíti a virágképződést, valamint a terméshozást. Ráadásul a szőlőnövény fajtától függően február közepéig, végéig mélynyugalmi állapotban van.

A következő évi kihívásokról a hegyközségi tanácsának titkára elmondta, hogy az ágazat továbbra is munkaerőhiánnyal küzd. A nagyobb pincészetek gépesítenek, ám továbbra is igény van a kézi szüretre, hiszen a szőlő életében számos, olyan művelet van (például a metszés, kötözés), amit csak kézi munkával lehet elvégezni. A borvidéken erre keresnek most megoldást. Az idei termésátlagból és kitűnő minőségből kiindulva ezen a területen is igen bizakodók.

NEKED AJÁNLJUK
Könnyek, sírás, meghatottság - így reagáltak, akik névre szóló dalt kaptak ajándékba (x)

Most bárki ajándékozhat személyre szóló dalt karácsonyra bármelyik szerettének. A SONG4U a mesterséges intelligenciát és személyes történeteket ötvözve készít egyedi dalokat.

Kihívásból lehetőség – Innováció a nyelvtanulásban gyerekeknek (x)

A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.

Sokkal több magyar gyereket bántanak így: igazi kegyetlen világ ez, bárki óriási bajba kerülhet

A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.

Jön az V. Mindset Meetup hétvégén, építs te is kapcsolatokat, ne maradj le! (x)

Balogh Petya: Ennyi lelkes, inspirált fiatalt egy helyen még nem is láttam életemben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. január 9. csütörtök
Marcell
2. hét
KONFERENCIA
Tovább
Green Transition & ESG 2025
A Green Transition & ESG egy gyakorlatorientált konferencia
AI in Business 2025
Az AI-boom még nemhogy nem csengett le, hanem még csak most jön a java
Biztosítás 2025
A magyar biztosítási piac újabb kihívásokkal és lehetőségekkel néz szembe 2025-ben
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2025. január 8. 21:11
Agrárszektor  |  2024. december 9. 10:33