17 °C Budapest
Kézi töltő az elektromos autók töltőállomásainál az utcákon/ bevásárlóközpontokban

Sokan fognak bukni a kötelező rendszámcserén: ezeket a kocsikat a kutya sem fogja megvenni?

2024. augusztus 6. 05:28

Szeptembertől nem lehet zöld rendszámmal forgalomba helyezni a plug-in hibrid autókat Magyarországon, 2026-ig pedig az összes kiadott rendszámot fehérre kell cserélni. Az új autóknál a helyzet egyértelmű, de mire számítsanak azok, akik már beruháztak egy PHEV autóba: mennyiben befolyásolja a használtpiacot a kedvezmények elvétele? Ezt jártuk körbe szakértők segítségével.

2016. január elejétől a plug-in hibrid járművek jelentős, a zéró emissziós, azaz tisztán elektromos és hidrogén meghajtású gépjárművekkel megegyező mértékű kedvezményekben részesültek Magyarországon, ezek is jogosultak lettek a zöld rendszámra, és annak előnyeire.

De ennek szeptembertől vége: szeptember elsejétől csak a tisztán elektromos és nulla emissziós gépjárművek kaphatnak zöld rendszámot az első belföldi forgalomba helyezés során. Az 5P (külső töltésű) és az 5N (növelt hatótávolságú) környezetvédelmi osztályba sorolt járművek tulajdonosainak pedig legkésőbb 2026. november 30-ig kell cserélniük a zöld rendszámtáblát fehér alapszínűre.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium azt is közölte, a rendszám fehérítésével járó költséget az autó tulajdonosának kell kifizetnie: új rendszámtábla ára 8500 forint, míg egyedi rendszámtábla esetében ez az összeg 15 ezer forintra rúg. Most arra voltunk kíváncsiak, milyen autópiaci hatásai lehetnek az intézkedésnek: indulhat-e árcsökkenés a rendszámfehérítés után, esetleg már most is megmozdultak-e az autóvásárlók?

Még nem várható árcsökkenés

Nagyon hektikus mozgásokat egyelőre nem láttunk, az oldalunkon kínált használt plug-in autók ára a korábbi hónapokhoz hasonlóan 11,7 millió forint körüli értéken mozgott, miközben az elmúlt két hétben szignifikánsnak nem nevezhető csökkenést tapasztaltunk a kínálatban. Ez persze nem jelenti azt, hogy ez így is marad, hiszen a logikus mozgás az árcsökkenés lesz. A kereslet változása pedig erősen függ majd attól, hogy ez az árcsökkenés milyen mértékű lesz

- közölte a Pénzcentrum kérdésére Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. A szakember szerint mivel 2024. szeptember 1-je után forgalomba helyezett PHEV autók (külföldi használt import és szalonba vásárolt új gépjárművek) már nem kapják meg a zöld rendszámot és az ehhez tartozó kedvezményeket sem, ez nagy eséllyel lefelé tolja majd az árakat.

Jelentősebb árcsökkenés viszont a 2026 novembere előtti időszakban várható, amikor is minden PHEV tulajdonosnak le kell adnia a zöld rendszámot

- ismertette. Mint kiemelte, ahogy közeledik a rendszámcsere határideje, a plug-in hibrid autók tulajdonosai egyre nyomottabb áron próbálhatják meg értékesíteni autóikat.

Halász Bertalan arról beszélt: várakozásaik szerint összességében a PHEV autóknál a megszűnő kedvezmények miatt a céges vásárlók jelentős része más szegmensben fog új autót keresni. A piacon megmaradó, a PHEV autó iránt érdeklődők valószínűleg jelentős alkuval próbálnak majd vásárolni. A használtautó-kereskedők is már nyomottabb árat fognak kínálni az autó tulajdonosának egy PHEV vásárlása esetén. De az újautó-szalonok is kisebb összeget kínálhatnak egy esetleges PHEV beszámítása esetén.

Hozátette: logikus lépés lenne a márkakereskedők részéről, ha szeptember előtt a még készleten álló plug-in hibrid autókat forgalomba helyeznék, hogy azok még megkaphasság 2 évre a zöld rendszámot. Hiszen így a készletautókat még könnyebben lehetne értékesíteni.

Sokaknak még a változás után is megérheti?

Bár a szabályok változnak, de a plug-in hibrid autók legfőbb előnye megmarad ezt követően is, hiszen a modern típusokkal már akár 80-100 kilométer is megtehető tisztán elektromos üzemmódban, ez pedig továbbra is előnyös annak, aki otthon, vagy a munkahelyén tudja tölteni az autóját - mondta kérdésünkre Tóth Péter, a Das WeltAuto Centrum Budaörs értékesítési igazgatója.

Már eddig is benne volt a pakliban, hogy a plug-in hibridekre vonatkozó kedvezményeket eltörlik, korlátozzák. Sőt, több hazai nagyváros már lépett is, például regisztrációhoz kötik az ingyenes zöld rendszámos parkolást, és a PHEV autók nem jogosultak erre, valamint Budapesten is régóta téma volt az ingyenes parkolás feltételeinek megváltoztatása. Aki ilyen meghajtású autón gondolkodott, az számíthatott rá, hogy előbb-utóbb valamilyen szigor lesz

- emlékeztetett a szakember, aki szerint persze, vannak olyan autóvásárlók, akik forintra kiszámolták a plug-in hibrid költségelőnyeit, és részben az ingyenes parkolás miatt is választották ezt a megoldást - még a felára ellenére is -, őket a szigorítás hátrányosan érinti. De jellemzően, aki ilyen autót választ, az tisztában van az elektromos közlekedés előnyével is: tud otthon, a munkahelyén tölteni, ezek a költségelőnyök pedig nem vesznek el, a zöld rendszám privilégiuma nem lesz annyira fontos azoknak, akik valóban kihasználják ezt - fogalmazott.

Az intézkedéstől markáns piaci változás, kereslet-, vagy árcsökkenés véleményem szerint nem várható, sőt, mi azt tapasztaljuk, hogy a mostani szigorítás körüli sajtóvisszhang miatt sokan érdeklődni kezdtek a plug-in hibridek iránt

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

- ismertette Tóth Péter. Ugyanakkor a szakember szerint a szigorítás a régebbi plug-in hibrid autók piaci helyzetére hatással lehet.

A 4-5 évnél régebbi modellek jellemzően 20-30 kilométert tudnak tisztán elektromosan megtenni - ez persze függ az akkupakk állapotától is -, a zöld rendszám előnyei nélkül ezek piaci értéke valamelyest közeledhet a benzines és dízelautókéhoz. Hiszen a hagyományos meghajtású autókkal szemben ezek javítása drágább, és a tisztán elektromos hatótávot csak azok tudják valódi költségcsökkentésre használni, akik keveset ingáznak

- magyarázta.

Nem apad az érdeklődés

Megkeresésünkre a Használtautó.hu is jelezte, hogy különösebb mozgás egyelőre nem volt érzékelhető a plug-in hibrid autóknál: a kínálat valamelyest csökkent is, jelenleg 4400 ilyet hirdetnek a portálon, tavaly ilyenkor még 4700 körül mozgott ez a szám. Az árak sem változtak, a cég szakértői szerint ezt majd a jövőben lesz érdemes vizsgálni.

Amennyiben apadni kezd az érdeklődés a használt hibrid autók iránt, úgy igen, elképzelhető egy árcsökkenő tendencia. Egyelőre ez még nem következett be

- tették hozzá. A vállalat szerint nehéz megjósolni, milyen hatása lehet a piacra az intézkedésnek, egyelőre csak spekulálni lehet.

A plug-in hibrid autók bár számos előnnyel rendelkeznek, főleg a céges vásárlók körében népszerű a kategória. Amennyiben az adókedvezmények fennmaradnak hibrid autók vásárlása során, úgy nem látjuk azt, hogy egy drasztikus csökkenésnek indulna a céges vásárlók körében az érdeklődés az ilyen hajtásláncú autók iránt. A magánszemély vásárlókat illetően valószínűleg érezhető lesz a használtpiacon csökkenő érdeklődés, viszont nehéz meghatározni, hogy mennyire fontos számukra a zöld rendszám megléte egy hibrid autó többi előnyeivel szemben

- írták.

Visszalépésektől tartanak a kereskedők

A kereskedők is aktívan foglalkoznak az intézkedés hatásait - mondta korábbi interjúnkban Varjas Ádám, a Duna Autó kereskedelmi igazgatója.

Vizsgáljuk annak a kockázatát, hogy tömegével lehet-e visszalépés a megrendelt ügyfeles autóknál. Hiszen ha egy cégnél a zöld rendszám a car policy-ban benne van, mint kötelező elem, akkor nem biztos, hogy át fogja venni a megrendelt autót, ha már „normál”, fehér rendszám lesz rajta szeptembertől. Ezeket az eshetőségeket mi is most vizsgáljuk: milyen gazdasági, jogi következményei lehetnek a visszalépéseknek

- fogalmazott. Az átállás ugyanakkor szerinte a magánszemélyeknél ez kevésbé fog gondot okozni, viszont a cégeknél a zöld rendszámnak vannak előnyei a környezetvédelmi szempontokon és az ingyenes parkoláson kívül is: például a cégautó mentesség. Ez egy vállalkozás költségvetésében jelentős tétel. Ez a fajta megtakarítás magánszemélynél nem jelentkezik, valószínű, hogy az intézkedés bevezetése esetükben kevesebb visszalépést fog okozni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 9. hétfő
Ádám
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?