23 °C Budapest
Cividale del Friuli, UD, Italy - June 20, 2017: Parking meter column in a square of an old town used as a parking lot with some out of focus cars in the background.

Méltányosságból elégtelen: így húzott le duplán az Óbudai Parkolási Nonprofit Kft.

2024. augusztus 3. 10:03

Bürokráciából, jogszabály-követésből jeles, méltányosságból, emberségből elégtelenre vizsgázott nálam az Óbudai Parkolási Nonprofit Kft. Ha ugyanis elírod a rendszámot az SMS-ben, hiába jelzed azt az ügyfélszolgálatnak, méltányosságnak helye nincs!

Történt ugyanis, hogy a minap a III. kerület egyik fizetős zónájában indítottam parkolást SMS-ben, figyelmetlenségből azonban a rendszám utolsó számjegyét elütöttem. Egyértelmű hibámra azonban, amit a társaságnak el is ismertem, csak akkor jöttem rá, amikor visszatérve az autómhoz, a szélvédőn egy mikuláscsomag várt.

Miután rövid keresgélés után találtam olyan eseteket a sajtóban, hogy volt már rá precedens korábban egyes budapesti önkormányzatoknál, hogy hasonló és egyértelmű hiba miatt méltányosságból eltekintettek a pótdíjtól, billentyűzetet ragadtam, hogy méltányossági kérelmet nyújtsak be. A levélben leírtam, hogy tisztában vagyok azzal, hogy a fogyasztót terheli a gondos és figyelmes eljárás, éppen ezért a hibáért engem terhel ezen esetben a pótdíjfizetési kötelezettség.

Ugyanakkor felhívtam arra is a figyelmet, hogy a hiba egyértelmű, a parkolási adatbázisok és a korábbi parkolástörténet (az érintett mobilszámról rendszeresen indítok parkolást az adott zónában az ügyben érintett forgalmi rendszámra) ellenőrzése, amit a személyes bejelentés csak erősít, kellőképp igazolja, hogy azért a parkolóhelyért, amit használtam, valójában fizettem. Az Óbudai Parkolási Nonprofit Kft.-t ez azonban nem hatotta meg. Íme a válaszlevelük:

„Panaszát megvizsgálva tájékoztatjuk, hogy a 30/2010. (VI.4.) Főv. Kgy. rendelet 8. §-a és 48. §-a alapján nem lehetséges a várakozási- és pótdíj törlése, méltányossági jogkörrel Társaságunk nem rendelkezik, melyre tekintettel kérelmének nem áll módunkban helyt adni, panaszát elutasítjuk.

Ön téves rendszámra indított mobilparkolást, így a PKK932 frsz-ú gépjármű várakozási jogcímének ellenőrzése során 2024.07.29-én 10:47-kor ezen frsz-ú gépjárműre nem rendelkezett érvényes várakozási díjfizetéssel, ezért a pótdíj jogszerűen került kihelyezésre.

Mobilparkolás indítása során minden esetben ellenőrizni kell a zónakódot, rendszámot és a felségjelzést, mert az ebből eredő esetleges pótdíj követelések megfizetésének kötelezettsége minden esetben az ügyfelet terheli. A fentiek értelmében nem áll módunkban utólagosan beszámítani a várakozási díjat.”

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A végeredmény tehát: miután fizettem parkolási díjat, ki kell fizetnem pluszban a 3900 forintos pótdíjat is. A tanulság pedig, ahogy Csehov fogalmaz: "Korunk torz méltányossága éppen abban áll, hogy ranggal, érdemrenddel, nyugdíjjal nem a hivatalviselők erkölcsi érdemeit és szellemi képességeit jutalmazzák, hanem a szolgálatot általában, akármilyen minőségű volt is."

Nyilvánvaló persze az is, ha a jogalkotó nem hagy kiskapukat, akkor a bürokratáknak sincs más választasa, mint követni a paragrafusokat. Szerinted ez korrekt eljárás, vagy a rendeletek felülvizsgálatára lenne szükség? Szavazz!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 9. hétfő
Ádám
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?