Iráni zászló leng, háttérben városkép Teheránban, Iránban

Eldőlt: Irán megtámadja Izraelt, a részleteket is közölték

2024. október 1. 19:18

Az iráni-izraeli konfliktus újabb fordulóponthoz érkezett. Amerikai források szerint Irán tájékoztatta a nemzetközi közösséget egy Izrael elleni támadás részleteiről - írja a Portfolio a Times of Israel nyomán.

A Sky News Arabia értesülései alapján az amerikai védelmi minisztérium egyik tisztviselője elmondta, hogy Irán közölte a "nemzetközi felekkel" a tervezett támadás méretét és időzítését.

Az Egyesült Államok már korábban aggodalmát fejezte ki Irán ballisztikus rakétái miatt. Ezek a fegyverek kevesebb mint 15 perc alatt képesek elérni Izrael területét.

Az Axios amerikai hírportál tudósítója az X közösségi platformon arról számolt be, hogy Irán várhatóan ballisztikus rakétákkal fog támadni. Ezek a fegyverek mindössze 12 perc alatt érhetik el célpontjaikat, szemben a drónokkal vagy cirkálórakétákkal, amelyeknek hosszabb időre van szükségük.

Izraeli szakértők nemrég arra figyelmeztettek, amennyiben Irán tényleg megtámadja Izraelt, az eszkalációhoz, akár teljes körű háborúhoz is vezethet. Ezt azzal indokolták, hogy Izrael várhatóan keményen visszavág bármilyen újabb iráni támadás után.

Az Egyesült Államok súlyos következményekre figyelmeztette Iránt, amennyiben rakétatámadást indít Izrael ellen

Náray Balázs, az MTI tudósítójának jelentése szerint a Fehér Ház súlyos következményekre figyelmeztette Iránt, amennyiben támadást indítana Izrael ellen.

A vezető amerikai médiumoknak adott washingtoni tájékoztatás szerint az Egyesült Államok arra utaló jeleket tapasztalt, hogy küszöbön áll egy nagyszabású ballisztikus rakétatámadás Irán részéről Izrael ellen. A Fehér Ház vezető tisztségviselője erre reagálva azt közölte, hogy "egy közvetlen katonai támadás Izrael ellen súlyos következményeket vonna maga után Irán számára".

Az Egyesült Államok aktív támogatást nyújt Izrael számára a védelmi előkészületekben - közölték az amerikai elnöki hivatal részéről. Az amerikai bejelentés azt követően jelent meg, hogy Irán vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah bosszút ígért a libanoni Hezbollah szervezet múlt héten izraeli támadásban megölt vezetője, Haszan Naszrallah halála miatt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az iráni vezető a síita fegyveres szervezetet több mint 30 éven keresztül vezető Naszralláht a régiós "ellenállás zászlóhordozójaként" említette. Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn kegyetlen terroristaként jellemezte a Hezbollah-vezetőt, akinek halála biztonságosabbá teszi nem csak a Közel-Keletet, de az egész a világot. Azokra a hírekre, miszerint a kőolajexportőr Irán közvetlenül is bevonódhat a Hezbollah és Izrael közötti fegyveres konfliktusba, a kedd reggeli kereskedésben erőteljesen csökkent az irányadó amerikai tőzsdeindex (Dow Jones).

Izraelben az óvóhelyek közelében kell tartózkodniuk a Tel-Avivban és környékén élőknek

Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítójának jelentése szerint Izraelben az óvóhelyek közelében kell tartózkodniuk a Tel-Avivban és környékén élőknek a polgári védelem kedd délután kiadott utasításai szerint.

Az esetleges iráni támadásról szóló amerikai figyelmeztetés nyomán estére összehívták a biztonságpolitikai kabinetet, és Joáv Galant védelmi miniszter telefonon megbeszélést folytatott Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel. Megvitatták Irán szándékát Izrael megtámadására, a közös katonai-védelem együttműködést, valamint Izrael önvédelmi jogát, és azon jogát, hogy fellépjen ellenségei ellen.

A védelmi minisztérium azt is közölte, hogy Galant megköszönte Austinnak a szoros együttműködést és személyes elkötelezettségét Izrael biztonsága és a regionális stabilitás erősítése mellett, szemben az iráni agresszióval. Kedd délután többször megszólaltak a Tel-Avivtól északra fekvő Saron-vidéken a légvédelmi szirénák.

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője számos libanoni területről indított lövedékről számolt be, melyek egy része nyílt, lakatlan területen becsapódott. Hagari azt is bejelentette, hogy Iránból széles körű támadásra számítanak. „Komolyan követjük a fenyegetést. Ismétlem: a védelem nem hermetikus. Az irányelvek betartása életeket menthet”- mondta Hagari. Az új polgári védelmi szabályok szerint nyílt területen csak harminc, zárt térben pedig háromszáz ember gyülekezhet, és csak ott dolgozhatnak, ahol a munkahely közelében óvóhely található.

 

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 1. kedd
Malvin
40. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?