11 °C Budapest
Belgrade, Serbia - May 08, 2022: Russian Petroleum Company Sign Gazprom at Petrol Station Over Blue Sky.

Súlyos jelentés érkezett Oroszországból: ha ezen múlik, jó ideig eltart még a háború

2024. szeptember 7. 17:04

Oroszország Gazdasági Minisztériuma jelentős mértékben felfelé módosította a 2024-es olaj- és gázexport-előrejelzéseit, 239,7 milliárd dollárra emelve az előző becslést 17,4 milliárd dollárral. A javított előrejelzések azt mutatják, hogy Oroszország sikeresen kezelte a Nyugat által alkalmazott szankciókat, és képes volt fenntartani exportbevételeit. A módosítások ellenére az olaj- és gáztermelési kilátások csökkentek, miközben a gázexport növekedésére is számítanak.

Oroszország Gazdasági Minisztériuma felfelé módosította a 2024-es olaj- és gázexport-előrejelzéseit, amelyek az állami költségvetés fontos bevételi forrásai, az előző becsléshez képest 17,4 milliárd dollárral 239,7 milliárd dollárra emelve, a kedvezőbb árkilátásoknak köszönhetően – áll a Reuters által megtekintett dokumentumban. Az Oroszország olaj- és gázszektorára vonatkozó javított várakozások rávilágítanak arra, hogy a Nyugat nehezen tud tartós kárt okozni Oroszország gazdaságában az Ukrajna elleni háború miatt alkalmazott példátlan szankciókkal, például olajár-sapkákkal és importkorlátozásokkal.

A dokumentum szerint az orosz nyersolaj-exportok várhatóan 239,9 millió tonnára (napi 4,8 millió hordóra) emelkednek az idei évben a 2023-as 238,3 millió tonnáról. A minisztérium arra is számít, hogy az orosz exportolaj átlagos ára idén 70 dollárra nő hordónként, ami 5 dollárral magasabb az áprilisi becsléshez képest. Ez a 2023-as 64,5 dollárról is emelkedik, és meghaladja a Nyugat által 60 dollárban maximált árakat is.

A földgáz árát is felfelé módosították, mind az európai, mind a kínai értékesítés esetében. Oroszország sikeresen átterelte üzletének nagy részét Európából Kínára és Indiára az Ukrajna elleni invázió óta. A módosítások végső soron magasabb bevételeket jelentenek: az olaj- és gázexportból származó közel 240 milliárd dollár idén 13 milliárd dollárral több mint 2023-ban. 2025-re vonatkozó előrejelzést is felfelé módosították, 226,2 milliárdról 236,5 milliárd dollárra.

Putyin elnök csütörtökön azt mondta, hogy a globális gazdaság kudarcot vallana Oroszország olaja és gázai nélkül. A Távol-Keleten tartott gazdasági fórumon azt is kijelentette, hogy Moszkva továbbra is tervezi a gáz szállítását Ukrajnán keresztül az Európai Unióba, de Oroszország nem tudja rávenni Kijevet a szállítási megállapodás fenntartására, amely az év végén lejár. Oroszország azt várja, hogy a gáztermelés évente növekedni fog 2030-ig, a jelenlegi előrejelzések határáig, de a minisztérium csökkentette az olajtermelési és az energiaexport teljes volumenére vonatkozó várakozásokat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Oroszország részt vesz az Olajexportáló Országok Szervezete (OPEC) és szövetségesei által vezetett erőfeszítésekben, hogy korlátozzák az olajkitermelést a piaci volatilitás stabilizálása érdekében. A frissített előrejelzések szerint az orosz olajtermelés várhatóan csökkenni fog az idei évben 521,3 millió tonnára a 2023-as 529,6 millió tonnáról, ami 1,7 millió tonnával alacsonyabb a korábbi becslésnél. A 2025-ös olajtermelési kilátások is csökkentek, a termelés várhatóan tovább csökken 518,6 millió tonnára, ami 11,4 millió tonnás csökkentést jelent az előző előrejelzéshez képest.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?