12 °C Budapest
Novo-Ogarjovo, 2024. augusztus 16.Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) az orosz biztonsági tanács ülésén elnököl a Moszkva melletti, novo-ogarjovói vidéki elnöki rezidencián 2024. augusztus 16-án.MTI/AP/Szputnyik pool/Alekszej Babuskin

Kőkemény fenyegetés érkezett Putyintól: megint atomfegyverekről beszél a Kreml, érik a fordulat a háborúban?

2024. szeptember 2. 19:03

Oroszország bejelentette, hogy módosítja nukleáris fegyverekre vonatkozó doktrínáját, válaszul a Nyugat Ukrajnában tapasztalt eszkalációjára. Az új irányelvek részletei még nem ismertek, de a változtatások már előrehaladott stádiumban vannak. A frissítések célja, hogy reagáljanak a nemzetközi helyzet alakulására és a nyugati országok által folytatott politikai nyomásra.

Oroszország változtatásokat fog végrehajtani a nukleáris fegyverek használatára vonatkozó doktrínájában válaszul arra, amit az Ukrajnában zajló háború nyugati eszkalációjának tekint – idézte Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettest az állami médiának, írja a Reuters A jelenlegi nukleáris doktrína, amelyet Vlagyimir Putyin elnök 2020-as rendeletben határozott meg, kimondja, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket használhat egy ellenség nukleáris támadása vagy egy olyan hagyományos támadás esetén, amely veszélyezteti az állam létét.

Orosz katonai elemzők egyes keményvonalasai arra sürgették Putyint, hogy csökkentse a nukleáris fegyverek használatának küszöbét, hogy „kijózanítsa” Oroszország nyugati ellenségeit. Putyin júniusban kijelentette, hogy a nukleáris doktrína „élő eszköz”, amely változhat a világ eseményeitől függően. Rjabkov nyilatkozata volt eddig a legvilágosabb kijelentés arra, hogy valóban változások történnek majd.

„A munka előrehaladott stádiumban van, és egyértelmű szándék van a korrekciók elvégzésére” – idézte Rjabkovot a TASS állami hírügynökség.

Azt is mondta, hogy a döntés "összefüggésben van nyugati ellenfeleink eszkalációs irányvonalával" az ukrajnai konfliktus kapcsán. Moszkva azzal vádolja a Nyugatot, hogy Ukrajnát proxyként használja, hogy háborút vívjon ellene, és célja Oroszország „stratégiai vereségének” előidézése és felbomlasztása. Az Egyesült Államok és szövetségesei ezt tagadják, mondván, hogy Ukrajnát segítik megvédeni egy orosz agressziós háborúval szemben.

Putyin Oroszország Ukrajna elleni teljes körű inváziójának első napján, 2022 februárjában kijelentette, hogy bárki, aki megpróbálja akadályozni vagy fenyegetni őket, „soha nem látott következményekkel” szembesül. Azóta egy sor olyan kijelentést tett, amelyet a Nyugat nukleáris fenyegetésként értelmezett, és bejelentette orosz taktikai nukleáris fegyverek Belaruszban való telepítését.

Ez nem riasztotta el az Egyesült Államokat és szövetségeseit attól, hogy fokozzák Ukrajnának nyújtott katonai támogatásukat olyan módokon, amelyek a háború kezdetén elképzelhetetlenek voltak, beleértve tankok, hosszú hatótávolságú rakéták és F-16-os vadászgépek szállítását.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ukrajna a múlt hónapban sokkolta Moszkvát azzal, hogy több ezer katonával betört nyugati határainál, és ezt az oroszok még mindig próbálják visszaverni. Volodimir Zelenszkij elnök szerint a hadművelet gúnyt űzött Putyin "vörös vonalaiból". Emellett erőteljesen lobbizik az Egyesült Államoknál, hogy engedélyezzék számára a fejlett nyugati fegyverek használatát Oroszország mélyén lévő célpontok elleni csapásokhoz.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a vasárnap közzétett interjúban kijelentette, hogy a Nyugat „túl messzire ment”, és hogy Oroszország mindent meg fog tenni érdekei védelmében. Rjabkov nem mondta meg, mikorra készül el a frissített nukleáris doktrína. „A munka befejezésének időpontja meglehetősen nehéz kérdés, tekintve, hogy nemzetbiztonságunk legfontosabb szempontjairól van szó” – mondta.

Oroszországnak több nukleáris fegyvere van, mint bármely más országnak. Putyin márciusban kijelentette, hogy Moszkva felkészült egy nukleáris háború lehetőségére „katonai-technikai szempontból”. Hozzátette azonban, hogy nem látja szükségesnek a nukleáris konfrontációt, és hogy Oroszországnak soha nem kellett nukleáris fegyvert használnia Ukrajnában.

Címlapkép: Alekszej Babuskin, MTI/MTVA 

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 15. vasárnap
Enikõ, Melitta
37. hét
Szeptember 15.
Nemzetközi prosztata nap
Szeptember 15.
A mozdonyvezetők napja
Szeptember 15.
Limfóma világnap
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?