Ursus arctos, Nagy barnamedve Szlovákiában.

Tragédia Erdélyben: medve ölt meg egy kirándulót, a hatóságok óvatosságra kérik az ott nyaralókat

2024. augusztus 18. 14:31

Egy 19 éves nőt marcangolt szét egy hárombocsos anyamedve a transzfogarasi úton, ahol a medvék a leginkább elszaporodtak.

A romániai medvék túlszaporodásáról már nem először lehet hallani - közelebbről arról, hogy komoly gondot okoznak, különösen Erdélyben, a transzfogarasi, hegyvidéken átvezető utakon.

Mint a Krónika írja, egy hónapja még tragédia is történt, mikor egy 19 éves nőt az útról elragadott és halálra marcangolt egy három bocsos anyamedve. Az állatot aztán rendkívüli engedéllyel kilőtték, mert agresszivitása nem csökkent a támadás után sem.

A medvehelyzet évekkel ezelőtt vált szinte kezelhetetlenné, amikor a vadászatukat még melelőző jelleggel sem engedélyezték, ennek következményeként az állomány jelentősen túlszaporodott. Két éve aztán a tarthatatlan helyzetre hivatkozva a román politika megoldást keresett, és mára a teljes tilalmat visszavonták - de kérdés, hogy nem tették-e túl későn.

Iskolakezdés 2024 felmérés

A Pénzcentrum oldalán rendszeresen végzünk nagymintás felméréseket, a mostani a 2024/2025-ös tanév legégetőbb kérdéseire adhat választ: miből teremtik elő a magyar szülők a pénzt az iskolakezdésre, hol milyen tanárokból van a legnagyobb hiány, mi a véleményük az oktatás színvonaláról és vajon jut-e még pénz idén különórára? Ha nevelsz általános iskolás vagy középiskolás gyermeket, kérünk, szánj 5-10 percet a kérdőívünk kitöltésére, ezzel is segíted a munkánkat, és azt, hogy valós képet kapjunk az ország helyzetéről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 12. csütörtök
Mária
37. hét
Szeptember 12.
Programozók napja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 11. 21:16