Washington, 2024. április 15.Joe Biden amerikai elnök a Mohamed Sia asz-Szudáni iraki kormányfõvel folytatott megbeszélés közben a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2024. április 15-én.MTI/EPA/UPI pool/Bonnie Cash

Váratlan felmérés jelent meg Joe Biden esélyeiről: végül erővel is, de visszalépteti a Demokrata Párt?

2024. július 13. 19:03

Joe Biden amerikai elnököt egyre több demokrata párti politikus szólítja fel, hogy lépjen vissza az elnökválasztástól, lehetőséget adva ezzel egy másik kihívónak Donald Trump volt elnökkel szemben. Az elnök indulását kora és mentális állapota miatt bírálják, bár a legújabb közvélemény-kutatások szerint támogatottsága nem csökkent Trumppal szemben. Kamala Harris alelnök és más demokrata politikusok sem mutatnak jobb esélyeket a republikánus jelölttel szemben - írja a Portfolio.

Közel két tucat képviselőházi demokrata követeli Bidentől, hogy lépjen vissza a versenyből. A nagy kampánytámogatók körében is nő a riadalom. Biden csütörtökön válságtanácskozást folytatott Hakeem Jeffries vezető képviselőházi demokratával, de nem világos, hogy Jeffries csatlakozott-e a visszalépését követelő felhívásokhoz – írja a Portfolio.

A Biden visszalépését követelő felhívások azután hangzottak el, hogy a Trump elleni vitán nyújtott teljesítménye pánikot keltett a Demokrata Párton belül. Bár Biden csapata azt remélte, hogy egy csütörtöki sajtótájékoztató véget vet a lázadásnak, azóta legalább öt további képviselőházi demokrata követelte a visszalépését. A vita óta végzett közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a Biden és Trump közötti verseny országos szinten továbbra is szoros. A legtöbb csatatérállamban Trump vezet, ami hónapok óta változatlan.

Annak ellenére, hogy egyre többen szólítják fel Bident a visszalépésre, a PBS News/NPR/Marist legutóbbi felmérése szerint ha ma tartanák a választást, az amerikai regisztrált szavazók 50 százaléka támogatná Bident, míg 48 százalék Trumpra voksolna. Az amerikaiak többsége azonban úgy véli, hogy Trump fogja megnyerni a választást novemberben. Több mint fele úgy gondolja, hogy sem Bidennek, sem Trumpnak nem kellene indulnia idén pártja jelöltjeként az elnökségért.

A felmérésből az is kiderült, hogy az amerikaiak közel kétharmada úgy véli: Biden nem rendelkezik az elnöki tisztség betöltéséhez szükséges mentális állapottal. Ugyanakkor Trump elmeállapotának épségét is mintegy fele megkérdőjelezi.

Joe Biden folytatta kampányát annak ellenére is, hogy egyre több felszólítás érkezik visszalépésére vonatkozóan. Pénteken Detroitban tart rendezvényt, hétfőn pedig Austinban tervez eseményt. Ezzel szemben Trump viszonylag visszafogott maradt a vita óta. A hírek szerint azonban jövő héten aktivizálódik majd a republikánus nemzeti jelölőgyűlés kezdetével.

Trump pénteken az Igazság közösségi platformján közzétett posztjainak özönében felszólította Bident egy "kognitív teszt" elvégzésére és fogadkozott arról is, hogy ő maga is aláveti magát ennek.

A Biden távozását követelő felhívások felerősítették a találgatásokat alternatív demokrata jelöltek kapcsán. A PBS News/NPR/Marist már említett felmérésében szereplő potenciális jelöltek egyike sem előzte be Bident; mindegyikük hibahatáron belül maradt Trumppal szembeni győzelmi esélyeiket tekintve.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 420 267 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 135 855 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, a Raiffeisen Banknál 6,69%; a MagNet Banknál 6,76%,  a K&H Banknál 6,86%, az Erste Banknál pedig 6,89%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A felmérés nem tartalmazta az összes lehetséges esélyest. Regisztrált szavazókat több prominens demokrata vezetőről kérdeztek meg: Kamala Harris alelnökötől kezdve Gavin Newsom kaliforniai kormányzóig és Gretchen Whitmer michigani kormányzóig.

Ha ma tartanák a választást és Harris lenne Trump ellenfele demokrataként, 50 százalékuk rá voksolna míg 49 százalékuk Trumpra. Hasonlóképpen Newsom vagy Whitmer esetében 50 illetve 49 százalékot kapnának Trumppal szemben.

Sarah Longwell republikánus stratéga szerint még mindig van idő arra,hogy valaki mást válasszanak demokraták élére augusztusi chicagói konvenció előtt.Biden azonban megerősítette,hogy maradni kíván,a munkát amit elkezdett be akarja fejezni - mondta csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az amerikaiak 56 százaléka szerint Bidennek nem kellene vezetnie Demokrata Párt Fehér Házért folytatott pályázatát.A demokraták jelentős kisebbsége (40%),függetlenek (61%) és republikánusok (68%) osztják ezt véleményt.Hasonlóképpen amerikaiak 54%-a szerint Trumpnak sem kellene Republikánus Párt jelöltjének lennie fiatalabb generáció nagyobb valószínűséggel vélekedik így mint idősebbek.

Címlapkép: Bonnie Cash, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

NAPTÁR
Tovább
2024. augusztus 10. szombat
Lõrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. augusztus 10. 19:17