28 °C Budapest
Moszkva, 2024. május 9.Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy nyitott Aurus limuzinban a gyõzelem napi katonai díszszemlén a moszkvai Vörös téren 2024. május 9-én, a náci Németország felett a második világháborúban aratott gyõzelem 79. évfordulóján.MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

Mégis mi a fene folyik az oroszoknál? Sorra kerülnek rács mögé Putyin ősi szövetségesének emberei

2024. június 2. 21:01

A védelmi minisztérium átszervezése és a magas rangú tisztviselők letartóztatása Vlagyimir Putyin Oroszországában nem csupán vérfrissítést jelent, hanem az ukrajnai konfliktus kontextusában és a korrupcióellenes harc álcája alatt egy mélyebb stratégiai átrendeződést is tükröz. Mindennek célja az ország erőpozíciójának megerősítése és a belső rend fenntartása - írja a CNN.

Az orosz védelmi minisztérium átalakítása jelentős változásokat hozott, amelyek középpontjában Szergej Sojgu védelmi miniszter leváltása és több magas rangú tisztviselő letartóztatása áll. Ezek a lépések különösen figyelemre méltóak Oroszország ukrajnai konfliktusának fényében, ahol az elmúlt időszakban jelentős sikereket értek el.

A védelmi minisztérium vezetőinek letartóztatása a korrupcióellenes küzdelem jegyében történt, ami felveti a kérdést, hogy miért pont most került sor ezekre az intézkedésekre. Elemzők szerint ez része egy bonyolult belső hatalmi harcnak, amely Putyin győzelmi törekvéseivel is összefügg.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport vezetőjének halála előtt hevesen bírálta Sojgut és más magas rangú katonai vezetőket. Prigozsin lázadása végül nem sikerült, de Putyin reakciója arra utalt, hogy komolyan veszi a felmerült vádakat.

A változások időzítése is fontos: az elnök márciusi újraválasztása után a május 9-i győzelem napi ünnepségen Sojgu még Putyin oldalán tűnt fel. Mindössze néhány nappal később, május 12-én viszont már bejelentették előbbi leváltását.

Putyin célja az ukrajnai győzelem biztosítása. Ennek érdekében Andrej Belouszovot nevezte ki új védelmi miniszternek, hangsúlyozva a hatékonyabb és gazdaságosabb fegyverbeszerzés fontosságát. Oroszország költségvetése is ezt tükrözi, mivel a GDP 6%-át fordítja védelmi célokra.

A korrupciós vádak középpontjában Vagyim Samarin altábornagy és Timur Ivanov állnak. Mindketten kenőpénzzel kapcsolatos vádakkal szembesültek, ami rávilágított az orosz katonai vezetésen belüli széles körű problémákra.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az átalakítások mögött álló logika szerint nem lehet olyan személyeket megtartani kulcsfontosságú pozíciókban, akik korábbi érdekeltségekhez kötődnek. Ezért Putyin Oleg Szaveljevet nevezte ki védelmi miniszterhelyettesnek, hogy segítsen megtisztítani a minisztériumot.

A CNN cikke felidézi, hogy az Ukrajnában harcoló orosz csapatokat vezető Valerij Geraszimov helyzetét illetően is pletykák keringenek, de a hadseregtábornok eddig meg tudta őrizni pozícióját. Ez lehetőséget ad arra, hogy saját érdekeit védje.

Összegezve, az orosz védelmi minisztériumban bekövetkező változások Putyin hatalmának megerősítését és Ukrajnával szembeni győzelmi törekvését tükrözik. Az intézkedések azt mutatják, hogy az elnök kész radikális lépésekre az eredmények elérése érdekében.

Címlapkép: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

 

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 29. szombat
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 29. 19:18
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem