New York, 2024. május 31.Donald Trump volt amerikai elnök távozik a manhattani büntetõbíróságról a perében hozott ítélet kihirdetése napján, 2024. május 30-án. Az esküdtszék mind a 34 vádpontban bûnösnek találta Donald Trumpot az ellene üzleti iratok meghamisítása miatt, hallgatási pénz kifizetése nyomán indult büntetõeljárásban. Trump ellen Alvin Bragg, a demokrata párt színeiben megválasztott kerületi ügyész emelt vádat 2023-ban.MTI/EPA/Peter Foley

Bűnösnek találta a bíróság Donald Trumpot: mi lesz így az elnökjelöltséggel?

2024. május 31. 08:44

A manhattani esküdtszék történelmi ítéletben bűnösnek találta Donald Trumpot üzleti feljegyzések meghamisításában, ő lett az első elítélt volt amerikai elnök - írta a CNN. A választásokon elindulhat, az amerikai alkotmány nem tiltja el az elítélt bűnözőket a legmagasabb hivatalért való indulástól.

A manhattani esküdtszék Donald Trump volt amerikai elnököt bűnösnek találta üzleti feljegyzések hamisításával kapcsolatos 34 vádpontban. Ez az ítélet történelmi jelentőségű, mivel Trump lett az első volt amerikai elnök, akit bűncselekmény miatt elítéltek. Az ítéletet a hallgatási pénzekkel kapcsolatos perben hozták meg, közel 12 órás tanácskozás után.

Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész tavaly emelt vádat Trump ellen. A vádak szerint meghamisította Michael Cohen, volt ügyvédje szerződéseit és kifizetéseit, hogy elfedje Stormy Daniels felnőttfilmsztár részére tett 130 ezer dolláros kifizetést. Daniels állítása szerint viszonya volt Trumppal a 2016-os választások előtt, amit Trump tagad.

A hét hetes tárgyalás során a kerületi ügyészség 20 tanút vonultatott fel. Ezek között Cohen is szerepelt, aki részletezte, hogyan utasította Trump őt Daniels kifizetésére. Juan Merchan bíró 2024. július 11-én fogja kihirdetni Trump ítéletét.

Trump és jogi csapata fellebbezni fog az ítélet ellen. Joe Biden elnök és kampányának kommunikációs igazgatója hangsúlyozta, hogy az ítélet megmutatta: senki sem áll a törvények felett. Trump kampánya az ítéletet politikai boszorkányüldözésnek nevezte.

Az ítélet nem akadályozza meg Trumpot abban, hogy újra elnökjelölt legyen vagy elnökké válasszanak. Az amerikai alkotmány nem tiltja elítélt bűnözők jelöltségét a legmagasabb hivatalért.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Florida állam szabályai szerint egy bűntett miatt elítéltek szavazati jogát megvonhatják bizonyos feltételek teljesülése esetén. New York állam törvényei szerint viszont a bűntett miatt elítéltek visszanyerhetik szavazati jogukat börtönbüntetésük letöltése után.

Trump többi büntetőügye továbbra is folyamatban van és ezek kimenetele még bizonytalan.

Címlapkép: Peter Foley, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?