24 °C Budapest
Valami nem stimmel a kínai megállapodásokkal? Ezt írta alá valójában Orbán Viktor és Hszi Csin-ping

Valami nem stimmel a kínai megállapodásokkal? Ezt írta alá valójában Orbán Viktor és Hszi Csin-ping

2024. május 11. 11:01

Hszi Csin-ping kínai elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök tizennyolc megállapodást írt alá Budapesten, amelyek többek között az atomszektortól a vasútépítésig terjednek, miközben Krajczár Gyula Kína-szakértő óvatosságra int a kínai hitelekkel kapcsolatban, figyelembe véve más nemzetek Peking felé való súlyos eladósodását - írta a 24.hu.

Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közös sajtótájékoztatójukon jelentették be, hogy Budapesten tizennyolc új megállapodást írtak alá. Ezek a szerződések többek között az atomszektortól a vasútépítésig terjedő széles spektrumot ölelnek fel. Az elmúlt években Magyarország számos kínai beruházásnak adott otthont, ám az újonnan bejelentett projektek megvalósulása egyelőre kérdéses. Figyelembe véve, hogy több nemzet már mélyen eladósodott Kínának, Magyarországnak is ajánlott óvatosan bánni a kínai finanszírozási lehetőségekkel – nyilatkozta Krajczár Gyula, Kína-szakértő.

A látogatás Hszi első budapesti útja volt húsz év alatt, amelyet a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatok 75. évfordulójának alkalmából tett. A találkozó során szó esett az atomenergiától kezdve a vasútvonalak építésén át Európa legmodernebb határátkelőjének létrehozásáig terjedő projektekről. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte az elektromos autók töltőhálózatának fejlesztését is mint fontos lépést a jövőbeli mobilitás és környezetvédelem felé.

Kína mára Magyarország egyik kulcsfontosságú gazdasági partnere lett, részben köszönhetően a Covid-járvány után felgyorsult kapcsolatoknak. A mostani megbeszélések eredményeként született megállapodások az Egy övezet, egy út kezdeményezés jegyében jöttek létre, amely Kína globális infrastrukturális és kereskedelmi befolyásának növelését célozza.

Krajczár Gyula szerint bár ezek a beruházások jelentős hatást gyakorolhatnak Magyarországra, ha valósulnak meg, jelenleg inkább csak szándéknyilatkozatként értelmezhetők. Mint példát hozta fel a Budapest–Belgrád vasutat, amely még mindig nem fejeződött be annak ellenére, hogy évekkel ezelőtt jelentős várakozásokkal került bejelentésre.

A szakértő emlékeztet arra is, hogy bár az Egy övezet, egy út program célja magas minőségű infrastruktúra létrehozása Eurázsián átívelve, sok ország súlyosan eladósodott ennek következtében. Magyarországon is fenn áll a veszélye annak, hogy hasonló helyzetbe kerülhet az ország Kínával szembeni eladósodása révén.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Végül Krajczár figyelmeztet arra is, hogy bár a kínai finanszírozás kevésbé szigorú feltételeket támaszt más hitelezőkhöz képest – főleg ha maguk is részesülnek a projektekből – minden esetben ajánlatos óvatosságban és alapos mérlegelésben részesíteni ezeket az ajánlatokat.

Címlapkép:MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm