A gyermekek dühkitörései sok szülőnek okoznak fejtörést, derül ki egy friss amerikai felmérésből. A szülők
Itt a tavasz, és lassan beköszönt a színkavalkád a piacokon és az élelmiszerüzletekben is. A pultokon megjelennek az újabb és újabb zöldségek, gyümölcsök, telis tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Sokkal egészségesebbek, mint gyorsfagyasztott társaik. Vagy mégsem?
A Journal of Food Composition and Analysis című folyóiratban publikált tanulmány azt vizsgálta, az üzletek polcairól választott friss zöldség vagy gyümölcs, vagy a fagyasztott termékek egészségesebbek-e. Mielőtt alaposabban belemennénk a kutatás ismertetésébe, érdemes megnézni, Magyarországon hogyan alakult 2015 és 2016 első félévében a zöldség- és gyümölcsfogyasztás.
A KSH adatai szerint 2016 I. félévében a magyar lakosság egy főre jutó összes kiadása átlagosan 74,4 ezer forint volt egy hónapra vetítve. Ebből átlagosan 19,7 ezret forint élelmiszer és alkoholmentes italokra költöttünk.
Az összes élelmiszerköltség tizedét fordította a magyar lakosság zöldségfélékre és burgonyára, 16,7 százalékos áremelkedés mellett fejenként 2200 forintot. Gyümölcsöt 7,1 százalékos áremelkedés mellett egy főre jutóan havonta 1300 forintért vásároltak a háztartások. Ha az elfogyasztott mennyiséget nézzük, kiderül, hogy friss és fagyasztott zöldségből, gyümölcsből az előzőévhez hasonlóan 3,7 kg, illetve 3 kg fogyott havonta.
Melyikkel járunk jobban?
A Journal of Food Composition and Analysis tanulmány készítői két éven át vizsgálták fagyasztott, frissen vásárolt és elfogyasztott, valamint a vásárlás után hűtőben tárolt brokkoli, karfiol, kukorica, zöldbab, borsó, spenót, áfonya és eper tápanyag- és vitamintartalmát, különös tekintettel a C és az A vitaminra és a folsavra.
- mondta Dr. Ronald Pegg professzor, a kutatás vezetője.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
Hogy mivel magyarázható mindez?
A friss zöldségek és gyümölcsök többségét azelőtt szedik le, hogy teljesen beérnének, így van idejük, hogy a szállítás során érjenek be, esetleg ennek elősegítése érdekében még kémiai érésbefolyásolókat is alkalmazhatnak náluk. Hosszú utat tesznek meg, mielőtt a fogyasztók asztalára kerülnek. Jelentős idő telik el a leszedés majd az elosztóközpontokba történő szállítás között, ugyancsak sok időbe telik, mire szállítás után az élelmiszerüzletekbe érnek. Ott további néhány napot töltenek a raktárban vagy a polcokon, mielőtt a vásárlók konyhájába kerülnének.
Ráadásul a vevők nagy része nem is fogyasztja el azonnal a megvásárolt terméket. A zöldségek és gyümölcsök jó eséllyel napokat töltenek még a hűtőben, ez alatt az idő alatt pedig további értékes tápanyagokat és vitaminokat veszítenek. Ugyanis például a C-vitaminszint egyből a leszedés után zuhanni kezd, minél több idő telik el a szüretelés és fogyasztás közt, annál tovább tart ez a folyamat.
Fagyasztott termék esetén más a helyzet. Ilyenkor szüretelés előtt megvárják, míg megérik a zöldség és a gyümölcs, és nagyon rövid időn belül fel is dolgozzák azokat. Így a minimumra csökkentik azon tápanyagok mennyiségét, melyek elvesznek a feldolgozási eljárás során. A szüretelés és mosás után a zöldségeket általában blansírozzák, (1-2 percig forró vízbe mártják a zöldségeket, így pusztítják el az ártalmas baktériumokat, miközben a zöldség íze, állaga és színe megmarad. Ezt az eljárást gyümölcsök esetében nem szokták alkalmazni), megszárítják, aztán lefagyasztják, végül csomagolják.
A kutatás során igazán jelentős eltéréseket azonban nem tapasztaltak, annyit viszont sikerült bizonyítaniuk, hogy tévhit, hogy a frissen fogyasztott zöldségek és gyümölcsök egészségesebbek lennének a fagyasztott termékeknél. Nem meglepő módon arra jutottak, a legjobb, amit tehetünk, ha vásárlás után azonnal elfogyasztjuk a zöldségeket és gyümölcsöket, mert minden hűtőben töltött nap után veszítenek tápanyagtartalmukból. Összességében azonban édes mindegy, a piacon vagy a boltban vásárolt termékeket vagy a gyorsfagyasztottat fogyasztjuk. Ráadásul a fagyasztott termékek ára sokszor kedvezőbb is, mint a friss zöldségeké és gyümölcsöké.
A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.
A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.
Balogh Petya: Ennyi lelkes, inspirált fiatalt egy helyen még nem is láttam életemben.
Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.
-
Még könnyebb lesz a lakástakarékok felhasználása: te mit vennél belőle?
A lakástakarék megtakarítás lényegében bármilyen lakáscélra felhasználható.
-
20 éves Magyarország egyik legkedveltebb üzletlánca, a Lidl (x)
Közel 3,5 millió magyar elsőszámú választása, ha élelmiszerről van szó.