Packaged pork meat displayed on shelves of animal products section of supermarket

Ha másban nem is, ebben élmezőnyben hazánk világszinten: ennyi húst eszünk egy éveben

2024. augusztus 14. 20:33

A húsfogyasztás mintegy 2 millió éve az emberiség élvezetes és tápláló étkezési célját szolgálja, azonban a modern társadalmunkban mind mellette, mind ellene számos érv szól. Az erről szóló vitákban ugyan nem célunk állást foglalni, infografikánkon viszont annak utána járunk, hogy mennyi húst fogyasztunk világszerte, illetve, hogy hogyan változott időben és mi befolyásolja a húsfogyasztásunkat. Terítékre kerül az is, hogy milyen húst eszünk szívesen. Az adatok alapján Magyarországon 2021-ben átlagosan 82 kilogramm húst ettünk fejenként, mellyel a világon legtöbb húst fogyasztó nemzetek felső negyedében foglaltunk helyet. A legtöbb húst Hong Kongban, az USA-ban és Mongóliában eszik, míg a legkevesebbet Nigériában, Indiában és Madagaszkáron. Mindennek megismerése azért is fontos, mivel környezetvédelmi-szabályozói látókörbe kerül egyre inkább a mezőgazdaság is, elsőkörben a tehenészetek. Ennek oka, hogy a húsipar jelentős mennyiségű üvegházhatású gázt bocsát ki, a világ növekvő húsigénye így hatással van a globális felmelegedésre. Dánia például 2030-tól kezdődően 100 eurós adót vet ki tehenenként a gazdákra- írja az Oeconomus elemzésében. 

Egy svéd kutatócsoport eredményei szerint a húsfogyasztás az evolúciónk motorja volt: a magasabb minőségű, húsból (is) álló étrend elterjedésének következtében a nők egyre korábban tudták elválasztani maguktól gyermekeiket, így még több utódnak adtak életet. Továbbá a húsnak az étrendbe való felvétele az agytérfogat növekedéséhez is vezetett. A húsfogyasztásnak mintegy 2 millió éves hagyománya van.

2021-ben 82 kg húst fogyasztott egy magyar átlagosan. Húsfogyasztás tekintetében világszinten ezzel az első negyedben, vagyis a legtöbb húst fogyasztó nemzetek között álltunk. 1987-1989-ben tetőzött hazánkban a húsfogyasztás közel (120 kg/fő/év), majd kilengések mellett, de csökkent az évek során (2021: 82 kg/fő).

A világ népessége gyors növekedésen ment keresztül, különösen a 20. század második felében, mely kihatott a húsfogyasztásra is. Globálisan az egy főre jutó átlagos húsfogyasztás az évek során növekedett. Az egy főre jutó húsfogyasztásban bekövetkezett változások jelentősen eltérnek az egyes országok között, ami gyakran a gazdasági átmenetet is tükrözi.

Például az olyan országokban, mint Kína, az 1960-as évek eleje óta jelentősen nőtt az egy főre jutó húsfogyasztás, de ide sorolható Brazília is. Ugyanakkor például India ezzel ellentétes forgatókönyvet mutat, mivel ott a laktovegetáriánus táplálkozást preferálják, aminek következtében az egy főre jutó húsfogyasztás alacsony és viszonylag változatlan maradt ugyanebben az időszakban. A húsfogyasztás általában a magas jövedelmű országokban a legmagasabb (Ausztrália, európai és észak-amerikai régiók), és a gazdasági felzárkózással párhuzamosan az egy főre jutó húsfogyasztás is emelkedik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

GDP és húsfogyasztás

Az egyik legjelentősebb meghatározója annak, hogy az emberek mennyi húst esznek az, hogy mekkora a jövedelmük. Az egy főre jutó húsfogyasztás (kg/fő) és az egy főre jutó átlagos GDP (dollárban) között erős pozitív kapcsolatot láthatunk: minél gazdagabb egy ország, annál több húst eszik ott az átlagember. Továbbá adott országon belül a GDP/fő emelkedésével a húsfogyasztás is átlagosan nagyobb lesz egy főre vetítve.

Világviszonylatban a sertéshús az egy főre jutó átlagosan legtöbbet fogyasztott húsáru. Az átlagember fogyasztásában a sertéshúst követi a baromfihús, a marha-/bivalyhús, valamint a birka- és kecskehús, míg az egyéb húsfajták az összfogyasztás kisebb hányadát teszik ki. A fogyasztási tendenciák világszerte jelentősen eltérnek. Kínában az egy főre jutó húsfogyasztás mintegy kétharmadát a sertéshús teszi ki. Argentínában a marhahús dominál, amely a fogyasztás több mint felét teszi ki. Az új-zélandiak a globális átlaghoz képest sokkal jobban kedvelik a birka- és kecskehúst. Magyarországon a sertéshús dominál, az egy főre jutó húsfogyasztásunk közel 60%-át teszi ki. Ezt követi 30%-kal a baromfihús, és viszonylag kevés halat és marhahúst fogyasztunk. Régiós országoknál hasonló rangsorral és nagyságrenddel találkozhatunk a különféle húsok esetében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 11. szerda
Teodóra
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?