17 °C Budapest
School kids running in schoolyard

Váratlan kiadás elé nézhet rengeteg magyar szülő ősztől: jobb, ha erre is felkészülnek

2024. augusztus 6. 12:02

Indul a roham a tanszerekért, a legnagyobb kiadásra az első osztályt kezdő gyermekek szülei számíthatnak. Iskolatáska vásárláskor azonban nem érdemes kompromisszumot kötni, célszerű több évig használható, ergonomikus darabot választani. Egy friss kutatás szerint az alsósokra heti 10 óra, a felsősökre 14 és fél óra tanulás vár otthon, ami mellett az általános iskolások kétharmada heti 1-4 alkalommal edzésre is fog járni, legtöbben úszni, táncolni és focizni.

Az általánosiskolás-korú gyermeket nevelő szülők már jócskán készülődnek a tanévkezdésre: a családok fele augusztusban, egynegyede júliusban szerzi be az iskolai felszereléseket a REGIO JÁTÉK friss kutatása szerint. „A legnagyobb forgalom a fizetések megérkezése után, augusztus 10-e körül van, illetve az augusztus 20-ai hosszú hétvége után is érezhető egy kiugrás. Ebben az időszakban az átlagos kosárértékünk online körülbelül 15.000 Ft, áruházi vásárlás esetén pedig meghaladja a 8.500 Ft-ot. Számottevő kereslet szeptemberben már csak a tanév első napjaiban van, ilyenkor a hiányzó eszközöket pótolják leginkább” – mondta el Gyaraki Dávid ügyvezető-helyettes.

Pörögnek a tízezrek tanévkezdéskor

A felmérés vizsgálta az iskolakezdés költségeit is: az eredmények alapján a leendő első osztályosokra költenek a legtöbbet, hiszen – hacsak nincs idősebb gyerek a családban – mindenből újat kell venni, így összességében a szülők jellemzően 50-75 ezer Ft-os kiadással számolnak. Alapvető iskolaszerekre, mint a füzetre, tolltartóra, írószerekre és rajzfelszerelésre többségében 20-30 ezer Ft (46%) és 30-40 ezer Ft között (22%) költenek a családok, az alsó évfolyamok esetében az erre szánt összeg 40 ezer Ft felett (15%) is lehet.

Az iskolakezdésnek az alapvető felszerelés mellett vannak egyéb költségei is, mint a tornafelszerelés, benti- és sportcipő, tankönyvek, ezekre a válaszadók fele még további 20-30 ezer Ft közötti összeget költ el. A legnagyobb egyösszegű kiadás pedig egyértelműen az iskolatáska, amiből tízből 4 család nem fog idén újat vásárolni. Legtöbben a 25 ezer Ft (33%) alatti darabokat részesítik előnyben, de a válaszadók negyede a 25-40 ezer Ft közötti kategóriában is nézeget. „A tanévkezdéshez kapcsolódó felszerelések beszerzésére érdemes több időt szánni és a gyerekekkel együtt menni, hiszen akár több évre is tervezhetünk például az iskolatáskával. Ennek kapcsán fontos olyat választani, aminek a vállpántjai vastagabbak, külső borítása vízlepergető, hátrésze pedig puha, jól szellőző anyagból készül. Praktikus, ha belül több kisebb zseb és jól elkülöníthető részek is megtalálhatók” – ismertette az iskolatáska-választás legfontosabb szempontjait Gyaraki Dávid.

Az úszás a legnépszerűbb sport az általános iskolásoknál

A felmérésből kiderült, hogy az általános iskolások 64 százaléka sportol, a legnépszerűbb sportágak az úszás, a tánc és a foci, melyeket a harcművészetek, illetve a kézi- és kosárlabda követi. A fiatalok jellemzően (77%) hobbiszinten sportolnak, a legtöbb versenyszintű atlétát Pest megye, valamint a nyugat-dunántúli és a dél-alföldi régió adják. Élen járnak az egyesületek, ahol tízből 5 gyerek tag, 3 iskolai keretek között, 2 pedig önállóan sportol túlnyomórészt heti 1-2 alkalommal, ami egyesületben már heti 1-4 alkalmat jelent.

A kutatás kitért arra is, hogy mely tantárgyakat szeretik a legjobban a diákok. Az alsósok kedvencei sorrendben a matematika, a testnevelés és a magyar nyelv és irodalom, míg a felsősöké az idegen nyelv, a testnevelés és az informatika lettek. Év közben az általános iskolában a legtöbbet matekból és magyarból kell tanulni, ehhez jön még alsóban a választott idegen nyelv, míg felsőben a történelem. Hetente egy alsós gyerek átlagosan 10 órát, egy felsős tanuló pedig 14 és fél órát tölt otthon tanulással, amiben kortól függetlenül csaknem 6 órát segítenek a szülők is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Te mit gondolsz az önkiszolgáló kasszákról?

A Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közös kutatása arra keresi a választ, hogy Olvasóink hogyan és miként használják az önkiszolgáló kasszákat, milyen véleményük van az önkiszolgáló kasszákról, milyen előnyeit és hátrányait látják használatuknak. Fontos kiemelni, hogy a válaszadás önkéntes és név nélküli, semmilyen visszakeresési lehetőséget nem tartalmaz, mentes mindenféle gazdasági és politikai szándéktól. A kutatás eredményeiről a Pénzcentrum felületén fogunk beszámolni. Kérdőívünk - jelen oldalt is beleértve - összesen 3 oldalból áll. Válaszait az utolsó oldalon a "Küldés" gombra kattintva rögzítheti. Kérünk, hogy töltsd ki a kérdőívet!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 9. hétfő
Ádám
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?