Közelkép egy fiatal nőről, amint bankkártyáját bedugja a városi bankautomatába. Pénzfelvétel, számlák kifizetése, számlaegyenleg ellenőrzése, pénzátutalás. Adatvédelem, internet és mobil biztonsági koncepció

Kutatás: valóban nagyobb eséllyel válunk csalás áldozataivá külföldön?

2024. július 31. 19:31

A külföldre készülő magyar utazók többsége, több mint 60 százaléka úgy gondolja, hogy a határt átlépve, turistaként megnő az esélye annak, hogy valamilyen pénzügyi átverés, megtévesztés áldozatává válik. A legtöbben attól tartanak, hogy ellopják az értékeiket, irataikat, lehúzzák őket a taxisok, az éttermesek, illetve lecsapnak rájuk a bankkártyás csalók. A Groupama Biztosító és az OTP Bank megbízásából készült országos reprezentatív kutatás eredményéből az is kiderült, hogy 100-ból 70 utazó külföldön tudatosabban viselkedik és kifejezetten ügyel arra, hogy elkerülje ezeket a csapdákat.

A leggondosabban előkészített külföldi utazás is jár némi izgalommal, hiszen kilépünk a megszokott környezetünkből, a komfortzónánkból. Ezeket a feszültségeket a pihenésre vágyó magyarok jelentős része igyekszik mérsékelni. Részben ez lehet az oka annak, hogy a kutatás eredménye szerint a válaszadók mindössze 15 százaléka kedveli a spontán, komolyabb előkészületeket, tervezést nem igénylő külföldi kiruccanásokat. A többség ezzel szemben szereti jó előre megszervezni az utazást, lefoglalni a szállást, kiválasztani a programokat.

Félelem az átveréstől külföldön

A pénzügyi aggodalmak listáját az értékek, iratok ellopása vezeti, a válaszadók 52 százaléka tart ettől valamilyen mértékben, 100-ból 12-en kifejezetten erőteljesen. A második helyen az éttermi vagy taxis átverések lehetősége áll 47, a harmadikon pedig a bankkártyás csalások veszélye 42 százalékos aránnyal. Itt érdemes azt is megjegyezni, hogy a betegségeket, baleseteket a megkérdezettek 50, illetve 47, a rossz időjárást viszont 58 százaléka sorolta az utazás nyugalmát fenyegető kellemetlenségnek.

Mástól tartunk, mint amitől igazán kellene

A fenti félelmek nem alaptalanok, de nem is teljesen reálisak. A Groupama Biztosító tapasztalatai szerint ugyanis - bár az elmúlt években az ezzel kapcsolatos bejelentések száma növekvő tendenciát mutat - a külföldön történő káreseteknek mindössze 5 százalékát teszik ki a lopással, rablással, vagy az iratok elvesztésével kapcsolatos bejelentések.

Adataikból ráadásul az is látszik, hogy ezeknek a pénzügyi bosszúságot okozó bejelentéseknek a harmada 100 ezer forint alatti, és felük nem éri el a kétszázezer forintot sem. Összehasonlításul, míg a lopások, rablások átlagos kárértéke 300 ezer forint körüli, a betegségek vagy balesetek következtében felmerülő kifizetések átlagos nagysága ennek több, mint duplája, már a 650 ezer forintot közelíti.

Kárbejelentéseink között egyértelműen a betegségekkel, balesetekkel kapcsolatos esetek vannak többségben. Ráadásul a kifizetések nagysága is ezekben az esetekben a legmagasabb. Az kevésbé jellemző, hogy valaki a legértékesebb ruhadarabjait, ékszereit, műszaki cikkeit viszi magával egy utazásra, balesetek, betegségek viszont sajnos külföldön is érhetnek bennünket, melyek ellátása több millió forintra rúghat, de többször találkoztunk olyan esetekkel, ahol a kórházi számla a 100 millió forintot is meghaladta

– mondta el Berentés László, a biztosító szolgáltatási igazgatója.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Bíztató, hogy egyre tudatosabban készülnek fel utazásukra a határt átlépők. Ma már az utazók háromnegyede többnyire köt utasbiztosítást. A többség a jó ár-érték arányú biztosítást keresi, olyat, ami még kedvező árú, de a minimális védelemnél többet nyújt, azaz megfelelő anyagi védelemre számíthatnak egy orvosi ellátás, de lopás-rablás, vagy az iratok elvesztése esetén is.

Valóban nagyobb eséllyel válunk csalás áldozataivá külföldön?

A kutatásban a résztvevők többsége úgy nyilatkozott, nem gondolja, hogy külföldön nagyobb veszélyben vannak a bankkártya-adatai, mint itthon. Külföldi utazás esetén célszerű megtenni a megfelelő előkészületeket, hogy zökkenőmentes legyen a kártyahasználat.

Az OTP Bank tippjei külföldi utazáshoz

  • Célszerű bejelentenünk a bankunknak, ha külföldre utazunk.
  • Utazás előtt ellenőrizzük a kártyánk külföldi használat korlátozásának beállítását is, hogy a beállítás alapján kártyánk hol használható készpénzfelvételre vagy vásárlásra.
  • Mindig ellenőrizzük kártyahasználat előtt, hogy a kártyán található védjegy fel van-e tüntetve az ATM-en, ki van-e ragasztva az elfogadóhely bejáratán vagy a pénztárnál. Ha megtaláltuk a védjegyet, akkor használhatjuk a kártyánkat az ATM-eknél vagy fizethetünk vele.
  • Ha elvesztettük vagy ellopták kártyánkat, vagy olyan tranzakciót észlelünk, amelyet nem mi kezdeményeztünk, akkor a kártya letiltásához mielőbb hívjuk fel bankunkat. Erre jellemzően mobilbankon, internetbankon keresztül is lehetőségünk van.
  • Külföldi utazáshoz mindig kössünk időben utasbiztosítást, ha gyakran utazunk érdemes olyat választani, mely egy egész éven át fedezi rövidebb vagy hosszabb külföldi útjainkat.
 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 9. hétfő
Ádám
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?