29 °C Budapest
Akár féláron is megveheted az élelmiszereket a SPAR-ban: kiderült, mennyit mentettek meg így tavaly

Akár féláron is megveheted az élelmiszereket a SPAR-ban: kiderült, mennyit mentettek meg így tavaly

2024. június 24. 12:00

Az egyik legnagyobb hazai áruházlánc több olyan programot is indított az elmúlt hónapokban, ami hosszú távon hatással lehet a működésére, ugyanakkor a jelentés érdekes vásárlói, fogyasztói szemmel nézve is: a Pénzcentrum mutatja a részleteket.

Mi az a fenntarthatósági jelentés?

A fenntarthatósági jelentés a vállalatok, szervezetek nem pénzügyi teljesítményre vonatkozó információinak közzétételét jelenti, amit elsősorban a szervezeten kívüliek számára készítenek. Általánosságban elmondható, hogy egy ilyen jelentés széles körben foglalkozik a környezeti, társadalmi, gazdasági és irányítási kérdésekkel kapcsolatos információkkal. Ezeket a kritériumokat általában az ESG (környezeti, társadalmi és vállalatirányítási) rövidítés alatt gyűjtik össze, ezért nevezhetjük ezeket a kiadványokat ESG jelentésnek is.

Ezek a dokumentumok fontos és érdekes információkat tartalmaznak azok számára, akik többet szeretnének megtudni egy-egy vállalat működéséről. Több területtel is foglalkoznak, például az energiafelhasználással, a hulladékgazdálkodással, vagy a különféle munkavállalói programokkal, társadalmi felelősségvállalással.

A SPAR Magyarország hétfőn tette közzé 2023-as jelentését: az áruházlánc ebben – a már említett témák mellett – foglalkozik az élelmiszerbiztonsággal, az élelmiszerpazarlással, a csomagolási hulladék kérdésével is, és érdekes olvasmány azoknak, akik mélyebben szeretnének belelátni az egyik legnagyobb hazai áruházlánc működésébe, ahol azt tapasztalják, hogy egyre jobban érzékelhető az a vásárlói szegmens, amely elvárja, hogy mind a beltartalom, mind a csomagolás, mind a működés tekintetében felelős módon járjon el a gyártó és a kereskedő.

Az élelmiszerpazarlás csökkentése az egyik legnagyobb előrelépés

A környezettudatosság megjelenik az üzlethálózatban, a logisztikai központokban, az élelmiszer-termelésben és a cégközpontban is:

  • 2023-ban a vállalat teljes energiafogyasztása több mint 5,5%-kal csökkent az azt megelőző évhez képest;
  • a hulladéktermelés több mint 1600 tonnával, azaz 5%-kal csökkent;
  • a többször-használatos, ún. rolli ponyva logisztikai bevezetésével pedig évente 59 tonna csomagolóanyagot takarítanak meg a logisztikai területen;

A csomagolás csökkentése a termékfejlesztésénél is szerepet játszik: az 500 grammos kiszerelésű, a vállalat saját Regnum húsüzemében előállított sertés darált hús új, ún. flow-pack csomagolása 70%-kal(!) kevesebb műanyag felhasználásával készül.

Magyarországon fejenként közel 60 kg élelmiszert pazarolunk el évente, leggyakrabban továbbra is az ételmaradékok, a zöldségek és a gyümölcsök, valamint a pékáruk kerülnek feleslegesen a szemétbe. Ezért az áruházláncnál a legfontosabb előrelépés az élelmiszerpazarlás hatékony csökkentése volt – mondta el a Pénzcentrumnak Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője. 2022. novembere óta - együttműködve a Munch magyar startuppal – a közeli lejáratú termékeket kedvezményes áron értékesítik. Tavaly május óta a Munch-rendszer a teljes saját üzemeltetésű üzletházhálózatra kiterjed és az egész országban, valamennyi SPAR és INTERSPAR üzletben elérhető.

Forrás: SPAR MagyarországForrás: SPAR Magyarország

2023-ban a rendelések száma meghaladta a 430 ezret, és összesen 616 ezer csomag került így átadásra. A rendszer hatékonyságát jól mutatja, hogy az applikációban lefoglalt csomagok 92%-át át is vették. Ezzel párhuzamosan a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közös együttműködésnek köszönhetően több, mint 50 áruházból közvetlen adományozás – összesen 430 ezer kg élelmiszerrel- is megvalósul.

A SPAR az elsők között vezette ki az ingyenes, egyszer használatos zöldséges nejlonzacskókat, egy jelképes összeggel ösztönzik a vevőket arra, hogy alternatív csomagolást, például újra felhasználható tasakot válasszanak. Maczelka Márk elmondta, hogy tapasztalataik szerint a vevők értik a célt, és ma már teljesen elfogadott, hogy zöldség-gyümölcs vásárláskor négyféle opció közül választhatnak: többször-használatos tasak, biológiailag lebomló tasak, saját csomagolás alkalmazása, vagy csomagolásmentes vásárlás. Részben ennek is köszönhető, hogy az áruházakban 450 tonnával kevesebb műanyag került felhasználásra.

Csak megbízható forrásból származó alapanyagok kerülnek a rendszerbe

A vállalat az általa forgalmazott teljes termékválasztékban nagy hangsúlyt fektet az élelmiszerbiztonságra, így kizárólag megbízható forrásból származó, ellenőrzött termékek kerülhetnek az üzletek polcaira. Az áruházlánc olyan nemzetközi minőségirányítási szabványok követelményrendszerének megfelelve végzi tevékenységét, melyek garantálják a legmagasabb fokú élelmiszerbiztonságot.

Folyamatosan bővítik az egészségtudatos életmódot támogató termékek választékát, a minőségi élelmiszerekre irányítják a figyelmet, és segítséget nyújt az ételintoleranciával élőknek is. Tekintettel arra, hogy a felmérések szerint a magyar lakosság mindössze csupán 4%-a végez rendszeresen sporttevékenységet, a sportolás és az egészséges életmód népszerűsítésére is törekszenek – ennek példája a SPAR Budapest Maraton® Fesztivál.

8,7 milliárdot fordítottak bérfejlesztésre

Az áruházlánc hazánk egyik legnagyobb munkaadója: közel 14 ezer embernek biztosít munkát, a kiskereskedelmi láncok közül a legnagyobb hazai foglalkoztatónak számít. A jelentésből kiderül, hogy az elmúlt évben bérfejlesztésre 8,7 milliárd forintot fordítottak, az egy főre jutó képzési óraszám pedig több mint 20%-kal növekedett.

A jelentés kiemeli, hogy figyelembe veszik az egyenlőség és a sokszínűség elvét a munkatársak kiválasztásakor. Az adminisztratív központban jellemzően egyre több fiatal munkatárs dolgozik, ugyanakkor az üzletekben, az értékesítési hálózatban gyakran az idősebb korosztály tagjai foglalnak helyet.

A szervezet alkalmazottai többségben a 35 - 54 év közötti korosztályba tartoznak, ennek ellenére a fiatalok is magas arányban vesznek részt a napi üzletvitelben, arányuk a 33%-ot közelíti.  A vállalat egy integrációs program keretében roma fiatalok elhelyezkedését is támogatja szellemi és fizikai munkakörökben egyaránt.

 

NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 28. péntek
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm