2 °C Budapest

Vigyázz, nyögve nyelés lehet a grillparti vége!

Pénzcentrum
2012. július 15. 11:00

A grillezéssel kapcsolatos jó tanácsokból állított össze tájékoztató kiadványt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A nyári meleg hónapok ugyanis élelmiszer-biztonsági szempontból is sok veszélyt rejtenek.

A nyár a szabadban történő étkezések, a kerti partik szezonja, melynek közkedvelt főszereplői a szabad tűzön sütött, grillezett ételek. A bográcsban készült húsétel, egytálétel az alapos hőkezelés, hosszú ideig tartó főzés miatt gyakorlatilag biztonságos. Ugyancsak biztonságos a friss alapanyagból, frissen készült, jól átsült grillétel is, ha az előkészítés során nem követ el hibát a szakács - szögezi le tájékoztatójában a hivatal.

A veszélyek közül megemlítendő az esetleges ételfertőzés, ételmérgezés, mely néhány órán - napon belül rosszulléttel, hányással, hasmenéssel járhat. A nyers élelmiszereken ugyanis előfordulhatnak megbetegedést okozó baktériumok, de szerencsére az alapos sütés-főzés ezeket elpusztítja. A szabadtűzön történő sütés során kis mennyiségű rákkeltő anyag is keletkezhet, mely hozzáadódik a szervezetet érő egyéb káros anyag terheléséhez.

A felkészülés a megbízható helyen történő bevásárlással, a megfelelő minőségű alapanyagok kiválasztásával elkezdődik. Grillezéshez mindig jó minőségű, lehetőleg frissen vásárolt húst érdemes használni. A mélyhűtött húst hűtőszekrényben előzőleg teljesen fel kell engedni, hogy grillezéskor a belseje is alaposan átsüljön. Eszerint az angolosan átsütött bélszínt érdemes a hűvösebb napokra tartogatni.

A nyers alapanyagokat, (például húst, baromfit, halat) és a hőkezelés nélkül fogyasztandó élelmiszereket (például felvágott, sütemény, gyümölcs) elkülönítetten kell tárolni. Az ételkészítéshez csak tiszta eszközöket, edényeket szabad használni. A húst nem túl vastag szeletekre kell vágni, hogy alaposan átsüljenek. Nyers hús érintése, előkészítése után alaposan kezet kell mosni.

A pácolás alatt a húst hűtőszekrényben kell tárolni. A grillezni kívánt alapanyagot közvetlenül azelőtt vegyük ki a hűtőszekrényből, hogy megsütnénk. Csontos hús grillezése esetén ügyelni kell arra, hogy a csont melletti rész kellő hőkezelése hosszabb időt vesz igénybe. Ha egy alapanyag grillezését már elkezdtük, soha ne tegyük félre, hanem süssük készre.

Rákkeltő anyagok veszélyeztetnek

A különböző húsok parázs feletti sütésekor olyan egészségkárosító vegyületek jöhetnek létre, amelyek az ételben maradva bekerülnek az ételt elfogyasztók szervezetébe is. Ez főleg a kicsöpögő zsiradék égésekor keletkezik, mely a füsttel visszajut az ételre. Ezért sütéskor vigyázni kell arra, hogy a kisülő zsiradék ne csöpögjön a faszénre, illetve elektromos grill esetén a fűtőszálra.

JÓL JÖNNE 2,8 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 809 920 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 62 728 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 62 824 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A hagyományos vízszintes sütési mód helyett előnyösebb olyan grillező használata, amely a függőlegesen felfüggesztett hússzeleteket oldalról grillezi. Hagyományos elhelyezésű vízszintes grillen a húst javasolt alumíniumtálcára helyezve sütni. Ezáltal meggátolható, hogy a lé és a zsiradék lecsepegjen a szénre.

Ha a húsból a zsiradék a parázsra cseppenne, és láng keletkezik, akkor a grillrácsot le kell venni addig, míg a láng elalszik. A lángon a hús nem sül, hanem ég, megperzselődik, a kívánt szín elérése helyett fekete lesz. A túlsült, láthatóan égett, füstös részeket semmiképpen nem szabad gyermeknek adni, mint ahogy az alulsült, félig nyers ételeket sem.

Tálaláskor figyelni kell arra, hogy a készételt mindig tiszta tányéron szolgálják fel, a nyers alapanyagokkal, azokhoz használt edényekkel, eszközökkel semmiképpen ne érintkezzen. Az ételeket, salátákat, önteteket a legyektől, egyéb rovaroktól letakarással kell védeni.

A fel nem használt alapanyagokat, illetve megmaradt ételeket minél hamarabb le kell hűteni - például az edényt hideg vízbe állítva -, mert már az is veszélyes lehet, ha azokat egy-két órán keresztül szobahőmérsékleten tárolják. A megmaradt készételt felhasználása előtt újra fel kell forrósítani, nem elég csak megmelegíteni. Ügyelni kell arra, hogy a maradék étel belseje legalább 72 Celsius fokra felforrósodjon, és két percig tartsa ezt a hőmérsékletet. Érdemes beszerezni egy ételhőmérőt.

 

Kihívásból lehetőség – Innováció a nyelvtanulásban gyerekeknek (x)

A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.

Sokkal több magyar gyereket bántanak így: igazi kegyetlen világ ez, bárki óriási bajba kerülhet

A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.

Jön az V. Mindset Meetup hétvégén, építs te is kapcsolatokat, ne maradj le! (x)

Balogh Petya: Ennyi lelkes, inspirált fiatalt egy helyen még nem is láttam életemben.

Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. november 22. péntek
Cecília
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?