21 °C Budapest

Hol jó Európában gyereknek lenni? Hazánk nem az a hely...

Pénzcentrum
2009. április 22. 11:00

Hollandiában a legboldogabbak, míg Svédországban a legegészségesebbek a gyerekek, hazánkról sajnos azonban nem sok jó mondható el a gyermekek jólétét illetően - derül ki egy 29 országot összehasonlító nemzetközi felmérésből.

A brit Child Poverty Action Group által készített felmérésben az EU 27 tagállama, valamint Norvégia és Izland vett részt, melyeket 43, többek között a gyermekek egészségi állapotát, oktatási helyzetét, lakhatási körülményeit vizsgáló szempont szerint hasonlítottak össze.

Az egyes országok végül hat szempont szerint kaptak pontokat, melyek átlagolásával alakult ki az országok közötti sorrend. Ezek alapján Hollandia, Svédország és Norvégia állnak a lista élén, vagyis jóléte összességében itt a legmagasabb.

A legalacsonyabb összpontszámot Málta kapta, itt a legboldogtalanabbak ugyanis a gyerekek, valamint egészségügyileg is a legrosszabb országnak számít. Őt követi Lettország, Litvánia, Bulgária, Románia.

Meglepő eredmény talán, hogy Nagy-Britannia is az alsó harmadba tartozik, a 24. helyen áll, amit főként az magyaráz, hogy a válság miatt egyre több olyan család van, ahol mindkét szülő elveszítette állását, de az oktatás is rossz képet fest az országban.

A többi nagy nyugat-európai ország közül Németország a 8., Franciaország a 15., míg Olaszország a 19. helyet foglalja el.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Hazánk Lengyelországot, és Portugáliát követve a sorban, a 22. helyen áll, és szinte minden szempont alapján gyenge teljesítményt mutatunk fel, kivéve a gyerekek szülőkhöz, iskolatársakhoz fűződő kapcsolatát, amely szempont szerint 11. helyen állunk, az oktatási helyzetet, mely alapján a tizenötödikek vagyunk.

A kutatók azonban felhívják a figyelmet, hogy az eredmények inkább csak egy pillanatképet, mint trendet mutatnak, ráadásul az adatfelvételre 2006-ban került sor, így azóta a sorrend is jelentősen változhatott.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 8. vasárnap
Mária, Adrienn
36. hét
Szeptember 8.
Kisboldogasszony
Szeptember 8.
A Magyar dal napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 7. 19:17