Forint-lesen: mi drágul a gyenge árfolyam miatt?

Pénzcentrum
2009. február 6. 08:30

A rendkívül gyenge forint miatt bizony sok mindenkinek fáj most a feje. Elég ha arra gondolunk, hogy az általunk vásárolt áruk- és szolgáltatások, melyeket nem idehaza termeltek meg, mind drágábbak lesznek, a fogorvosi szolgáltatástól kezdve a tavaszi kollekciókig.

Ha valahol áremelkedés várható, akkor az a ruházati piac, igaz, a kereskedők a fokozott verseny miatt igyekeznek a lehető legkevésbé drágítani portékáikon.

A Marks&Spencer márkát forgalmazó S-Modell Zrt. vezérigazgatója, Jüttner Katalin elmondta, az őszi kollekciót most kell megrendelniük, melyek már nyáron kikerülhetnek az üzletekbe, méghozzá magasabb forintárfolyammal számolva. Ezen a cég úgy próbál enyhíteni, hogy szűkíti az árrést, de persze végtelenségig nem lehet lemondani a profitról.

A piac kisebb szereplői ugyan még nem vásárolnak be ennyire előre, azonban a plazakban fizetendő bérleti díjak, és a rezsi szintén euróban értendők. Ez a kicsiket kellemetlenebbül érinti, már csak azért is, mert ők jellemzően havi elszámolásban vannak, most viszont azok jártak jól, akik már kifizették az első negyedéves díjakat.

A plázákban nem várható bérleti díj csökkenés, hiszen az épületek tulajdonosai is jellemzően devizahiteleket törlesztenek, így őket is kellemetlenül érinti a gyenge forint.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Elemzők szerint, ha tartósan itt marad az árfolyam, akkor szinte biztos, hogy idén legalább egy kereskedelmi lánccal kevesebb lesz itthon, de előfordulhat az is, hogy több neves vállalkozás is csődbe megy.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?