Huszonöt másodpercenként egy abortusz, harminc másodpercenként egy válás

Pénzcentrum
2007. október 15. 08:15

Míg a tizennégy év alattiak 1980-ban még 36 millióval többen voltak, mint a hatvanöt év felettiek, mára ez az arány megfordult. A gyermekek száma 23 millióval csökkent, az időseké pedig 18 millióval nőtt az EU-ban. A legkevesebb fiatal ma Olaszországban és Spanyolországban él - a legifjabb lakossággal Írország és Ciprus büszkélkedhet.

Ellentmondásnak tűnhet ezek után, hogy az elmúlt negyedszázadban mégis nőtt az unió lakossága, amely mostanra megközelíti a félmilliárdot. E növekedés nyolcvan százaléka azonban a bevándorlásnak köszönhető. Magyarországon például megállíthatatlanul csökken a lakosok száma, bevándorlók viszont alig érkeznek. Sőt, kimondottan rosszat tesz a nagy európai népvándorlás Lengyelországnak, ahol a külföldre költöző lengyelek miatt zsugorodik a népesség. Az emigránsok kedvenc úti céljai Franciaország, Nagy-Britannia, Spanyolország, Olaszország és Németország.

Évente egymillió újszülöttel kevesebb, mint a nyolcvanas évek elején. Szakértők szerint a lakosság szinten tartásához a nőknek 2,1 gyermeket kellene szülniük (legalábbis a statisztikákban...), ehhez képest az EU 1,38-nál tart. A 2004-ben csatlakozott kelet-közép-európai országok még az 1,3-at sem érik el; a lakosságcsökkenés Magyarország mellett Romániában, Bulgáriában és a balti államokban a legdrámaibb.

Abortusszal ér véget minden ötödik terhesség az EU-ban. Ha a jelenlegi huszonhét tagállamot nézzük, naponta 3385 gyermek nem születik meg. Ugyanez másképp: Európában naponta három iskolát zárnak be gyermekhiány miatt. A házasságok száma 22 százalékkal csökkent az elmúlt huszonöt évben - annak ellenére, hogy az unió összlakossága közben harmincnégymillió fővel nőtt. Megugrott viszont a válások aránya 55 százalékkal. A házasság intézménye mintha a spanyoloknál inogna leginkább: ők 183 százalékos (!) emelkedést produkáltak.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?