Milliárdokat fizetnek ki panellakásokra

Pénzcentrum
2005. december 7. 08:53

Minden eddiginél több, 602 támogatási kérelem érkezett december elejéig a Panelprogram keretében meghirdetett pályázatokra, év végére ez a szám elérheti a 900-at is. Az eddig kiosztott támogatás 5,5 milliárd forint, a tárca 8 milliárd feletti végösszeggel számol.

2005-ben négy lakáspályázat került kiírása: az ismert „panelprogram” és a kémények biztonságtechnikai felújítását támogató pályázat, illetve kettő új, először idén igényelhető támogatási forma: a lakbértámogatás, illetve a lakásonkénti fűtésszabályozás megvalósítását támogató pályázat.
A panelprogramot, amely az ún. „iparosított technológiával készült lakóépületek” közös tulajdonát képező szerkezeti elemeinek és gépészeti rendszereinek felújításának támogatása hoztak létre, először 2001-ben hirdették meg. A benyújtott pályázatok száma minden évben növekedett, 2005 első tizenegy hónapjában 602 db pályázat érkezett, mintegy 5,5 milliárd forint támogatási igénnyel, mely 29 684 lakást érint. Előrejelzések szerint a december 30-i határidőig további 300 pályázat érkezik be, meghaladva a tavaly benyújtott igénylések kétszeresét.  Várhatóan a panelprogramra idén 8 milliárd forintot költ az állam.
A benyújtott kérelmek folyamatosan kerülnek feldolgozásra. Pozitív fejlemény, hogy a döntésre előkészített pályázatok 95%-a maradéktalanul megfelelt a pályázat kiírásainak. A nem megfelelő igények hibái: az 1/3-os támogatási rátát meghaladó igényelt összeg, a pályázat feltételeibe nem beletartozó felújítási munkára igényelt támogatás, vagy az adatok hiánypótlására kijelölt határidő túllépése.
A legtöbb pályázat – az összes igénylés négyötöde – az épületek utólagos hőszigetelésének támogatásával kapcsolatban érkezett (nyílászárók, födémek cseréje), az esetek 20%-ában azonban az épület komplexebb felújítása a cél, az egész épületgépészet megújításával.
A pályázat sikeréhez hozzájárul a Panel Plusz hitelprogram is, mellyel a szükséges önerő is biztosítható, kedvezményes hosszúlejáratú hitelfelvétel útján. A lakóközösségek így jóformán azonnal elkezdhetik a felújítási munkálatokat, hamarabb gazdaságossá tehetik energiagazdálkodásukat, így könnyebben állhatják a törlesztő részletek terheit is.
A téli hónapokban gyakran előkerül a kémények biztonságtechnikai felújításának kérdése. A támogatás  – 1985 előtt épült épületek esetében – lehetőséget ad olyan munkálatok elvégzésének támogatására, mellyel megakadályozható a füstgázok lakásokba történő visszaáramlása. Idén 125 pályázatra 240 millió forint támogatást osztottak ki, 3624 család otthonát téve biztonságosabbá.

Új támogatási forma a lakbértámogatás, és a távfűtéses épületekben a lakásonkénti fűtésszabályozást megoldó műszaki fejlesztésre igényelhető támogatás. Előbbire 17 önkormányzat nyújtott be pályázatot, az állam három éven át – 240 millió forint felhasználásával – 1100 szociálisan rászoruló családot támogat. Az utóbbi pályázat novemberben került kiírásra, és december 30-ig várják rá az igényeket.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?