Cserzőműhely, Fes, Marokkó

Íme 5 titkos Európa közeli úti cél, ahol fillérekből megúszhatod az őszi vakációt

2024. október 20. 13:04

Az ősz beköszöntével sem kell lemondani a rövidebb kiruccanásokról, sőt, ez az időszak számos előnnyel kecsegtet az utazni vágyók számára. Az alacsonyabb árak, kevesebb turista és a kellemesebb időjárás miatt az őszi utazások tökéletes alkalmat kínálnak Európa legszebb városainak felfedezésére. Összegyűjtöttünk öt költségbarát úti célt, ahol a kulturális élmények és a helyi gasztronómia mellett a megfizethetőség is garantált.

Bár a nyár véget ért, az idő még mindig tökéletes egy európai kalandhoz. Összeszedtük a 10 legjobb olcsó úti célt a kontinensen, amelyeket ősszel érdemes meglátogatni. Az előttünk álló időszak már csak azért is tökéletes egy rövid kalandhoz, mivel a közelgő október 23. környéki és november 1-i munkaszüneti napok remek alkalmat kínálnak egy családi kiruccanásra, akár 4-5 napra is. 

Azért is érdemes ősszel utazni, mert a repülőjegyek jelentősen olcsóbbak, így még egy utolsó kiruccanásra lehetőség van a hideg idő beköszönte előtt. Az utószezonnak számos előnye van: a népszerű úti célok kevésbé zsúfoltak, a szállások pedig elérhetőbbek és megfizethetőbbek.

5 legolcsóbb úti cél, amelyet ősszel érdemes meglátogatni

Egy kis tervezéssel és rugalmassággal Európa legszebb úti céljait fedezheted fel minimális költségből. Ebben az útmutatóban tíz olyan költségbarát úti célt javaslunk, amelyek tökéletesek egy őszi kiránduláshoz.

Amikor a nyári tömegek eltűnnek, de az időjárás még mindig elég meleg ahhoz, hogy a szabadban élvezhessük az utazást, a légitársaságok és a szállodák pedig gyakran csökkentik az áraikat, hogy vonzzák útószezonban is az utazókat. A hűvösebb időjárás azt is jelenti, hogy sok várost kényelmesebben fedezhetünk fel, a nyári perzselő hőség nélkül. Kevesebb turista lévén, a főbb látványosságoknál rövidebb sorokkal találkozhatunk, és az utazás ritmusa is nyugodtabb. Az ősz a fesztiválok és kulturális események szezonja is sok helyen. 

Ugyanakkor egy őszi utazás egy kis plusz előkészületet igényel, különösen a csomagolás és a tervezés tekintetében. Az időjárás kiszámíthatatlan lehet, ezért fontos, hogy réteges és vízálló ruhákat csomagolj, hogy kényelmesen érezd magad. A repülőjegyeket és a szállásokat érdemes minél korábban lefoglalni, és figyelni a speciális ajánlatokat. Fapados légitársaságokkal repülve figyelj az extra díjakra a poggyász és egyéb szolgáltatások tekintetében, és érdemes csak kézipoggyásszal utazni, hogy spórolj. Útmutató ebben a cikkben:

 

Ebben az útmutatóban tíz olyan úti célt emelünk ki Európában (és azon túl), amelyek megfizethetők, és könnyen felfedezhetők egy rövid kirándulás során.

Verona, Olaszország

Verona egy elbűvölő város, tele történelmi romantikával, tökéletes őszi kikapcsolódási célpont. Shakespeare Rómeó és Júliájának színhelye, és tökéletesen megőrzött római és középkori építészete évszázadok történeteit meséli el.

Veronába érkezve nem hagyhatjuk ki Júlia erkélyét, a Casa di Giuliettát, amely a Piazza Erbéhez közel található. De errefelé van a római kori Arena di Verona, amely bepillantást enged a város ókori múltjába. Ne hagyjuk ki Verona nyüzsgő piacát, és a Piazzale Castel San Pietrot sem, ahonnan pazar kilátás nyílik a városra és a Castelvecchio hídra.

Veronában egyszerű és megfizethető a közlekedés. A város kis mérete miatt ideális a sétára, így saját tempóban fedezhetjük fel. Verona számos olcsó étkezési lehetőséget kínál, a hagyományos trattoriáktól, amelyek ízletes olasz ételeket szolgálnak fel, a hangulatos kávézókig, amelyek tökéletesek egy gyors harapnivalóra. Szállásként érdemes vendégházban vagy olcsóbb szállodában megszállni a belvárosban.

Isztambul, Törökország

Isztambul az a város, ahol Kelet találkozik Nyugattal, és egy olyan egyedülálló kulturális élményt kínál, amelyet egyszer mindenképp át kell élni, ha nem többször. Ebben a városban minden kétséget kizáróan sz ősz a legszebb, így a legideálisabb időszak a látogatásra: ilyenkor kisebb a tömeg, alacsonyabbak az árak, az időjárás hűvösebb, de még mindig kellemesen meleg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha csak néhány napod van Isztambulban, ne hagyd ki a Hagia Sophiát, ezt az építészeti csodát, amely kiállta az idő próbáját. A közelben található Nagy Bazár, a világ egyik legrégebbi és legnagyobb fedett piaca, ahol elmerülhetsz a helyi kultúrában. Az egyik kedvenc tevékenysége a turistáknak a Boszporusz menti hajókirándulás, ami csodálatos kilátást nyújt a városra.


Isztambul piacai igazi kincsesbányák: a fűszerektől a textíliákig rengeteg megfizethető ajándéktárgyat találhatsz. Ne hagyd ki az alkalmat, hogy megkóstold a város utcai ételeit. Rengeteg étterme van, de ne felejts helyet hagyni a finom édességeknek, például a baklavának, amelyet a legtöbb pékségben kapható. 

Isztambulban a luxusszállodáktól az olcsó panziókig mindent megtalász, aki spórolni szeretne, annak érdemes a Sultanahmet negyedben megszállni, ami közel esik a főbb nevezetességekhez, és nem kell sokat utazni tömegközlekedéssel.

Fez, Marokkó

Fez Marokkó egyik királyi városa, a maga egyedülálló történelmi és kulturális keverékével. Olyan város, amely mintha megállt volna az időben, kanyargós medinájával és évszázados építészetével. Az UNESCO Világörökség része, egy élő múzeum, ahol minden sarkon Marokkó gazdag múltjának egy darabja tárul eléd. Fez egyre népszerűbb turisztikai célpont, de az ősz csendes szezon, a hűvösebb hőmérsékletben pedig élvezetesebb a szűk utcák és a színes bazárok felfedezése.

A fez-i medina egy kanyargós utcákkal teli labirintus, ahol az "elveszés" a varázslat része. Annak érdekében, hogy teljes mértékben megértsd a város történelmét és jelentőségét, érdemes egy vezetett túrára becsekkolni. Ezek a túrák megfizethetők, és gyakran tartalmaznak látogatást hagyományos műhelyekbe, ahol az fazekastermékeket, bőrárut és textíliákat készítenek.

Lisszabon, Portugália

Lisszabon enyhe őszi időjárása kiemeli az építészet és a történelmi nevezetességek szépségét. Megfizethető ételek, mint a pastéis de nata és a petiscos az Alfama negyedben tökéletesek a helyi ízek megkóstolásához anélkül, hogy túlköltekeznél. A város kedvező elhelyezkedése lehetővé teszi olcsó egynapos kirándulásokat közeli városokba, mint Sintra és Cascais.

Zágráb, Horvátország

Zágráb nyugodt őszi hangulata, színes lombja és kulturális kínálata ideális a történelmi részek, például a Felsőváros és különc múzeumok, mint a Szakított Kapcsolatok Múzeuma felfedezéséhez. A Tkalčićeva utca megfizethető étkezési lehetőségeket kínál, és a Donji Grad negyedben való szálláslehetőségek központi elhelyezkedéssel könnyen elérhetők kedvező áron.

 

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 20. vasárnap
Vendel
42. hét
Október 20.
Missziók Világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?