24 °C Budapest
View of Saint Julian, Malta

Hihetetlen, de igaz: itt élnek a legegészségesebb emberek, mi lehet a titkuk?

2024. szeptember 27. 12:15

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint Málta vezeti az Európai Unió országainak rangsorát az egészséges öregedés terén. A mediterrán szigetország mind a férfiak, mind a nők esetében kiemelkedő eredményt ért el.

A várható egészséges élettartam azt mutatja meg, hogy egy átlagos személy hány évig él betegség vagy mindennapi életét korlátozó tényezők nélkül. Ez az indikátor fontos betekintést nyújt abba, hogy az egyes uniós tagállamok mennyire képesek támogatni állampolgáraik egészségének megőrzését az öregedés folyamán.

A 2022-es adatok alapján a máltai nők 70,3, míg a férfiak 70,1 egészséges életévre számíthatnak. Málta sikerének hátterében az állhat, hogy szinte teljes körű egészségügyi ellátást biztosít, és az idősebb felnőttek körében alacsonyabb a krónikus betegségek előfordulása, mint az EU más országaiban.- tudósított az Euronews.

A nők esetében Bulgária, Szlovénia, Olaszország és Görögország követi Máltát a rangsorban. A férfiaknál Svédország, Olaszország, Görögország, Ciprus és Írország zárja az első ötöt.

A lista másik végén Dánia szerepel a legrosszabb helyezéssel a nők tekintetében, annak ellenére, hogy fejlett közegészségügyi rendszerrel rendelkezik. A dán nők mindössze 54,6 egészséges életévre számíthatnak. A férfiaknál Lettország áll az utolsó helyen 53 egészséges életévvel.

Az EU-ban átlagosan a nők 62,8, a férfiak pedig 62,4 egészséges életévre számíthatnak.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Bár a nők általában tovább élnek, a férfiak életük kisebb hányadát töltik rossz egészségi állapotban.

Fontos megjegyezni, hogy az egészségben eltöltött évek magasabb száma nem feltétlenül jár együtt hosszabb várható élettartammal. Példaként említhető Bulgária, amely bár jól teljesít az egészséges öregedés terén, mégis itt a legalacsonyabb a teljes várható élettartam az EU-ban, 75,8 évvel.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 27. péntek
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Kutatók éjszakája
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 27. 13:45