24 °C Budapest
közelkép egy éber vörös rókáról, balra néz, tavasszal, zöld fűvel és sárga pitypanggal.

Nem kegyelmezett a hivatal az elárvult kölyköknek: mi lesz így a sérült rókákkal?

2024. szeptember 18. 08:15

A múlt héten Balatonőszödön váratlan események zajlottak, amikor a Rókales Alapítvány telephelyén rendőrök, vadászok és hivatalnokok jelentek meg, hogy elkobozzák a szervezet által mentett rókákat. A hatóság azonnali szabadon engedést követelt 21 róka, köztük elárvult kölykök esetében is, akik még nem feltétlenül voltak készen a vadonbeli életre. A témában Kurunczi Norbert nyilatkozott a HelloVidéknek a Rókales Alapítványtól.

Kurunczi Norbert 2004 óta foglalkozik állatmentéssel, és bár a közösségi médiában jelentős követőtábora van, tevékenysége miatt régóta konfliktusban áll a vadászokkal. Állítása szerint a vadászati hatóság arra hivatkozva támadta meg a tevékenységét, hogy rókamentésre Magyarországon nem lehet hivatalos engedélyt kapni, emiatt eljárást is indítottak ellene. Az alapítvány alapítója már évek óta küzd a hivatalos engedélyek megszerzéséért, de folyamatos elutasításba ütközött, ami ellehetetlenítette a munkáját.

Kurunczi Norbert elmondta, hogy a rókák zárt téri tartása jogi szempontból problémás, ám ő jellemzően csak addig tartja a rókákat, amíg azok el nem érik a megfelelő állapotot a szabadon engedéshez. Kurunczi szerint a vadászok régóta próbálják ellehetetleníteni a munkáját, különösen, mivel nyilvánosan fellépett a kotorékvadászat ellen, amely brutális módszereket használ a rókavadászatra.

A kotorékvadászat az egy olyan vadászati módszer, ahol a kölyök rókákat a kotorékebekkel megöletik a szukával együtt. A kotorékvadászat olyan speciális vadászati mód, amelyre külön vadászkutya fajtákat tenyésztettek. Lényege, a föld alatt élő vadfajok egyedeinek felkutatása és jelzése, majd ugrasztása a kotorékból vagy föld alatti harcban azok semlegesítése

- magyarázta a szakember.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kurunczi több ország példáját is felhozta, ahol már betiltották a rókavadászatot és a kotorékvadászatot is, például Luxemburgban, Svájcban és Németország egyes tartományaiban. Magyarországon azonban továbbra is engedélyezett ez a vadászati módszer, amit szerinte a vadászati hatóságok kifejezetten védelmeznek.

A rókamentő alapító folytatja a harcot a rókák védelméért, és annak ellenére, hogy komoly bírságok elé néz, nem tervezi feladni a tevékenységét. Több ügyvéd is támogatja az ügyét, és továbbra is elkötelezetten küzd az állatok jogaiért.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 19. csütörtök
Vilhelmina
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?