18 °C Budapest
Global Warming Map Infographics heat europe maps climate change

Ez már nem játék, hihetetlenül melegszik a légkör: kimagaslóan száraz volt az idei augusztus

MTI
2024. szeptember 11. 08:44

Az idei augusztus a kilencedik legszárazabb volt 1901 óta – írta a HungaroMet Zrt. a honlapján kedden.

Az augusztusról készített összefoglaló szerint a hónap csapadéka országos átlagban az eddig beérkezett adatok alapján 25,0 milliméter volt, ami 58 százalékkal elmarad az 1991-2020-as évek 59,5 milliméteres átlagától. Országos átlagban ezzel a kilencedik legszárazabb augusztus lett 1901 óta az idei. Kisebb körzetekben ugyan előfordultak 50 millimétert meghaladó havi csapadékok, az ország legnagyobb részén azonban 30 milliméternél kevesebb esett, az Alföldön és a Dél-Dunántúlon sokfelé a 10 millimétert sem érte el a havi csapadékösszeg.

A Dél-Alföldön nagyobb területen az idei lett a legszárazabb augusztus a 20. század eleje óta, ahol néhány meteorológiai állomás egyáltalán nem mért csapadékot a hónapban. A hónap középhőmérséklete országos átlagban 24,53 Celsius-fok volt, ami 3,4 fokkal haladja meg az 1991-2020-as átlagot és ezzel a második legmelegebb augusztus lett 1901 óta, mindössze 0,01 fokkal maradt el a 20. század eleje óta legmelegebb hónap, az 1992. augusztus középhőmérsékletétől és megegyezett az idei júliusi havi átlaggal. Az augusztus átlaghőmérséklete az Alföldön és a Dunántúl keleti részén nagy területen meghaladta a 25 fokot, a Dél-Alföldön többfelé a 26 fokot is elérte.

Másutt síkvidéken 23-25 fok volt jellemző, míg 20 fok alatti havi átlagérték csak a legmagasabb hegyeken fordult elő. Az idei augusztus átlaghőmérséklete a júliushoz hasonlóan az ország déli felén többnyire meghaladta, míg az északi, északkeleti vármegyékben általában elmaradt az 1992. augusztusi havi középértéktől.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 17. kedd
Zsófia
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?