17 °C Budapest
Its raining heavily, wearing an umbrella during the rainy season

Brutál árvíz mossa el az aszályt Magyarországon: olyan esőzés közelít, amit még sosem láttunk

2024. szeptember 11. 11:30

A következő napokban brutális esőzés várható Ausztriában, többek között a Duna vízgyűjtő területein is. Ez azt eredményezi, hogy a Duna magyarországi szakaszán, ahol jelenleg kifejezetten alacsony a vízállás (Budapesten például 137 cm) napokon belül jelentősen emelkedik a vízszint: a budapesti szakaszon például szeptember 17-re már 565 cm-es vízállást várnak a jelen állás szerint- vette észre a Telex. 

A következő napokban jelentős esőzés várható Ausztriában, különösen a Duna vízgyűjtő területein, ami komoly vízszintemelkedést idézhet elő a Duna magyarországi szakaszán is. Jelenleg Budapesten alacsony a vízállás (137 cm), de szeptember 17-re akár 565 cm-re is emelkedhet, míg Nagybajcsnál a jelenlegi 183 cm-es szintről 600 cm-re nőhet hat nap alatt. A Duna vízszintje akár az elsőfokú árvízvédelmi készültséget is meghaladhatja, és a rakpartokat 620 cm-nél már le kellene zárni.

A vízszintemelkedést a Duna vízgyűjtő területeire zúduló hatalmas mennyiségű csapadék okozza. Az előrejelzések szerint a következő 4-5 napban az Innen, a Traun, az Enns és a Bécsi-medence térségeiben napi szinten 35–71 mm eső is hullhat, ami jelentős víztöbbletet jelent a folyókban. A szakemberek szerint az esőzés mértéke még változhat, és az időjárás további alakulása bizonytalan, de a tendencia egyértelműen a vízszint drasztikus emelkedését mutatja.

Az osztrák meteorológiai előrejelzések már napok óta figyelmeztetnek a lehetséges árvízre. A kérdés, hogy a csapadék teljes egészében esőként érkezik-e, vagy esetleg a magasabb területeken havazás formájában, ami enyhíthetné a folyók vízszintjének emelkedését. A Duna magyarországi szakaszán legutóbb júniusban, illetve tavaly karácsonykor volt jelentős árvíz, ami megmutatja, hogy az ilyen helyzetek nem ritkák, de komoly figyelmet igényelnek.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 17. kedd
Zsófia
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?