11 °C Budapest
Landscape of Lake Balaton in winter time ( Fonyod ), Hungary ( selective focus ), Nikon D7100

Vége a szezonnak, mégsem ürül ki a Balaton: így hozzák ki az élelmesek a legtöbbet a nyárutóból

2024. augusztus 28. 17:16

Háromszáz szülővel töltették ki azt a kérdőívet, amelyben arra voltak kíváncsiak, hogyan nyaralnak azok, akik óvodás, vagy kisiskolás gyermekkel érkeztek a Balatonra. Valamennyi szülő arról számolt be, hogy számukra nem csak az időjárás a meghatározó, de a szeptemberi iskolakezdés is erősen behatárolja a nyaralási időszakot. 91 százalékuk úgy véli, hogy  a szeptemberi hétköznapokon már biztos, hogy nem jön a Balatonra, akármilyen meleg is lesz. Jelentős részük úgy nyilatkozott, hogy szabadságot még tudnának kivenni munkahelyükön, de azt nem szeretnék, hogy gyermekük hiányozzon az iskolából.

A megkérdezettek többet szeretnének utazni. A szülők 47%-a úgy érzi, sikerült pont annyit nyaralniuk gyermekeikkel, mint amennyit elterveztek az idei évre. Ugyanakkor 87% úgy nyilatkozott, hogy jövőre, ha tehetik, többet jönnek a Balatonon pihenni - közölte a Balatoni Turizmus Szövetség.

A családi pénztárca megköveteli a tudatos utazást, amit alátámasztanak a kérdőíves adatok is. A szülők 67 %-a legalább egy-három hónappal előre lefoglalta szállását. Mindössze  9%  nyilatkozott úgy, hogy spontán utazott a Balatonra és így foglalt szállást.

Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke elmondta, a kérdőíves felmérés nem reprezentatív jellegű, ugyanakkor jól mutatja azokat az attitűdöket, amelyek a balatoni nyaralást mozgatják, ha gyermekes családokról van szó.  Szerinte nem csak az iskolakezdés, de a családi szülinapok, a baráti összejövetelek, az osztálykirándulások is azt eredményezik, hogy ősztől a szülőknek többet kell zsonglőrködniük a családi menetrenddel, ha el szeretnének jutni egy-két napra a Balatonra. 

Ugyanakkor Fekete Tamás nem tart attól, hogy a következő hetekben kiürül a tópart. Most inkább majd azok a turisták jönnek, akik jobb szeretik a csendesebb Balatont.  A "csendes utazás", mint turisztikai kifejezés, keresési kulcsszó egyre népszerűbb a világhálón. Ennek oka, hogy  sokan egyre inkább vágynak arra, hogy elvonuljanak a nyüzsgő mindennapi életből. Különösen a fiatal munkavállalók  körében divatos ez a kifejezés,  akiknek  utazási prioritásaiban a nyugalmi idő, az elvonulás iránti vágy felértékelődik.

Fekete Tamás úgy véli, hogy a nagy meleg miatt, szeptemberben tízezrek jönnek majd a Balatonra azok közül is, akik csak egy napot, vagy néhány órát szeretnének tölteni a Balatonon. Ők azok, akik egy-másfél órányi utazásra laknak a Balatontól. Ők azok, akiknek többsége már a tavaszi szezonban is járt itt és csak azért ugrott le a Balatonra, hogy kiránduljon egy jót, megkóstolja a Balaton fagyiját, vagy egyen egy jó lángost. Fekete Tamás szerint

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

az ilyen egy napos turistákra a jövőben jobban kell koncentrálniuk a Balaton környéki szolgáltatóknak, hiszen komoly összegeket hagynak a régióban ezek a vendégek is.

Ugyanakkor Fekete Tamás arról is beszámolt, hogy azoknak is érdemes elindulni még ezen a hétvégén a Balatonra, akik valamilyen izgalmas programra vágynak. Ilyen például Salföldön a Jazz Fesztivál (augusztus 29-31.).

Ugyanezen a hétvégén rendezik meg a boglári Családias népzenei-világzenei fesztivált, a Balaton-felvidéken, Gyulakeszin összművészeti fesztivált tartanak a Csigó Malomban. Ezzel párhuzamosan pedig beindul a szüreti mulatságok szezonja is. 

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 14. szombat
Szeréna, Roxána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?