11 °C Budapest
Balatonboglár, 2024. július 12.Fürdõzõk a balatonboglári Platán strandon 2024. július 12-én.MTI/Vasvári Tamás

Elképesztő, ami kiderült a Balaton és a Velencei-tó vizéről: erről mindenki tudjon, strandolna a nyár utolsó hétvégéjén

2024. augusztus 28. 08:44

Az idei nyári hónapok rendkívüli hőségben és aszályban teltek, melyek komoly hatást gyakoroltak Magyarország természeti és gazdasági helyzetére. A csapadékhiány az ország jelentős részén szárazsághoz vezetett, amely érinti a tavak vízszintjét is, a Velencei-tó vízszintje már jó ideje a kritikusnak tekintett 120 centiméter alatt van, a Balaton vízszintje is csökken.

Idén júliusban és augusztusban sorra megdőltek a hőmérsékleti rekordok, miközben alig esett csapadék. Az elmúlt egy hét meleg és többnyire száraz időjárása tovább súlyosbította a július eleje óta tartó aszályt Magyarországon. Jelenleg az ország területének kétharmadát súlyos vagy nagyfokú aszály sújtja - írja a Portfolio.

Az előrejelzések szerint a következő hét napban is csak kevés helyen várható eső, a nyár utolsó hetében is folytatódik a meleg, száraz idő, elszórtan záporok, zivatarok legfeljebb kedden és a hétvégén alakulhatnak ki.

A csapadékhiányos időszak a Balaton és a Velencei-tó vízszintjét is jelentősen csökkentette:

  • A Velencei-tó vízszintje már jó ideje a kritikusnak tekintett 120 centiméter alatt van, az agárdi vízmérce tegnap reggel már csak 94 centimétert mutatott.
  • A Balaton felső szabályozási szintje 120 centiméter. Júniusban még főleg a déli-parti ingatlantulajdonosok aggódtak a 120 centiméter feletti vízállás miatt, mert egy erősebb vihar esetén a tó kiönthetett volna, eláztatva a házakat. Ehhez képest a Balaton átlagos vízszintje ma reggel mindössze 93 centiméter volt.

Az aszálynak a hazai növénytermesztésre is komoly hatásai vannak: a szárazság és a hőség miatt a gyümölcsök mérete elmarad a megszokottól. Az étkezési alma termelői ára várhatóan 25-35 százalékkal emelkedhet a prognózisok szerint.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Címlapkép: Vasvári Tamás, MTI/MTVA 

Iskolakezdés 2024 felmérés

A Pénzcentrum oldalán rendszeresen végzünk nagymintás felméréseket, a mostani a 2024/2025-ös tanév legégetőbb kérdéseire adhat választ: miből teremtik elő a magyar szülők a pénzt az iskolakezdésre, hol milyen tanárokból van a legnagyobb hiány, mi a véleményük az oktatás színvonaláról és vajon jut-e még pénz idén különórára? Ha nevelsz általános iskolás vagy középiskolás gyermeket, kérünk, szánj 5-10 percet a kérdőívünk kitöltésére, ezzel is segíted a munkánkat és hogy valós képet kapjunk az ország helyzetérről.

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 14. szombat
Szeréna, Roxána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?