24 °C Budapest
Balatonboglár, 2024. július 12.Fürdõzõk a balatonboglári Platán strandon 2024. július 12-én.MTI/Vasvári Tamás

Drámai fordulat érik a Balatonon: hamarosan minden megváltozik a magyarok kedvenc tavánál

2024. augusztus 21. 08:16

A Balaton térségének jövője komoly kihívások elé néz, amelyeket a klímaváltozás, az inváziós fajok terjedése és a turizmus növekvő nyomása okoz - írja a HelloVidék.

A Balaton Régióban tartott Természetvédelmi Konferencián szakemberek fogalmazták meg azokat a stratégiákat, amelyek célja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fenntartható fejlődésének biztosítása. A főbb tervek között szerepel a vízi és erdei élőhelyek helyreállítása, az ökoturisztikai és környezeti nevelési tevékenységek fejlesztése, valamint a biológiai sokféleség megőrzése.

A konferencián hangsúlyozták, hogy a klímaváltozás következményei, mint a vízszint ingadozása és a hőmérséklet emelkedése, jelentős hatással lesznek a Balaton ökoszisztémájára. Az aszályok és az algásodás súlyos veszélyt jelentenek, amelyek nemcsak a környezetre, hanem a helyi gazdaságra és turizmusra is negatív hatást gyakorolnak. A megfelelő természetvédelmi intézkedések bevezetésével és a fenntartható gazdálkodás előtérbe helyezésével lehet csökkenteni ezeket a hatásokat.

A jövőre nézve a szakemberek kiemelték, hogy a természetvédelmi célú gazdálkodás bővítése, új természetvédelmi területek kialakítása, valamint a kutatási és ökoturisztikai tevékenységek erősítése alapvető fontosságú. Az új projektek és beavatkozások, mint például a Kis-Balaton élőhelyeinek helyreállítása, fontos lépéseket jelentenek a térség ökológiai egyensúlyának megőrzésében és a Balaton fenntartható jövőjének biztosításában.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címlapfotó: MTI/Vasvári Tamás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 12. csütörtök
Mária
37. hét
Szeptember 12.
Programozók napja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?