27 °C Budapest
Hatalmas medvepara van a szomszédban: rengeteg állatot ki kellett lőni, nagy veszélyt jelentettek

Hatalmas medvepara van a szomszédban: rengeteg állatot ki kellett lőni, nagy veszélyt jelentettek

2024. július 24. 08:45

Idén július közepéig 41 medvét lőttek ki Szlovákiában – írja a hvg.hu

A szlovák környezetvédelmi hivatal szerint idén július közepéig 41 „problémás” medvét lőttek ki Szlovákiában. „Minden egyes esetben olyan példányról volt szó, amely elvesztette az emberektől való félelmét, illetve veszélyt jelentetett a polgárok életére, testi épségére vagy vagyonára nézve” – ismertette egy hatósági szóvivő Besztercebányán, aki hozzátette, a kilövések engedélyezése előtt alapos vizsgálatot folytatnak.

A kilövések ellenére a szlovák természetvédelmi hatóságok munkájának súlypontját a megelőzés és felvilágosítás képezi. Így például arra figyelmeztetik a lakókat, hogy tartsák zárva a kukákat, hogy a medvék ne menjenek a házak közelébe. Becslések szerint Szlovákiában hozzávetőleg 1300 medve él főként a hegyekben és a sűrű erdőségekben, de azért történnek incidensek.

Márciusban egy nő például meghalt, miközben menekült egy medve elől, de Liptószentmiklóson is járókelőkre támadt egy medve. A szakértők figyelmeztetnek, a medvékkel való találkozások alkalmával nyugodtan állva kell maradni, majd lassan visszahúzódni. Semmiképpen sem ajánlatos ilyen helyzetben kézzel hadonászni, köveket dobálni, hangosan kiabálni vagy szelfizni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 7. szombat
Regina
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?