Budapest Hungary Oct 3 2016: Castle Garden Bazaar

Végleg az enyészeté lehet a legendás fővárosi gyógyfürdő? Sokadszorra esik kútba a felújítás

2024. július 19. 10:10

A Rác fürdő felújítása és a szomszédos hotel hasznosítása továbbra is megoldatlan probléma maradt, annak ellenére, hogy öt önkormányzati ciklus és három főpolgármester próbálta rendezni a helyzetet. A Népszava értesülései szerint az idén meghirdetett közbeszerzési eljárás eredménytelenül zárult, mivel a jelentkezők túl magas árat ajánlottak. Emellett a hotel eladására vagy bérbeadására kiírt tender sem hozott eredményt, egyetlen ajánlat sem érkezett.

A mizéria 2002-ben kezdődött, amikor a fővárosi önkormányzat közös céget alapított egy magánbefektetővel a fürdő felújítására. Az önkormányzat az építmények alatti földterületet vitte be a közös vállalkozásba, míg a befektető cserébe szállodát építhetett volna a fürdő mellé. A komplexum kivitelezése 2005-ben indult, és 2010-re ígérték a nyitást. Azonban Tarlós István főpolgármesterré választása után az önkormányzat peres úton támadta meg a közös céget, amelynek negyedrészben maga is tulajdonosa volt.

A peren kívüli egyezség ellenére a projekt hitelező bankja felmondta a szerződést, ami miatt az önkormányzat árveréstől tartva felvásárolta a banki követelést és felszámolási eljárást kezdeményezett. Végül 2021-ben Karácsony Gergely vezetésével az ingatlanokat több mint ötmilliárd forintért vásárolták vissza árverésen. Akkor még 2022-es nyitásban reménykedtek, de hamar kiderült, hogy ez nehezebb lesz, mint várták.

Az épület állapota ugyanis jelentősen romlott: míg Tarlós István kinevezésekor még 95 százalékos készültségi fokon állt, addigra már csak 45 százalékos készültségi szinten volt. A műszaki állapotfelmérés és felújítási terv elkészítése közel két évig tartott. A Fővárosi Közgyűlés tavaly szeptemberben hagyta jóvá a rekonstrukciót, de az idén januárban bemutatott tervek alapján indított meghívásos közbeszerzési eljárás ismét eredménytelen lett.

A BGYH válasza szerint „a beruházás forrásigényét figyelembe véve a folytatáshoz a Fővárosi Közgyűlés döntése szükséges”. Korábban úgy látták, hogy saját forrásból is megvalósítható lenne a projekt. A tervezők által korábban becsült 5,5 milliárdos kivitelezési költséget papíron olcsóbb megoldások keresésével 4,63 milliárdra csökkentették, de ez sem bizonyult elegendőnek. A tender kiírásakor még 2025 tavaszi nyitást reméltek. Azonban most hónapokat kell várni arra is, hogy az új Fővárosi Közgyűlés megkezdje munkáját és döntést hozzon a folytatásról - írja a lap.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szomszédos Rác Hotel helyzete sem jobb. A BGYH már tavaly jelezte, hogy nincs pénzük annak felújítására és üzemeltetése nem illik profiljukba. Két hasznosítási pályázatot is kiírtak: egyet hosszú távú bérleti konstrukcióra és egyet értékesítésre. Azonban egyik tenderre sem érkezett ajánlat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 3. kedd
Hilda
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?