30 °C Budapest
M4 metro line

Pokoli hőség a 3-as metrón: intézkedett a BKK, fontos funkciót kapcsoltak vissza

2024. július 18. 09:00

A hét közepén visszakapcsolták a 3-as metró vonalán az úgynevezett rekuperációt, amely a gazdaságos energiagazdálkodásért felel - írta közösségi oldalán a Metróért Egyesület, akik nyilatkoztak is a telexnek arról, hogy miért csak most lépte meg ezt a BKV. A szakértők szerint a változtatás a metrókocsikban tapasztalt hőmérsékletre is komoly hatással lehet.

Nemrég írtuk meg, hogy áldatlan állapotok uralkodnak a hazai kórházakban a forróság miatt. Úgy tűnik, nincs ez másképp a tömegközlekedésen sem: az összes metróvonal közül a 3-as metró vonalán a legmelegebb a hőmérséklet, azonban a BKV szerdán visszakapcsolta a rekuperációt, ami csökkenti a kocsik alatt áramló forróságot. A Metróért Egyesület közlése szerint a rekuperáció hiányában a lassítások során keletkező áramot a kocsik alatti ellenállásokban égették el, ami hősugárzást okozott, és a hőségben az utazás elviselhetetlenné vált.

Szerdán végzett mérések szerint a rekuperáció visszakapcsolásával a hőmérséklet a kocsikban már csak 34,6 Celsius fok volt, míg korábban elérte a 42,3 fokot is. A 3-as metró szerelvényein nincsen légkondicionáló, csak ventilátor, míg a 2-es és 4-es metrók klimatizáltak, így ezekben alacsonyabb, 28,5 és 25,9 Celsius fokos hőmérsékletet mértek. A rekuperáció korábban azért volt kikapcsolva, mert a régi és új rendszerek nem működtek megfelelően együtt, ami problémákat okozott a fékezéskor. A BKV most összehangolta a rendszereket, így a rekuperáció visszakapcsolása tartós marad, ami jelentős árammegtakarítást is eredményez. A 3-as metró légkondicionálásának kérdése azonban továbbra is függőben van az orosz gyártóval folytatott tárgyalások elakadása miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. augusztus 30. péntek
Rózsa
35. hét
Augusztus 30.
Az eltűntek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?