Beautiful scenes in Ram-Ravine, Hungary

Kirándulók, figyelem! Hamarosan feloldják a tilalmat a népszerű magyar kirándulóhelyen

2024. július 15. 08:03

Áprilisban zárták le a Rám-szakadékot, azóta nem látogathatják a kirándulók, azonban friss információk szerint hamarosan végeznek a munkálatokkal és megnyitják a kedvelt kirándulóhelyet.

Áprilisban sziklaomlás következett be a Visegrádi-hegység közkedvelt szurdokában, ahogy arról akkor lapunk is beszámolt. Bár akkor szerencsére nem történt személyi sérülés, a balesetveszély elkerülése érdekében a Pilisi Parkerdő Zrt. ideiglenesen lezárta a Rám-szakadékot, majd geológiai és statikai vizsgálatot végeztettek el. Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója elmondta a kemma.hu-nak, hogy szakértőkkel folytattak egyeztetéseket arról, hogy mi okozhatta a sziklafal leválását. Kiderült az is, hogy egyrészt folyamatosan növekszik a látogatók száma – ami ezzel párhuzamosan erősödő emberi terhelést jelent a természetre nézve – másrészt a klímaváltozás is negatívan hat a szurdokra. Például az aszályos időszakokat követő felhőszakadások is elősegíthetik a Rám-szakadék kőfalainak további aprózódását. Éppen ezért a jövőben is előfordulhatnak hasonló sziklaomlások.

A lap úgy tudja, hamarosan befejeződik annak a lépcsőnek a kialakítása is, mellyel a túrázók kikerülhetik majd a legutóbbi sziklaomlás nyomán balesetveszélyessé vált szakaszt. Reinitz Gábor a helyszínen elmondta: a Pilisi Parkerdő minden felületén igyekszik hangsúlyozni, hogy a kirándulók a saját felelősségükre látogatják az erdőket, szurdokokat.

Ugyanakkor a Rám-szakadék bejáratánál egy új táblát is el fognak helyezni majd, mely felhívja a figyelmet a veszélyekre. Mindemellett azt is feltüntetik rajta, hogy a túrázók csak a kijelölt útvonalon haladhatnak, a szurdokot csak zárt lábbeliben lehet látogatni és arra kérnek mindenkit, hogy ne álljanak be a sziklafalak alá. Ezen kívül bemérték azokat a pontokat, ahol van térerő a Rám-szakadékban, így külön SOS pontként fogják jelölni, hogy hol lehet baj esetén telefonon keresztül segítséget hívni - írta a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. augusztus 19. hétfő
Huba
34. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?