30 °C Budapest
repülőgépen segítséget kérő személy az utazó utasoktól

Így spórolhatsz akár tízezreket is a repjegyen: egyszerű a trükk, de csak kevesen tudnak róla

2024. július 11. 20:28

Az infláció a fiatalok többségének átírta az utazási terveit, de azért leleményességből, okos trükkökből nincs hiány. A legtöbben félretettek pénzt, sokan eleve csak pénztárca-barát helyeket keresnek, de vannak olyanok is, akik különböző luxuscikkekről mondanak le azért, hogy utazhassanak – mutatják egy friss, reprezentatív felmérésnek eredményei. A felmérésben részt vevő országok közül mi, magyarok keressük szálláshelyek kapcsán a legjobb ár/érték arányt.

Azok a fiatalok, akik terveznek utazni vagy már utaztak is idén, leginkább (43%) egy európai úti célt keresnek fel. 38% 2-3 Európán belüli utat tervez, míg kb. minden 25. ennél is többször átszeli az országhatárt idén, de nem hagyja el az európai kontinenst. Összességében a felmérésbe bevont korosztály, azaz a 18 és 37 év köztiek 15%-a választ idén Európán túli desztinációt. Generációs bontásban némiképp a Z generáció felnőttjei felé billen ki a mérleg nyelve, ők az Y generációnál nagyobb arányban választanak Európán túli célállomást, célállomásokat (is) idén.

Az infláció inkább hatással volt a férfiakra, mint a nőkre, ha utazásról van szó. Összességében a felmérésben részt vevők 78%-ának átírta a terveit az árak emelkedése. 40% alaposabban megtervezte az idei utazását, utazásait, előre félre tett pénzt és előre foglalt. 31% csak a pénztárca-barát lehetőségeket kereste a repülőjegy és a szállás kapcsán. 7% pedig az utazást választotta a luxuskiadás helyett, amiről az Y-ok könnyebben lemondanak, mint a Z generáció felnőtt tagjai.

Az inflációval szorosan összefügg az, hogy 10-ből 4 fiatal felnőtt általában a legolcsóbb jegyeket keresi és a jegy ára alapján választja ki az úti célt. Ugyanez elmondható 10-ből 3 Y generációsról is. Szálláshelyek kapcsán is tudatos a többség: 56% vallja, hogy a legjobb ár/érték arányt keresi. Ez utóbbi egyébként a felmérésbe bevont országok (cseh, szlovák, lengyel, román és spanyol) közül ránk a legjellemzőbb.

Ezeket a praktikákat vetjük be a kedvezőbb árú repülőjegyért

A felmérés készítői kíváncsiak volt arra, hogy azok a fiatalok, akik utaznak idén, milyen trükköket vetnek be leginkább, hogy kedvező árú járatokra foglalhassanak. A felmérésükből kiderült, hogy szinte mindenki alkalmaz valamilyen praktikát. Íme a legnépszerűbbek:

  • árösszehasonlító oldalakat, appokat használ – 44%
  • jó előre foglal – 36%
  • bizonyos napokon/napokra foglal, amikor a jegyek olcsóbbak – 31%
  • rugalmas az utazás időpontjával kapcsolatban – 30%
  • megtanult kevés poggyászt pakolni, csak egy kis hátizsákkal utazik – 26%
  • rugalmas az úti cél tekintetében – 22%
  • korai/kései indulást/érkezést választ – 15%

Pusztán 2% mondta azt, hogy semmilyen stratégiát nem használ, mert számára a kényelem mindennél fontosabb, és ezért nem keres pénztárcabarát megoldásokat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A közkeletű vélekedés az, hogy vannak olyan napok, amikor kedvezőbb áron lehet repülőjegyet vásárolni, például kedden vagy szerdán reggel, de ezt semmilyen bizonyíték vagy adat nem támasztja alá. A repülőjegyárak nagyon dinamikusak, és számos tényező befolyásolja őket, például a szezonalitás, a járat hossza, a célállomás és az indulási hely is. Másrészről viszont az a nap, amikor utazni szeretnénk, tényleg számít. A pénteki és vasárnapi csúcsnapokon kívül, amikor a legnagyobb az utazási kereslet, a jegyek általában olcsóbbak

 – mondja Stanislav Komanec, a felmérést készítő Kiwi.com technológiai igazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

NAPTÁR
Tovább
2024. augusztus 1. csütörtök
Boglárka
31. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem