11 °C Budapest
Filléres repjegyeket szórtak ki ezekre a népszerű úti célokra: rengetegen utaznak ide 2024 nyarán

Filléres repjegyeket szórtak ki ezekre a népszerű úti célokra: rengetegen utaznak ide 2024 nyarán

2024. május 28. 12:04

Az utazási költségek minimalizálása és a költséghatékony megoldások mindenki számára kiemelkedő fontosságúak, miközben az utazási kedv továbbra is növekvő tendenciát mutat, a turisták napjainkban is arra törekszenek, hogy valódi, maradandó élményeket szerezzenek. Friss adatok szerint a 2024-es évben komoly árváltozások figyelhetők meg több népszerű európai úti cél esetében, ami a családdal utazók preferenciáit is megfontolás tárgyává teheti.  

Bár a lakosság repülési kedve nem apad, a költséghatékony utazás mindenki számára egyre fontosabb. Az  az emberek továbbra is leginkább a nyári kikapcsolódásra vágynak, és még a téli hónapokban is egyértelműen a melegebb klímájú, mediterrán üdülőhelyeket részesítik előnyben. Azonban ha a budget is meghatározó szempont, érdemes nem feltétlenül időjárás alapján desztinációkat választani. Ugyanis több úti cél esetében komoly árváltozás figyelhető meg az előző évhez képest. A Repjegy.hu-t üzemeltető Weco-Travel adatai alapján Bázelbe például 28%-kal, Koppenhágába pedig 10%-kal kedvezőbb áron repülhetünk idén. A déli tájak rajongóinak pedig jó hír, hogy a római repjegy-árak is mérséklődtek – 13%-kal olcsóbban juthatunk el Lazio régió központjába 2023-hoz képest. Ezen városok esetében tehát egyedül is jutányosan utazhatunk, családosként pedig már egész jelentős összegeket takaríthatunk meg.

Róma és Koppenhága ráadásul egyaránt kiváló úti cél a családok számára, mindkét város gazdag történelmi emlékekben és kulturális látnivalókban, valamint számos szórakozási lehetőséget kínál a gyermekeknek is. Fontos szempont, hogy gyalogosan vagy kerékpárral is könnyen bejárhatók, sőt a parkok, zöldterületek a szabadtéri tevékenységekhez szintén kitűnő terepet kínálnak. Az egyszerre pezsgő és barátságos légkör, valamint a helyi gasztronómiai élmények garantáltan emlékezetessé teszik a vakációt.

Történelem, kultúra és kikapcsolódás kicsikkel

A költségeken túl azonban olyan desztinációkban is érdemes gondolkodni, amik elsőre nem feltétlenül tűnnek vágyálomnak, főleg családdal. 2024. január 1. és április 30. közötti foglalási adatok alapján a családosok TOP 20-as listájában szerepel

  • Catania,
  • Antalya,
  • Malaga és
  • Barcelona is,

ráadásul ezek tavalyhoz képest még keresettebbek lettek, ugyanakkor az egyedül utazók inkább Berlinre, Nápolyra vagy Bázelre szavaznak. 

Pedig Berlin, Nápoly és Bázel ugyancsak ideális a családdal utazók számára. Mindhárom város kiemelkedő történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, izgalmas felfedeznivalókat kínálnak gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt, a kulináris élvezetekről nem is beszélve. Berlin – sokszínűsége és múltja révén – az egyik legtartalmasabb kikapcsolódást ígéri, de a legkisebbeknek is élményekben gazdag lehet az ott töltött idő. Itt található Európa legmodernebb planetáriuma, de trambulinpark, több kreatív játszótér (pl. a Forcki „Charlottenburg für Kids”) és múzeum (pl. a Deutsches Spionagemuseum Berlin) is várja őket. A Sorrentói-félsziget a mesés strandoknak (pl. Gaiola) és a magával ragadó épített környezetnek, nevezetességeknek (pl. Castel dell’Ovo és a Lungomare) köszönhetően a városlátogatások és a vízparti pihenés kedvelőit is rabul ejti, míg Bázel zöldterületei, vagy akár a fiatal korosztályt szintén megszólító híres állatkertje, különböző múzeumai (pl. a Swiss Museum of Transport) nyújtanak kitűnő kikapcsolódást minden korosztály számára.

A kiegészítő szolgáltatásoknál is fontos a tudatosság

Ahhoz, hogy felszabadultan utazhassunk és pihenhessünk, a kiegészítő szolgáltatások igénybevételét is érdemes megfontolni, ugyanis bár költségnövelő elem, összességében előnyösebb feltételeket teremthetünk magunknak, ha ebben is a tudatosságot tartjuk szem előtt. A feladott csomag vásárlására, az utasbiztosításra, valamint az ülőhely-foglalásra is szívesebben költenek azok, akik nem egyedül utaznak. Ám amíg a családosok közel azonos arányban finanszírozzák pluszban mindhárom szolgáltatást, a többnyire fiatal backpackers és hopper utazók számára az ülőhely foglalásának kérdése nem merül fel prioritásként az utazás tervezésekor. 

Általánosságban elmondható, hogy a légitársaságok által kínált fix helyek plusz költséggel járnak, ami emeli a repülőjegy árát. Az olcsó ajánlatokra érzékeny utazók inkább az úti cél felfedezésére összpontosítanak, és kevésbé aggódnak az ülőhelyek kiválasztásának módja miatt. Az utazási tervek váratlan megváltozása esetén a storno biztosítás nyújt lehetőséget a lemondásra, ami a családosok esetében kiemelten fontos lehet pl. a gyermekek megbetegedése vagy lábtörés okán. A storno biztosítások eladási aránya egyébként 20-25% között mozog

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 – mondja Holczinger Zoltán, a Repjegy.hu online üzletágvezetője.

Foglalás ideális időpontban

Mindenki a lehető legjobb áron szeretne utazni, azonban tévhit, hogy érdemes a last minute ajánlatokra várni.

Nehéz konkrétan megjósolni, hogy mennyire előre lehet kifogni a legkedvezőbb utakat, de a legtöbb esetben elmondható, hogy ez kb. 2-3 hónappal az indulás előttre tehető.

Zoltán szerint a családokra mindig is jellemzőbb volt az előre tervezés a vakáció és a szabadságolások okán, és ez idén sincs másképp. Megfigyelhető, hogy bár a családosok és az egyedül utazók között is tágabb a foglalási ablak, a családosok 41, a szólók 37%-a 31 és 90 nap között hozza meg a döntést a repjegy-foglalással kapcsolatban. Azonban a második leggyakoribb eset az egy fős foglalások esetében, hogy 1 és 14 nap között véglegesítik a foglalást, míg a gyermekkel utazókat tekintve ez 90 nap feletti elhatározást mutat. 

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 3. csütörtök
Helga
40. hét
Október 3.
A mosoly világnapja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?