A természet sokszínűsége drámai tempóban csökken, a Föld élővilága egyre gyorsabban változik, a fajok száma csökken, a fajközösségek átalakulnak.
Hiába küzd a balatoni vendéglátás most már évek óta komoly gondokkal, a gyakorlat azt mutatja, hogy meg lehet élni partmenti gasztronómiából. Lehet professzionális szinten, európai színvonalon is kiszolgálni a vendégeket: megmutatjuk a tó környékének legjobb éttermeit és strandbüféit.
Előre félnek az idei nyártól balatoni vendéglátósok, hiszen az utóbbi évek egyik legnehezebb szezonja kezdődik el ezekben a pillanatokban: gyakorlatilag lehetetlen szakképzett munkaerőt találni, aki pedig hajlandó lenne dolgozni, annak irreális elvárásai vannak a fizetést illetően.
Diákmunkásokra sem számíthatnak a vállalkozók, hiszen aki teheti, inkább külföldön próbál elhelyezkedi a nyáron idénymunkásként. A szezonális büfések kiadásait tovább növeli a szakmunkás- bérminimum emelkedése. Ezek alapján várhatóan idén is lesz olyan hely, ami nem tud a hét minden napján nyitva lenni, rosszabb esetben pedig egyáltalán nem tudnak majd kinyitni az idén. Kertész Rezső, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviseletének ügyvezető társelnöke korábban elmondta, idős az egyéni vállalakozói kör a térségben, ezért szükség lenne generációváltásra.
Nem mindenhol ilyen rossz azonban a helyzet, hiszen az utóbbi években tapasztalható fővárosi "gasztroforradalom", a magyar séfek sikerei és aMichlein-csillagok számának növekedése elérte a magyar tenger partját is. Egyre több az igényes Balaton-parti vendéglátóhely, ahol versenyeznek a sztárséfekért.
a régióban olyan szervezetek megalakulása, mint például a Balatoni Kör azt bizonyítják, hogy nem csupán a június 15. és augusztus 20. közé eső a szezonban lehet nyereségesen üzemeltetni egy vállalkozást, hanem a vendéglátóhelyek az egész éves nyitvatartást is elbírják, főleg mivel az idei szezon az időjárásnak köszönhetően extrém hamar elkezdődött.
Egyre többen ismerik fel a Balaton és környékében rejlő potenciált, és egyre nagyobb népszerűségnek is örvendnek a környék vendéglátóhelyei. A Magyar Konyha évek óta követi figyelemmel a környéket, legfrissebb nyári számának gasztrokalauz melléklete összesen 400 balatoni helyet listáz, és jár hozzá egy a Balaton Kör által készített térképe is, mely arra ösztönzi az itt nyaralókat, hogy ne csak hekkben, lángosban gondolkodjanak, hanem kóstolják meg a helyi jellegzetes ízeket is.
TOP 10: Az északi part legjobb éttermei
- Vígmolnár Csárda - Csopak
- Kővirág - Köveskál
- Bistro Sparhelt- Balatonfüred
- Villa Medici Étterem - Veszprém
- Villa Kabala -Szigliget
- Nem Kacsa - Balatonfüred
- Horváth-ház - Balatonfüred
- Baricska Csárda - Balatonfüred
- Karolina Fűszerkert -Tihany
- Tilia Borvendéglő - Badacsonytomaj
Top 10: a déli part legjobb éttermei
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
- Kistücsök Étterem - Balatonszemes
- Hubertus-Hof - Balatonfenyves
- Mala Garden - Siófok
- Öreg Harang Borozó - Hévíz
- Pura Vida Port - Keszthely
- Lavender Terasz -Balatonvilágos
- Farm Inn Fogadó - Zalacsány
- Gianpiero’s Étterem - Balatonboglár
- Rozmaring Kiskert - Siófok, Balatonszéplak
- Majthényi Présház -Balatonlelle
A balatoni gasztoroszínvonalhoz persze balatoni árak is tartoznak, megnéztük a listán szereplő éttermek mennyit kérnek a magas minőségért cserébe. A csopaki Vígmolnárban egy négytagú család számításaink szerint 22 000 forintból ebédelhet meg italok nélkül. 2000 forint környéken fogyaszthatunk előételt, a levesek 1290 és 2600 között mozognak, igaz ez utóbbiért 6 dl halászlevet kapunk. Főételeket 4000 forint alatt ehetünk, de gondoltak a gyerekekre is, 2000 forintért külön gyermekmenüvel várják őket. Desszerteket 1150 és 1250 közötti összegért választhatunk. A keszthelyi Pura Vida Port étlapja is hasonló képet mutat, talán a desszerteknek egy kicsit alacsonyabb az áruk, viszont a főételek drágábbak: a kacsamáj és a bélszín 5000 forint felett van.
hiszen ugyan sokaknak a balatoni gasztronómia még egyet jelent a partmenti büfékkel, és az 500 forintos lángossal azonban akadnak olyan helyek is, akik új szintre emelnék a beach food fogalmát.
A Fövenyesi Kalóz strandbisztró, hekk és sültkrumpli helyett például fekete hamburgert árul. Nagy Attila bisztró vezetője kérdésünkre elmondta, hogy náluk egy család 12 000 forint körüli összegből lakhat jól, a leveseik 990 és 1500 forint közök vannak, főételeik pedig 3000 forint alatt maradnak. Legnépszerűbb fogásuk, a Harcsa&Krumpli 2200 forint.
Top 10:a legjobb strandbisztrók
- Kalóz Strandbisztró - Balatonudvari
- Chef Beach - Zamárdi-felső
- Code Zero - Csopak
- A Konyhám - Balatonfenyves
- Vitorlás Bisztró - Keszthely
- Tiki Beach Bisztró - Zamárdi
- Paletta Siófok - Szabadifürdő
- Ibolya büfé - Balatonboglár
- Nádas - Révfülöp
- András büfé - Balatonszemes
A keszthelyi Vitorlás Bisztró a Városi Strand területén nyújt alternatívát a kakaós és lekváros palacsintára a családnak, négy fő 10 000 forint körüli összegből ebédelhet meg. Főételre nagyjából 2000 forintot számoljunk fejenként, ha fűszeres tejben pihentetett rántott csirkecombra és házi sült burgonyára vágyuk, de friss egészséges ételeket is ehetünk a zsírban érlelt lángos helyett.
"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.
Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?
A környezettudatos, fenntartható életmód kialakítása mindannyiunk közös érdeke.
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.
-
Kiderült, hogy melyik a magyarok kedvenc húsfajtája
A baromfihúsok a legnépszerűbbek a Lidl magyar vásárlóinak körében - derül ki az áruházlánc közleményéből.
-
A SPAR Magyarország a kiemelkedő minőség elkötelezettje (x)
A SPAR Magyarország 6 terméke már viseli a KMÉ-védjegyet, amely a minőség és a fogyasztói bizalom garanciája az élelmiszerpiacon.
-
Jövőépítés pénzügyi stressz nélkül – Így segít a Fundamenta valóra váltani a lakásálmokat (x)
Ismét mozgásba lendült a lakáspiac, a lakhatás kérdése aktuálisabb, mint valaha. Az ingatlanárak az egekbe járnak, mi lehet mégis a megoldás?
Green Transition & ESG 2025
AI in Business 2025
Biztosítás 2025


