Erre figyelj utazás előtt: így nem lesz gond a reptéren

2017. június 25. 10:00

Ha repülővel utazunk nyaralni, gondosan meg kell tervezni, mit viszünk magunkkal kézipoggyászként, és mit adunk fel a bőröndben.

Tudtad, hogy hajvasalót vagy akár kézi pumpát is felvihetsz a repülőre? A repjegy.hu összegyűjtötte az ügyfélszolgálatához érkező leggyakoribb kérdéseket.

"A szabályozás szerint minden olyan dolgot, amelyre a repülés idején az utazónak szüksége van, és nem szállítható feladott poggyászban, az a kézipoggyászba kell, hogy kerüljön. Sok esetben azonban az utazók számára nem egyértelmű, hogy egy-egy tárgy felvihető-e a gép fedélzetére vagy sem. Ügyfélszolgálatunkra a leggyakrabban a különböző folyadékok szállításával kapcsolatos kérdések futnak be, de van, aki a sznorkel maszkja vagy a gumimatrac szállításával kapcsolatban kér tanácsot tőlünk" - mondta Holczinger Zoltán repülőjegy üzletágvezető.

A legtöbb probléma a különféle folyadékokkal van. Kézipoggyászban csak 100 ml-nél kisebb kiszerelésben lévő folyadék szállítható, ám a kiskereskedelmi forgalomban kapható termékek ennél nagyobb kiszerelésben vannak. Emiatt sem naptej, sem üdítő nem vihető fel a gépre. Üdítő, illetve ásványvíz beszerzésére a repülőtereken általában minden boltban van lehetőség, azonban az is jó megoldás, ha van nálunk egy üres kulacs vagy műanyag palack, amit a tranzitban ezután feltölthetünk vízzel. A feladott bőröndbe tett krémeket, folyadékokat zacskózzuk be, nehogy szállítás közben megsérüljön a tégely vagy tartály, kifolyjon és összekenje a ruhánkat!

6 cm-nél kisebb olló elvileg szállítható a kézipoggyászban, ennek ellenére a szakember nem javasolja, hogy a manikűrkészletet, elsősegély csomagot ide tegyük, mert ezt kivétel nélkül elveszik az ellenőrzésnél. A hajvasalót viszont nyugodtan felviheti a gép fedélzetére.

A gyógyszereket, amikre szükségünk van az út során, szintén tartsuk magunknál. Az inzulin mellé viszont orvosi igazolással is rendelkeznünk kell, hogy nekünk kell használni.

Sokan azért szeretnek csak kézipoggyásszal utazni, mert így nem áll fenn a veszélye annak, hogy menet közben elkavarodik a bőrönd. Jó, ha tudjuk, hogy leeresztett állapotban még a gumimatrac és a kézi pumpa is magunkkal vihető a gépre. A különböző sporteszközökre ugyanakkor külön szabályozás vonatkozik, ami légitársaságonként eltérhet. Így erről mindig érdeklődjünk az adott cégnél.

A békatalpat a sérülékenysége miatt érdemes inkább a kézipoggyászban szállítani. Amennyiben csak a feladott bőröndben fér el, jól csomagoljuk be, nehogy megsérüljön szállítás közben.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Szendvicset, pékárut, vákuumcsomagolt húsokat, például szeletelt szalámit lehet a kézipoggyászban szállítani, sőt kis mennyiségben a feladott bőröndben is vihetünk magunkkal hazai elemózsiát. Alkoholos italt viszont csak a feladott poggyászba tehetünk. Dohányt, szivarkát mindkét csomagba rakhatunk, azonban nem haladhatjuk meg az adott ország vámszabályában meghatározott mennyiséget. Erről érdemes előre tájékozódni.

A Duty-free termékeket magunkkal vihetjük a fedélzetre, de érdemes a kasszánál időzáras zacskót kérni a vásárlás során.

A mobiltelefont, tabletet, laptopot a kézipoggyászban szállítsuk. Azonban egy kivétel van:

amennyiben közel-keleti indulással vagy átszállással, illetve közel-keleti indulással, de EU-tagországban történő átszállással érkeznénk az Egyesült Államokba, akkor a laptopot, tabletet csak a feladott bőröndben szállíthatjuk, a repülőgépre nem engedik fel.

Érdemes a poggyászt a repülőtéren befóliáztatni, mert ezzel megóvjuk a külső behatásoktól, illetve annak tartalmát a felmerülő sérülésektől. A törékeny értékeinket, tárgyainkat mindenképp alaposan csomagoljuk be, hogy megóvjuk az esetleges sérülésektől.

NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?