12 °C Budapest
Hegedűs D. Gézát választották a Nemzet Színészének: komoly pénz jár az elismerés mellé

Hegedűs D. Gézát választották a Nemzet Színészének: komoly pénz jár az elismerés mellé

2024. szeptember 3. 13:12

Idén harmadszor gyűltek össze a Nemzet Színészei, hogy új tagot válasszanak soraikba. A július 30-án elhunyt Király Levente helyére kerestek méltó színművészt.

Az alapító okirat szerint azután lehet új Nemzet Színészét választani, ha az elhunyt tagot eltemették. Így miután Király Leventét augusztus 26-án Szegeden örök nyugalomra helyezték, kedd délelőtt ismét összegyűltek a művészek, hogy új tagot nevezzenek ki. A Blikk szerint kedden Hegedűs D. Géza Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, egyetemi docens, érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a Nemzet Színészének.

 A jelenlegi szabályozás szerint az elismerésben részesülő művészek életük végéig havi nettó 630 ezer forint juttatásban részesülnek életjáradékként.

Hegedűs D. Géza (eredetileg Hegedűs Géza, Ibrány, 1953. május 7. ) Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, egyetemi docens, érdemes és kiváló művész, a Színház- és Filmművészeti Egyetem volt rektorhelyettese, a MASZK Országos Színészegyesület elnöke, továbbá a Magyar Színházi Társaság elnökségének és a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanácsnak (NEÉT) tagja, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja
A magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése a nemzeti irodalom tolmácsolása és a magyar nyelv ápolása terén nyújtott kimagasló tevékenységért kaphatja meg a Nemzet Színésze címet az a művész, akit a cím viselői maguk közé választanak. A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és ha közülük valaki elhalálozik, a cím többi birtokosa dönti el, ki kerülhet a megüresedett helyre. Hegedűs D. Gézát a július 30-án elhunyt Király Levente helyére választották - áll a Nemzeti Színhát közleményében

Címlapkép: Koszticsák Szilárd

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 15. vasárnap
Enikõ, Melitta
37. hét
Szeptember 15.
Nemzetközi prosztata nap
Szeptember 15.
A mozdonyvezetők napja
Szeptember 15.
Limfóma világnap
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?