14 °C Budapest
Empty theater red seats and a theater company  in a rehearsal session defocused at background

Indul az év egyik legnagyobb színházas rendezvénye: itt a teljes program

MTI
2024. augusztus 24. 14:04

Augusztus 24. és szeptember 9. között a Városmajori Szabadtéri Színpad Szemle Plusz programsorozatán a 6 vidéki és határon túli nagyszínpadi alkotás, illetve a 6 budapesti kamaraelőadás mellett hat színészképző iskola is bemutatkozhat egy-egy vizsgaelőadással a fővárosi közönségnek.

A Városmajori Szabadtéri Színpad szervezésében 12. éve futó zsűrizett mustra többek között azért jött létre, hogy helybe hozza a Budapest határain túli színházi élményeket. Az eleinte egyhelyszínes, hét előadást bemutató esemény 2023-tól új szekcióval bővült, a nagyszínpadi művek mellé kamaraelőadások is bekerültek a programba, amelyeket a margitszigeti Kristály Színtér színpadán láthattak a nézők.

Idén ismét bővül a Szemle Plusz: ezúttal 6 színi iskola mutatkozik be - versenyen kívül, az OFF program keretében - egy-egy vizsgaelőadással az eseményen, hogy a következő színészgeneráció tehetségeit is megismerhesse a budapesti közönség. Az előadások után esténként közönségtalálkozón és szakmai beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők. A résztvevő intézmények és előadásaik: Színház- és Filmművészeti Egyetem (Csokonai Vitéz Mihály: Tempefői), a kaposvári Rippl-Rónai Művészeti Intézet (Euripidész: Oresztész), a Pesti Magyar Színiakadémia (Martin MCDONAGH: Piszkavas, avagy Leenan szépe), a Keleti István Művészeti Iskola (Kurt Weill - John Gay - Elisabeth Hauptmann: Háromgarasos Opera), a Nemes Nagy Ágnes Színészképzés (Robert Lopez, Jeff Marx, Baráthy György: Avenue Q. - a mi szobánk) és a Freeszfe Egyesület (Nilats Niltat: Tériszony). A Szemle Plusz OFF programok térítésmentesen látogathatók.

A Szemle Plusz versenyprogramjában idén olyan különlegességek lesznek láthatóak, mint a Sepsiszentgyörgyről érkező Iráni konferencia Bocsárdi László rendezésében, vagy a marosvásárhelyi Az igazság gyertyái című Székely Csaba darab és egy újvidéki alkotás, a Történt egyszer Újvidéken. A tatabányai Jászai Mari Színház társulata Szikszai Rémusz rendezésében egy feketekomédiával, a Hóhérokkal érkezik, míg a Budaörsi Latinovits Színházból Alföldi Róbert főszereplésével a Liliom című előadás lesz látható a Szemle Plusz programjában. A tavaly legjobb előadás díját megszerző Miskolci Nemzeti Színház is ismét versenybe száll, és Pintér Béla-Darvas Benedek Gyévuska című művével mutatja be Budapesten.

A kamaraelőadások versenyében ezúttal óriási színészi alakítások, izgalmas társadalmi kérdések, személyes sorsok versengenek egymással: a Milf című előadás Pető Kata és Rohonyi Barnabás kettősében,  a Telik egy vizsgaelőadásnak készült önadaptáció, Márfi Márk előadásában, Sodró Eliza Janikovszky Évát jeleníti meg a Kizárólag az utókor számára című előadásban, Bezerédi Zoltán a teremtéstörténet "cigányos" olvasatát adja elő a Cigány Mózesben, egy fiatal színésznő, Péteri Lilla Cserhalmi György rendezésében mutatkozik meg a Tizenhét hattyúkban, de a gyerekvállalás szép és egyben gyötrelmes témájával is foglalkozunk Pálos Hanna és Vizi Dávid duóján keresztül a Lélegezz című kamaraelőadásban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Szemle Plusz amellett, hogy egy színes és alapos színházi körkép, mindeközben szakmai versenyprogram is, amelyet egy négyfős zsűri kísér majd figyelemmel, és amelynek Benkő Nóra, a Színpad ügyvezető igazgatója mellett Hernádi Judit Jászai Mari-díjas, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Kocsis Gergely Jászai Mari-díjas színművész és Háy János József Attila-díjas író lesznek a tagjai, míg a Kristály Színtér darabjait Benkő Nóra mellett Zsurzs Kati Aase-díjas színésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja és Kerekes József Jászai Mari-díjas színész díjazzák.

A Szemle Plusz programsorozat az elmúlt években olyan népszerű, kulturális találkozóhellyé vált, ahol a színházi szakma és a közönség, a pályakezdő színész és az érdemes művész, a határon túli alkotó és a budapesti rendező kezet foghat, eszmét cserélhet és együtt szórakozhat a Városmajorban és a Margitszigeten.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Hatoslottó nyerőszámai a 36. héten

Kihúzták a Hatoslottó 2024/36. heti nyerőszámait. Ezen a játékhéten sem volt telitalálat, így a 37. héten már 600 millió forintért játszhatnak majd a játékosok.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 13. péntek
Kornél
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?