Budapest, 2021. július 11.Szimbólum, Olimpiai szimbólum címû kompozíció Mihály Gábor 2014-ben felavatott alkotása az Északi Lipótváros megújítása projekt keretében felújított  Olimpia park bejáratánál a Duna-parton, a fõváros V. kerületében. A szobrász eredetileg ó-arany színûre tervezte a 3,5 méter átmérõjû öt karikát, de a megrendelõ V. kerületi Önkormányzat kérésére nemzetiszínûre festették.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Itt a friss kutatás, a magyarok továbbra sem kérnek az olimpiából: ennyien ellenzik most az ötletet

2024. augusztus 23. 09:42

A Publicus Intézet legfrissebb, Népszavának készített felmérése alapján a magyarok többsége továbbra sem támogatja Budapest esetleges olimpiai pályázatát.

A Publicus felmérése, amely Budapest olimpiai rendezését vizsgálta, a párizsi olimpia és a magyar sikerek miatt is aktuálissá vált. A kutatás alapján a megkérdezettek 41%-a lenne mellette, míg 55%-uk ellenzi az ötletet. Ez az arány alig változott az elmúlt években: 2021-ben 39% támogatta, 59% pedig ellenezte az olimpiát, 2016-ban pedig hasonlóan megosztott volt a lakosság, 45% igen és 50% nem aránnyal. A felmérés szerint csak a kormánypárti szavazók között van jelentős támogatottsága a budapesti olimpiának, itt 78% áll mellette, míg az ellenzéki szavazók 81%-a elutasítja az ötletet.

A fővárosban élők körében különösen népszerűtlen az olimpia gondolata, 59% nem szeretné, ha Budapest rendezne olimpiát, míg 37% támogatná. Ugyanakkor a megkérdezettek 65%-a úgy véli, hogy egy olimpia növelné az ország ismertségét, 56% pedig úgy gondolja, hogy javítaná Magyarország nemzetközi megítélését. Mindezek ellenére a lakosság 71%-a szerint a rendezés túl drága lenne, és a szükséges forrásokat inkább más célokra kellene fordítani. Sokan, 59% úgy vélik, hogy az országnak nincs elég pénze az olimpia megrendezésére, és 61% attól tart, hogy csak a Fidesz-közeli vállalkozók profitálnának belőle.

Az olimpia rendezésével kapcsolatos anyagi aggodalmakat tovább fokozza a párizsi példa, ahol az idei olimpia költségei az eredeti tervek több mint kétszeresére, mintegy 3200 milliárd forintra nőttek. Bár a bevételek egy része fedezi ezeket a kiadásokat, a francia állam is jelentős összegeket fordított a játékok finanszírozására. Ebből sokan azt a következtetést vonják le, hogy egy budapesti olimpia gazdaságilag nem lenne kifizetődő, különösen a jelenlegi magyar gazdasági helyzetben.

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fotó: Róka László, MTI/MTVA 
 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Hatoslottó nyerőszámai a 36. héten

Kihúzták a Hatoslottó 2024/36. heti nyerőszámait. Ezen a játékhéten sem volt telitalálat, így a 37. héten már 600 millió forintért játszhatnak majd a játékosok.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 12. csütörtök
Mária
37. hét
Szeptember 12.
Programozók napja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?