Girl child teenager makes bed in forest wooden house, travel and vacation with children in rented houses in forest

Új trend hódít az interneten, az ezredfordulósok közül is sokan felkarolják ezt az életmódot

2024. augusztus 13. 18:15

A lassabb, tudatosabb életritmus a válasz a stresszre - vagy ez csak egy újabb elérhetetlen, kiváltságos életmóddal való kérkedés? Ismerd meg Emma Gannont, aki "egy év semmittevéssel" küzdött a kiégés ellen - derült ki a BBC interjújából.

Jelenleg az ezredfordulósok közül is sokan felkarolják a "lassú élet" koncepcióját - az Instagramon több mint hatmilliószor használták már a "SlowLiving" a hashtaget. A Z generáció eközben úttörő szerepet játszik a csendes kilépésben és a "lusta lányok munkájában", ahol az ember csak a minimumot teszi meg munkahelyén, hogy energiáját megőrizze az életének értelmesebb részeire. Az Egyesült Királyságban pedig komoly teret hódít a négynapos munkahét koncepciója.

Emma Gannon mindent tud erről: termékeny író, podcaster és Substack-vállalkozó. Az év elején jelentette meg "Egy év semmiért" című könyvét, amelyben beszámol arról, hogy 12 hónapot vett ki a munkából. A nyár elején megjelent könyv gyorsan elfogyott, és olyan népszerűnek bizonyult, hogy most novemberben újranyomják. Nem mintha ez eredetileg életmódválasztás lett volna: Gannon olyan súlyos kiégéstől szenvedett, hogy nem volt más választása, mint abbahagyni a munkát. Olyan tevékenységeken keresztül követi nyomon egészségéhez vezető útját, mint naplóírás, gyermektévézés és madármegfigyelés. Gannon már korábbi könyvével is eltávolodott attól az elképzeléstől, hogy mindenáron sikeresnek kell lenni. De teljes kiégése volt az igazi fordulópont:

"Visszatekintve rengeteg red flag volt - nagyon zavarodottnak éreztem magam", emlékezett vissza. 2022-ben aztán hirtelen kikapcsolást üzemmódba is kapcsolt: még a telefonra vagy a számítógép képernyőjére is képtelen volt ránézni. Ezután eltökélt szándéka lett átültetni tanulságait egy lassabb életbe. Szerinte ugyanis semmi sem ér annyit, hogy rámenjen az egészséged, még a munka sem. Gannon nincs egyedül ebben az irányzatban. Jenny Odell "How to Do Nothing" című könyve 2019-ben szenzációvá vált; Oliver Burkeman "Négyezer hét" című könyve pedig arra emlékeztet minket, hogy soha nem fogunk mindent elvégezni teendőink listáján.

A holland "niksen" (szándékosan semmit sem csinálni) pedig akkor vált elterjedt kifejezéssé, amikor Olga Mecking Niksen megírta a magyarul "A semmittevés holland művészete" című könyvét. Claudia Hammond "The Art of Rest" című könyve pedig gyakorlati tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogyan pihenjünk hatékonyan.

De minek köszönhető ez a nagy, globális fordulat?

Az ok egyszerű: mindannyian nagyon fáradtak vagyunk.

A technológia nagy tényező ebben; attól még nem lettünk hatékonyabbak, hogy telefonunkon válaszolhatunk e-mailekre - csak többet dolgozunk. Sokak számára a világjárvány változtatta meg a játékot; sokaknak nem volt más választásuk, mint lelassítani az életüket, vagy egyenesen semmit sem csinálni.

Az ezredfordulósokat kiégett generációnak nevezik - kemény munkára nevelték őket egy instabil világban. Anne Helen Petersen Can't Even című könyve például azt vizsgálta, hogyan sodorta a munka világának jelenlegi működése ezeket az embereket kimerültségbe.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Gannon reméli: "Az emberek kezdenek ráébredni arra," mondja Gannon," hogy ha van tető fejed felett és ki tudod fizetni számláidat mi másra van szükséged?"

Persze van egy tüske ebben a rózsában: mindenki, aki arról ír, hogy kevesebb időt kell dolgozni és több időt kell pihenni, azért mondhat ilyet, mert már most is nagyon kiváltságos helyzetben van. Gannon több bestseller könyvet adott ki; Jenny Odell professzor a Stanfordon tanított, amikor erről írt; Katherine May pedig egyszerűen felmondta állását és otthon tanította gyermekét, miközben telelt.

És miközben a slow living (lassú életmód) mozgalmat azzal vádolják, hogy túlságosan az elérhetetlen életstílus-esztétikára fókuszál, az Instagramon ugyanezen hashtag alatt számtalan fotót találhatunk vidéki parasztházakról, virágokat rendezgető, könnyed fehér ruhákat viselő nőkről, és valamilyen oknál fogva rengeteg meleg, semleges árnyalatú ágyneműről. Vajon az a törekvés, hogy kevésbé tevékeny életet élünk, egy újabb mozgalom büszkeségévé válik?

Sokan felhívták a nyilatkozatok képmutatására is a hangsúlyt, hiszen a Gannon által említett számos gyógyító tevékenység pénzbe kerül: a visszavonulások, a reflexológia, az életvezetési tanácsadás, a számtalan nyaralás és a kunyhókban töltött idő. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Hatoslottó nyerőszámai a 36. héten

Kihúzták a Hatoslottó 2024/36. heti nyerőszámait. Ezen a játékhéten sem volt telitalálat, így a 37. héten már 600 millió forintért játszhatnak majd a játékosok.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?