21 °C Budapest
Párizs, 2024. augusztus 9.Az aranyérmes Márton Viviana a nõi tekvondósok 67 kilogrammos versenyének eredményhirdetésén a 2024-es párizsi nyári olimpián a Grand Palais kiállítócsarnokban 2024. augusztus 9-én.MTI/Czeglédi Zsolt

Olimpia 2024 Párizs: itt a pénteki nap mérlege - 2 arany, 2 ezüst és 2 bronz

2024. augusztus 9. 22:44

Az olimpia utolsó előtti napján 6 versenyszámban állhattak dobogóra magyar versenyzők, 2 arany, 2 ezüst és 2 bronz helyezés született.

Reggel parádés teljesítménnyel Rasovszky Kristóf arany-, Betlehem Dávid pedig bronzérmet nyert a nyíltvízi úszók versenyében a párizsi olimpián. Kora délután a Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra duó ezüst-, a Pupp Noémi, Fojt Sára páros holtversenyben bronzérmet szerzett a kajak kettesek 500 méteres versenyében a párizsi olimpián. A Nádas Bence, Tótka Sándor kajak kettes pedig ezüstérmet szerzett pénteken 500 méteren a párizsi olimpián. Este pedig a teakwondósok 67 kilogrammos súlycsoportjában szereplő Márton Viviana aranyérmet nyert pénteken a párizsi olimpián. A 18 éves sportoló a magyar teakwondó történetének első olimpiai érmét nyerte, egyúttal a párizsi magyar küldöttség 15. dobogós és ötödik első helyezését érte el. Ez a mai napon a második magyar aranyérem, az olimpiákon pedig összesítve a 188-dik.

A magyar csapat eddigi legsikeresebb napját teljesítette pénteken a párizsi olimpián, ugyanis hat éremmel, közte két arannyal gazdagodott.

Az eddigi legsikeresebb napot zárták a magyar sportolók az olimpián Párizsban

Már a reggel megadta az alaphangot, ugyanis Rasovszky Kristóf tulajdonképpen rajt-cél győzelmet aratott a nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyében, így tokiói ezüstérmét aranyra "cserélte" a francia fővárosban. A magyar öröm ráadásul dupla volt, mert klubtársa, az 1500 méter gyorson negyedik helyezett Betlehem Dávid is felállhatott mellé a dobogóra, miután a bronzéremért lehajrázta az olasz Domenico Acerenzát a Szajnában rendezett viadalon.

Egy másik vizes helyszínen, a vaires-sur-marne-i pályán még több magyar érem született a kajak-kenusoknak köszönhetően. A női kajak kettesek 500 méteres versenyében az új-zélandi duó sikeréhez kétség sem férhetett - Lisa Carrington már pályafutása hetedik aranyát nyerte -, egy hajóval diadalmaskodott a Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra kettős előtt. A kétszeres olimpiai bajnok vezérevezős már ötödik ötkarikás medálját gyűjtötte be. Az igazi meglepetést és drámát pedig a másik magyar hajó, Pupp Noémi és Fojt Sára szolgáltatta, ugyanis a szoros, célfotós befutó miatt perceket kellett várni a végeredményre, s bár először negyediknek írták ki a őket, végül holtversenyben harmadikként zártak a németekkel. Ugyanebben a számban a férfiaknál a világ- és Európa-bajnok Nádas Bence a három éve 200 méteren egyesben olimpiai bajnok Tótka Sándorral nyert ezüstérmet a német páros mögött. Az egyesben egyaránt favoritnak számító Kopasz Bálint és Varga Ádám közös egysége 15. lett. A szépen csillogó medálok mellett a Kiss Ágnes, Nagy Bianka kenu páros negyedikként pontszerző helyen ért célba ugyancsak 500 méteren. Nem jött össze ez a bravúr 1000 méteren egyesben a kenus Adolf Balázsnak és Fejes Dánielnek, előbbi hetedik, utóbbi 11. helyen végzett.

Márton Viviana révén pénteken nemcsak vízben és vízen voltak magyar sikerek: a mindössze 18 éves teakwondós szoros küzdelemben felülmúlta elefántcsontparti, amerikai és belga ellenfelét is, így este az aranyéremért léphetett pástra az impozáns Nagy Palotában. A szerb Aleksandra Perisic elleni fináléban ugyanolyan magabiztossággal küzdött, így riválisának jószerivel esélye sem volt: az UTE Madridban élő tehetsége az első menetet 7-1-re, a másodikat 4-2-re nyerte, így nem is volt szükség harmadik felvonásra.

A férfi vízilabdázók nem jártak sikerrel a világbajnok horvátok elleni elődöntőben, mert bár a mérkőzés során kétszer is emberelőnyben támadhattak az egyenlítésért, a kapuban sziporkázó Marko Bijac és az öt gólt szerző Loren Fatovic vezérletével a rivális 9-8-ra diadalmaskodott. Varga Zsolt szövetségi kapitány együttese, amely három büntetőt is elhibázott, a bronzéremért szállhat harcba az olimpia zárónapján, ellenfele az Egyesült Államok válogatottja lesz.

A magyar sikernaphoz az öttusázók is hozzájárultak, mert Bőhm Csaba és Szép Balázs is a szombati döntőbe jutott. Szabadfogású birkózásban a nehézsúlyú Ligeti Dániel egy győztes meccs után a negyeddöntőben kikapott, és mivel legyőzője, a török Taha Akgül nem jutott fináléba, így a harmadik olimpiáján résztvevő szombathelyi birkózó a vigaszágon sem folytathatja szombaton. Atlétikában befejeződött a hétpróba, amelyben Krizsán Xénia hetedik, Nemes Rita pedig 18. lett.

A magyar versenyzők pénteki eredményei a párizsi olimpián:

ATLÉTIKA

  • női hétpróba: Krizsán Xénia 7., Nemes Rita 18.

BIRKÓZÁS

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 
  • szabadfogás 125 kg: Ligeti Dániel egy győzelemmel és egy vereséggel kiesett

KAJAK-KENU

  • női C-2 500 m: a Kiss Ágnes, Nagy Bianka egység 4.
  • női K-2 500 m: a Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra páros 2., a Pupp Noémi, Fojt Sára kettős holtversenyben 3.
  • férfi K-2 500 m: a Nádas Bence, Tótka Sándor egység 2., a Kopasz Bálint, Varga Ádám páros 15.
  • férfi C-1 1000 m: Adolf Balázs 7., Fejes Dániel 11.

NYÍLTVÍZI ÚSZÁS

  • Férfi 10 km-es verseny: Rasovszky Kristóf 1., Betlehem Dávid 3.

ÖTTUSA

  • férfi elődöntő: Bőhm Csaba csoportja 8., Szép Balázs csoportja 7. helyén jutott a döntőbe

TEAKWONDÓ

  • női 67 kg: Márton Viviana 1.

VÍZILABDA

  • férfi elődöntő: Horvátország-Magyarország 9-8

Címlapkép: Czeglédi Zsolt, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
A Hatoslottó nyerőszámai a 36. héten

Kihúzták a Hatoslottó 2024/36. heti nyerőszámait. Ezen a játékhéten sem volt telitalálat, így a 37. héten már 600 millió forintért játszhatnak majd a játékosok.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?