21 °C Budapest
blurry of silhouettes of concert crowd at Rear view of festival crowd raising their hands on bright stage lights

Jobb félni, mint megijedni: így őrizd meg a hidegvéred, ha valami történik egy koncerten

2024. augusztus 9. 16:17

A zenei fesztiválok és koncertek világszerte milliókat vonzanak, ám sajnos az utóbbi években több tragikus esemény is rávilágított arra, hogy a biztonság kérdése egyre fontosabbá válik - írta a Billboard. Az utóbbi napokban újra a fókuszba került ez a kérdés, ugyanis a Bécsben tervezett terrorakció miatt lemondta a turnéja következő állomásait Taylor Swift. Ezzel ugyan rajongók tömegeit érte csalódás, azonban az életük így nem került veszélybe, mert időben leleplezték a terroristákat. Sokakban merülhet most fel, mit lehet(ett volna) tenni, ha nem így alakul, és a koncerten tényleg támadás, robbanás történik, kitör a pánik. Mutatjuk, mi ilyen helyzetben a legjobb megoldás.

Szerdán jelentették be, hogy elmaradnak Taylor Swift csütörtökre, péntekre és szombatra szervezett bécsi koncertjei. A magyar rajongók többsége valószínűleg a bécsi eseményre váltott jegyet, mert ez volt a legközelebbi helyszín. Most vegyesek lehetnek a "swiftiek" érzései: egyrészt megmenekültek egy terrorista akciótól így, hogy időben fény derült a tervre, másrészt sokan évek óta várták a koncertet, amely most elmaradt. A londoni koncerteket ugyan megtartják, de ezek után ott sem lesz ugyanaz megjelenni: a terrorizmustól való félelem elronthatja a koncertélményt.

Nyilvánvalóan egy Taylor Swift-koncert mérete és az azt övező érdeklődés, kísérő üzeneteu miatt potenciálisan veszélyesebb volt terrorizmus szempontjából, mint a kisebb fesztiválok, koncertek. Azonban nem árhat, ha tömegrendezvényre készül az ember, megteszi az óvintézkedéseket.

Az egyik legfontosabb, hogy töltsük fel a telefonunkat, és legyen nálunk töltő és/vagy powerbank is.

Azt is szokták tanácsolni, hogy ilyen helyre ne menjünk egyedül, ne hagyjuk egyedül egymást. Hiába tűnhet jó ötletnek, hogy amíg valaki elmegy a pulthoz sorbaállni, más elszalad mosdóba, így könnyen elveszíthetjük a másikat. Nem kell ahhoz semmilyen ijesztő eseménynek történnie, hogy ez elrontsa az estét.

Az sosem árt, ha eleve letöltjük a helyszín térképét a telefonunkra, vagy akár a papíralapú térképekből tartunk magunknál egyet. Ne csak ennyit tegyünk, ha lehet előre memorizáljuk is azt! Amikor pedig megérkezünk a helyszínre - lehetőleg ne az utolsó pillanatban, akkor térképezzük fel a helyet, jegyezzük meg, hol vannak kijáratok. Érdemes előre bejárni a "menekülési útvonalat", tudni hol a legközelebbi kijárat és hogyan jutunk oda.

Vészhelyzetben életmentő lehet, ha az embernek van egy "mentális" menekülési terve is. Ez annyit tesz, hogy gondoljunk végig mindent előre, mint fogunk tenni bizonyos veszélyes szituációkban és mit nem. Például, ha füst van, az első, hogy megpróbáljuk a szánkat és orrunkat eltakarni, akár a ruházatunkkal, vagy maszkkal, ha van nálunk. Vagy felkészülünk rá, ha elmegy az áram, és nem látunk a sötétben, mivel fogunk világítani, elő tudjuk-e majd venni a telefonunkat. Mit teszünk, ha kitör a pánik és letapossák egymást az emberek? Gondoljuk végig, érdemes-e beállni a csordába, vagy olyan helyre behúzódni, ahol nem gázolnak át rajtunk - ez egyéni mérlegelés kérdése. A "mentális terv" ahhoz kell, hogy bármilyen ijesztő, kiszámíthatatlan szituációban ne ott kelljen elgondolkodnunk, hanem már tudjuk, mi a teendőnk.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nagyon fontos, ha valamilyen gyanús dolgot veszünk észre, jelezzük ezt a biztonsági személyzetnek.

Egy vészhelyzet során nagyon fontos a józanság. A szakértők szerint érdemes tartani a mértéket, hogyha baj van, tiszta fejjel tudjuk átgondolni a következő lépést. Ehhez kapcsolódik a következő tanács is: érdemes mindig ébernek lenni. Ha nem érezzük valahol komfortosan magunkat, álljunk odébb.

Ha pedig egy eseményen evakuáció indul, akkor törekedni kell rá, hogy minél előbb kijussunk a veszélyes helyről és egy biztonságos helyet találjunk. Készülj fel tehát a menekülésre. Mit jelent ez? Nyilván nem azt, hogy egy koncert előtt az embernek a sprintelést és az akadályfutást kell gyakorolnia, viszont nagyon fontos lehet, hogy a ruházatunk, cipőnk ne akadályozzon minket abban, hogy helyet változtassunk. Úgy öltözzünk, olyan táskát vigyünk magunkkal, hogy könnyen lehessen benne menekülni, ha arra lenne szükség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Hatoslottó nyerőszámai a 36. héten

Kihúzták a Hatoslottó 2024/36. heti nyerőszámait. Ezen a játékhéten sem volt telitalálat, így a 37. héten már 600 millió forintért játszhatnak majd a játékosok.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?